O Víně

Diskuze: Vína Jerez Xerez Sherry
Datum: 29-04-2024
  *
  *
*
5+4=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 16.11.2012 08:50:03
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Pawlik: Jak jistě z článku vyznělo, je několik naprosto diametrálně senzoricky odlišných druhů sherry. Vy určitě napadáte ten nejméně laikům pochopitelný - sherry fino. Ten ale Angličané zas tak nepreferují ( na rozdíl ode mne), drtivá část se ho vypije v samotném Španělsku, místní ho mají rádi, myslím, že je to dost dáno podnebím a regionální kuchyní. Angličané, pokud vím, milují už po staletí víc ty sladké styly, Cream, PX hlavně, a ty teda se zkaženému vínu podobají opravdu málo, kdo je na sladké, tak s tím by neměl mít problém. Ale...špičkové fino je prostě...návyková věc, to mi věřte. Jsem rád, že takhle pěkně "zkažená" vína existujou. A podobně nechávají "kazit" vína třeba i ve francouzské Juře. Samozřejmě vtipkovat se nechá o ledasčem, myslím i o jídelním vkusu nás kmene Čechů, ale vybraný gastronomicko-vinný vkus Angličanů bych tedy moc nezpochybňoval, okurky nejsou v tomto moc relevantní.

Datum: 15.11.2012 20:50:17
Od: Pawlik
E-mail: al-kalba@seznam.cz

Priznam se, ze vinu Jerez jsem neprisel na chut, presto ze jsem se snazil a v Andalusii jsem stravil dvakrat vice nez mesic. Chutna to jako zkazene vino a vzhledem k technologii vyroby to proste JE zkazene vino. Ale kazdemu co jeho jest, tvaruzky jsou v podstate taky zkazeny tvaroh :-) paradoxem je, ze anglicani se po tom muzou umlatit a pritom odmitaji kysele zeli nebo okurky - kvasaky protoze jsou pry "zkazene". To bude asi tim, ze anglicani "sice vymysleli dokonala pravidla stolovani a kodex, jak se u stolu chovat, ale absolutne netusi, co na ten stul dat" :-)

Datum: 13.05.2010 11:32:36
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Opravdu parádní článek! Mimochodem 13 °Bé je necelých 22 °NM. Nejspíš to souvisí s vysokými výnosy tamních vinic (prý až 100 t/ha?) takže sklizené hrozny i víno je třeba zahustit sušením a ležením. Ale výsledek stojí za to!

Datum: 13.05.2010 10:16:28
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Pěkný encyklopedicky pojatý článek. škoda, že autor nenašel pochopení pro sušší než přeslazené styly sherry. Přeci jen to asi nejsou vína pro každého, obzvláště jsou-li poměřována kritérii určenými pro hodnocení "běžných" vín, musí nutně dojít k nepochopení. Toto je opravdu "jiná vesnice". Já mám sherry velice rád, čím sušší, tím lépe, nemohu souhlasit s tím, že by se tu nenechala sehnat dobrá fina, ale jak odvozuji z degustačních poznámek, asi bychom se neshodli na tom, co je "dobré fino" :-)

Datum: 13.05.2010 08:26:36
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jizni-svah.cz

... tedy ještě budu dále linkovat na starší článek P.J. z degustace Valdespino, kde jsou zase obšírně popsány ty jednotlivé style (Fino, Oloroso atp.) :o) Dohromady ideální materiál.

Datum: 13.05.2010 08:21:47
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jizni-svah.cz

Potlesk na otevřené scéně! Skvělý článek a nové místo, na které budu linkovat vždy, když budu chtít někoho odkázat na souhrnný zdroj informací o sherry. Díky!!!

O téhle degustaci jsem se (méně obšírně) rozepisoval i u sebe: http://www.jizni-svah.cz/2010/04/sherry-sucha-nepochopena-i-sladce.html, pro zájemce o (více i méně) odlišný pohled na jednotlivé degustované vzorky.