O Víně

Diskuze: Degustace vinařství Lahofer v Ústí nad Labem
Datum: 02-05-2024
  *
  *
*
5+10=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 03.02.2011 11:35:32
Od: PepaK
E-mail: josef.kotik@centrum.cz

>milasko: dík - jak vidím, tak NG09 má 30g cukru - nákup ještě asi zvážím

Datum: 02.02.2011 14:51:45
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

Já mám s víny tohoto vinařství dobré zkušenosti. Cukry sice bývají vyšší, ale pusu nelepí, nic špatného jsem od nich nepil, naopak pár velice pěkných ano. Pro Pepu: O Neuburském 2009 jsem psal v článku o ochutnávce na lodi. http://www.ovine.cz/web/structure/11.html?searchString=lahofer%20na%20lodi&searchId=500. Ryzlink rýnský 2009 VOC se mi líbil velmi.

Datum: 02.02.2011 12:35:55
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jizni-svah.cz

Tak když už mne autor vyloženě jmenuje v článku jako někoho, kdo s ním často nesouhlasí, tak si dovolím ho v tomto názoru utvrdit :-)

Ten uvedený základní předpoklad takto tvrdě je prostě chybný, i když budeme uvažovat jen současnou produkci v ČR. Jasně, kupa vín je vyrobena "moderně" přímě ovocitě na rychlou spotřebu "do roka a do dne". A spousta (byť stále asi menšina) ne. Do toho různé typy uzávěrů, třeba teď šroubové nebo jako Nového vinařství vino-lok, a máte vymalováno. Běžně i teď otevírám bílá z Čech a Moravy ročníků 2007 i 2006 (výjimečně i starší, třeba 2004 či 2001) a leckterá jsou bezva, málokdy vyloženě mimo. Pravda, jde často o ryzlinky s vyšší kyselinou, ale najdou se i jiná. A ano, volím pro uložení vína, kde šance na zlepšení je, po zkušenostech z minula či radách od přátel. Ale takhle zobecnit jako jste to napsal Vy to prostě nejde, obzvláště pokud za archivní považujete vzorky 3 roky staré (IMHO je to přesně ten text, nad kterým se za pár let zasmějete, taky už se mi to stalo mnohokrát).

"Přesto si troufám tvrdit, že minimálně dva vzorky byly opravdu objektivně špatné s vadou a someliér na to měl upozornit."... byl nějaký zvláštní důvod, pokud jste si byl vadou jist a další lidé okolo též, jak to vyplývá z článku, proč mu to neříct? Obzvláště při akci pro poučenou veřejnost v klubu přátel vína? A třeba zavést hovor na zvláštnost v chuti, která vám nesedí, a kterou by třeba uměl vysvětlit / obhájit či třeba sám víno přechutnal (třeba jen čichnul ke korku a nechutnal, byla by to chyba, ale dostal by šanci ji napravit) a nahradit vínem v pořádku? Určitě bych při takovémto obvinění čekal konkrétní výpis vzorků a jejich vad, spíše než obecné postesknutí. (pozn. sám jsem nedávno absolvoval dost děsnou ochutnávku a prodejci to přímo neřekl, ale stejně by mne zajímalo, proč k tomu nedošlo zde, kde byl přítomen přímo zástupce vinařství)

Produkce Lahoferu mne bavila na začátku, teď mi zas tolik nesedí (problém jsou cukry, z celé produkce mne zaujme spíše málo vzorků a ve stejných cenových relacích snáze nacházím favority pro nákup jinde; 2009 byla v cukrech dost děsná a vkládám naděje do snad sušších desítek), ale občas jejich nabídku na degustaci projedu. Na vína vyloženě vadná jsem u nich nikdy nenarazil a v případě některých mám dokonce zkušenost, že v lahvi držela a vyvíjela se docela pěkně, po 3+ roky určitě. Přítomnost lahví z ročníku 2007 či 2008 bych určitě nepovažoval za demonstraci "podívejte, jak to zničí čas, pijte mladá vína".

Datum: 02.02.2011 12:20:55
Od: PepaK
E-mail: josef.kotik@centrum.cz

Článek hodnotit nechci a nemůžu, protože jsem sám nikdy neměl dost odvahy začít psát svá vlastní hodnocení, ale také mám raději s texty konkrétnějším obsahem.
K vínům od v.Lahofer jsem se nevím proč dostal až letos a zatím jen jsamá chvála: RR07 Babičák a především NG08Dobšice u Hájku. Mám také trochu obavu z vyšších cukrůr09. Chci začít opět NG09. Má s ním někdo zkušenost?

Datum: 02.02.2011 10:28:03
Od: Lukáš
E-mail: luk.pan@seznam.cz

Herdek Míro, na to, že máte dosti "napito" a patříte do Klubu přátel vín, je tento článek poněkud nepřátelský. Taky mi jeho styl a skladba neseděla. Pokud mi něco nechutná, alespoň to trochu rozeberu podrobněji. Jinak to vše vyšumí do ztracena, jako článek o ničem...

Datum: 02.02.2011 10:26:56
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Ne pochvala nebude. Zrovna já jsem tu několikrát zmiňoval zásadu o víně mluvit jen kladnými slovy. To jste nesplnil. Platí staré antické "Kdybys býval mlčel, moh si zůstat filozofem". Já když mám pochybnosti, o degustaci ani nepíši, i když zrovna jeden článek "ve zlém" jsem tu docela nedávno umístil.

Žádný solidní vinař by na degustaci nedal vysloveně závadná vína a i když Lahofer nepiji (prostě jsme se nepotkali), podle ohlasů které mají, je považuji za solidní firmu a David Toman je veden v kontaktech mezi zaměstnanci. Jistě, mohl zakecat jedno vadné víno, ale skoro všechna? Takového by snad neposlali někam, kde se o víně mluví a píše?

To, že jste suše nevyjmenoval vady, aby se mohli ostatní vyvarovat chyby při nákupu, svědčí o tom, že je neumíte pojmenovat a možná to vady nebyly a prostě jste si s tím vínem nesedli. taky holt nemám někdy den.
Ad veselé příhody: Vzpomínám, jak jsem jednoho pražáka učil nová slova, protože všechna vína mu voněla, jen zcela zdravý kopřivový Sauvignon mu smrděl a odmítal pro to použít slovo jako aroma, buket. Prostě smrděl. ;o)))

Názor: "Archivace bílým vínům v nejlepším případě neublíží." je zcela vadný. Proč se asi pořádají košty archivních vín? Aby vinaři sami sobě nalili to, co se jim nepovelo prodat? Samozřejmě - ne každé víno má předpoklady na archivaci, ne každé v archivu strávilo ten správný čas. Ale vinařské pravidlo - prvně pít mladé, pak starší ročníky je odvozeno od obecnějšího - to nejlepší na konec!

Datum: 02.02.2011 10:18:36
Od: Petr K
E-mail: petr.blackbird@seznam.cz

Tak zrovna sur-lie RR i RŠ jsou povedené záležitosti. Obě vína, ale potřebují ještě čas. Jejich charakter se vymyká obvyklým chutím vín vyskytujících se ve zdejších krajích.

Datum: 02.02.2011 09:55:42
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Moje první reakce na tento článek byla též spíš nesouhlasná, taky mám radši adresnější, méně zevšeobecňující kritiku, která to, co vadí, vytkne nějak sofistikovaně, aby to sice bylo každému jasné, ale nevyznělo to jako hrubá urážka nebo nepodložené obvinění. ale pak jsem se upamatoval, že úplně stejně nekompromisní, plný zjednodušujících soudů a odsouzení, jsem býval taky, z pohledu dnešního, když jsem byl ještě na začátku cesty k pochopení vína, z pohledu tehdejšího jsem si rovněž chrabře namlouval, že už mám sakra něco napito, tak snad mám právo vynášet nějaké názory nahlas. Já tedy oceňuji tu snahu, že nepadlo žádné sprosté slovo, a ačkoliv se s některými jednotlivými názory a celkovým stylem článku též neztotožňuji, respektuji postoj autora jako "též možný a legitimní", protože důležitější než to učesané, na co jsme zvyklí z "běžných" článků o vínech, je, z mého pohledu, pestrost - a k té, když už nic jiného, tenhle článek rozhodně přispěl :-)

Datum: 02.02.2011 09:29:26
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Ode mě teda pochvalu nezískáte. Obecná tvrzení o archivaci vín jsou nesmysly. Máte možná "napito", ale to vás neopravňuje k takovým výrokům. Vína od Lahofera mě poslední dobou spíše nebaví, především díky vysokému zbytkovému cukru. Nemyslím si ale, že by šlo o vína nekvalitní a nedobrá. Být sladkomilem, určitě bych si je užívala s potěšením. Píšete o vadných vzorcích, ale nezmiňujete jaké vady. Vůně strašná - co to je za informaci? Mě se zdá strašná vůně pálavy, ale to neznamená, že je to vada. Nemusím být J.Č., aby mě takový článek nakrkl.

Datum: 02.02.2011 09:06:28
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

No, to je dost podivný článek. Chvilkama se hovoří o konkrétním vinařství a chvilkama se střílí obecnými tvrzeními. Nakonec se k tomu hlavnímu a to jsou konkrétní vína, dostáváme v "pěti" řádcích. No a když už polemizujete nad tím, že měl sommeliér upozornit před degustací, že se spíše jedná o "poučení" návštěvníků, než o degustaci kvalitních vín, tak vy jste to v názvu článku měl udělat taky. Popis degustace (nehledě na kvalitu vzorků) si prostě představuji jinak.