O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 13.08.2012 17:47:14 |
Od: | Lech |
E-mail: | lechm@seznam.cz |
S Jardovým názorem, že víno uzavřené plastovou zátkou se již nevyvíjí nemůžu nějak souhlasit. Znám přece vína, která jsou krásně vyzrálá i přesto, že se použila plastová zátka. Viz např. recenze http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_5304 Svěží, mladé Sauvignony od Židka znám dobře, toto však bylo již o něčem jiném... víno se zřetelně vyvinulo, dozrálo i při použití plastové zátky. Což potvrzuje i Moll. Takže v té flašce se přeci jen něco děje a nějaké mikroreakce probíhají pořád. | |
Datum: | 13.08.2012 14:59:14 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Zkusil bych upřesnit Lechův příspěvek v tom, že kyslík se ve víně samozřejmě nachází, ale proto do něj přidáváme síru, aby tam nebyl volný, ale aby se rychle vyvázal a neškodil. Samozřejmě, časem se i vázaný kyslík (a další látky) zůčastňuje nějakých reakcí, kterým souhrně říkáme vyzrávání vína, takže probíhají i zavřené ve skle, či plechu. Slyšel jsem o rulandách, zavřených v demižónu 5-6 let s minimální, nebo možná i žádnou kontrolou (to znamená prakticky bez kyslíku) - a jak prý vyzrály! | |
Datum: | 13.08.2012 14:32:25 |
Od: | Lech |
E-mail: | lechm@seznam.cz |
Jarda:"Podle mne plastová zátka nedovolí další vývoj vína na lahvi." Myslím, že i vzduch (kyslík) obsažený přímo ve víně, tudiž nejen v té troše v láhni mezi vínem a zátkou, umožňuje vínu se po určitou dobu vyvíjet, takže zde bych určitou výhodu plastové zátky viděl. Jaký je váš názor? Děkuji. | |
Datum: | 13.08.2012 14:13:39 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Při zátkování normálním korkem ještě 9 měsíců převažuje vliv té trošky vzduchu uzavřené v lahvi nad kyslíkem pronikajícím skrz korek. Takže na uzavření pro vína do 1 roku skvělé, některá se budou vyvíjet asi i delší dobu. Dnes nám nabízí zátky, které budou mít i určitou prostupnost - navíc přesnou a známou. Stejně vyhraje šroub. | |
Datum: | 13.08.2012 14:00:04 |
Od: | Mirek |
E-mail: | smutnyvla@centrum.cz |
Nejsou všechny plastové zátky stejné. Absolvoval jsem školení u Nomacorcu, kde jsme degustovali různě stará vína s plastovou zátkou a rozdíly byly znatelné. | |
Datum: | 13.08.2012 13:40:26 |
Od: | J. |
E-mail: | jaroslav.schwarz@ovine.cz |
Lech: Podle mne plastová zátka nedovolí další vývoj vína na lahvi. I když se stále více v praxi používá, znám vinařství, která se od ní nakonec vrátila k plnému nebo lepenému korku. Mám raději lepené než plastové korky. Co se týče ceny vín, majitel 1. olomoucké vinotéky (v Olomouci za poslední 3 roky otevřel 2. a 3. olomouckou vinotéku) zásobuje síť vinoték v ČR a může si dovolit prodávat za nízké ceny vína, kterých se chce "zbavit". | |
Datum: | 13.08.2012 10:41:00 |
Od: | Lech |
E-mail: | lechm@seznam.cz |
Ahoj, pročpak ten postesk nad plastovou zátkou? Co ten šílený rozdíl v uvedených cenách? Pozdravuji všechny-Lecho | |