O Víně

Diskuze: Ochutnávka Rodinného vinařství Beneš Hrušky
Datum: 02-05-2024
  *
  *
*
2+2=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 15.07.2011 23:01:31
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

Míra: To máte fakt kliku, že jste si vytvořili takovou perfektní partu. U nás nic podobného není, chodím na ochutnávky celkem náhodně podle toho, jaké vinařství se právě někde v okolí dá vychutnat. Dost podstatný je bod 5 z vašich pravidel. Vinaři z Moravy bývají často dost hovorní a zábavní, takže to v nejhorším "uřvou", ale pan Beneš byl spíše tišší typ, takže neměl moc šanci.

Datum: 15.07.2011 14:37:30
Od: míra
E-mail: mira.sabo@seznam.cz

Přesně z tohoto důvodu (tedy hluk na degustacích a malý kontakt s vinařem) jsme zakládali Klub přátel vína v Ústí nad Labem. Po více než dvou letech musím říct, že se nám naše pravidla osvědčila. Ne, že by návštěvníci byli jako oukrop, ale neruší vinaře ani degustaci. Co je to za pravidla (třeba se to někomu bude hodit)?
1. Máme převis poptávky nad nabídkou, pokud by někdo zlobil, jde z kola ven a někdo jiný ho rád nahradí. Obecně platí - raději méně poučených a slušně se chovajích účastníků než větší počet nevychovanců.
2. Účastníci se musí na jméno hlásit závazně předem - neexistuje anonymita, ani příchod "jen tak."
3. Zájemci o účast jsou upozorněni, že primárním cílem není se zlískat a dělat binec, naopak, za to se ihned loučíme.
4. Někdo musí být organizátor a usměrňovat, pokud hluk začne přerůstat přes míru.
5. Vinař musí být komunikativní a mluvit, v opačném případě začnou účastníci "vyplňovat ticho." Organizátor v případě ticha klade otázky sám.
6. Všechno by mělo být připraveno předem, v opačném případě nošení čehokoliv ruší.

Datum: 14.07.2011 11:35:54
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Je třeba ty lidi vychovávat. Tady třeba párkrát přišel jeden skinhead, choval se slušně, ale klad vinařům otázky typu "A něco silnějšího, jako přes 40 % by jste tam neměl?" Ale poté, co zjistil, že nám je tak trochu k smíchu chodit přestal.
Jiná věc je nadměrné mluvení. Alkohol rozvazuje jazyk a dobrý vedoucí degustace ví, že je mu třeba občas popustit uzdu, ale pak je nutné ji zase přitáhnout a to je někdy těžké. Zvláště dámy mají někdy pocit, že příhody jejich vnoučat jsou to nejzajímavější, co se účastníci degustace mohou dozvědět. A o ukecaných pseudoznalcích vína (jako jsem já) ani nemluvě. Ale na to si účastník degustace málokdy vzpomene právě v tu chvíli, kdy vinař začíná mluvit.
A taky to bude tím, že jen málokdy se podává takové víno, kdy všichni překvapením ztichnou a v tom tichu je slyset jen vzrušený dech sousedů - o takových okamžicích tu nepíšete, ale je třeba si je vychutnat!!

Datum: 14.07.2011 10:51:16
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Benešovy sauvignony jsou pojem (teda aspoň pro mě), takže se nedivím, že jsi tento hodnotil tak vysoko. Zní to jako fajn degustace.

A s těmi nasávači na degustacích, to je věčné téma. Skoro vždycky se najde někdo (nebo spíš skupinka), která dělá bordel (a ještě k tomu se blbě dívají na ty, kteří chtějí slyšet nebo si nedej bože něco zapsat). Když se nad tím ale zamyslím, degustace jsou vlastně většinou velmi levnou možností, jak se pěkně přiopít, takže je jasné, že tyhle lidi musejí dost přitahovat.