O Víně

Diskuze: Neuburské 2007 pozdní sběr - Vinařství Lahofer Dobšice
Datum: 03-05-2024
  *
  *
*
1+5=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 05.10.2010 23:07:11
Od: floriš
E-mail: f.f@seznam.cz

Miloši, poněkud jsi asi pozapomněl na to, že odborník by měl být laikům také trochu učitelem a celkově světlonošem v temnotách neznalosti. Když stáda nenáročných tupců nakupují ve vietnamských tržnicích čínskou hnuso-konfekci, ještě to neznamená, že se všichni krejčí ve střední Evropě vykašlou na poctivé řemeslo a budou chrlit kontejnery srágor... Zrovna tak se já budu prát o poctivá suchá vína, protože se považuji za vinaře a ne cukráře - ten bydlí o tři baráky dál.

Datum: 05.10.2010 20:21:05
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

No, právě téhle argumentaci se směju: ve špatných ročnících je třeba zbytkový cukr, aby (několikanásobkem) dostatečně zakryl přemíru kyseliny...a ve výtečných ročnících, jako je 2009 je snad ještě víc zbytkáčů, protože přece nechceme pít vína s 15% alkoholu. Když to slunce tak pěkně svítí...to je škoda sebrat dřív než přijdou deště nebo mrazy :-)
Já si přeci jen myslím, že lepší je v dobrém ročníku sebrat dřív, než uteče kyselinka, a v horším si kyselinu přiznat, však ona se časem v archivu srovná.
Ale samozřejmě občas mi sedne i povedené víno se zbytkovým cukrem, proč ne. Jen bych to nebral za standard či nezbytnost. suché preferuji a přijde mi pro vína našeho podnebí přirozenější.

Datum: 05.10.2010 14:10:16
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Stejně jako v Rakousku, i u nás budou ročníky (jako tento), kdy si kyselých vín užijeme až hanba. A protože v takovém roce uslyší vinař aspoň tisíckrát " ... a nemáte sladčí?", aby prodal musí přesvědčovat, že suché - je dobré. Protože vín, která vás o tom přesvědčí sama, zas tak moc není. A proto že to do nás tlačí všichni, až příliš se to zažilo, a zapomíná se na to nejdůležitější - příjemnou a dobrou chuť. Já vidím naopak trend v tom, odsuzovat nadílku sladčích vín, která se loni vyjímečně zadařila, ba i bez toho aby je ochutnali, jen proto, že pak vypadají, jako že tomu rozumí (protože přece každý ví, že sladké musí být doslazené cukrem, přece - i když to už 20 let není pravda).
Samozřejmě - do toho co si kdo chce koupit nikomu kecat nebudu.

Datum: 05.10.2010 14:03:18
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Já myslím, že každá strana ve sporu suchá vs. sladká má kousek pravdy. Myslím, že by se mělo rozlišovat mezi tím, jestli to tak chtěl vinař, aby hrozny měly tak vysokou cukernatost a víno zbytek - a proč, nebo jestli to je z nouze ctnost, že to nestačil sebrat, jestli on sám má rád vína se zbytkáčem nebo jestli ne, ale jde o to, že se líp prodají... Samozřejmě vína se zbytkovým cukrem někdy nejsou od věci a své místo na slunci mají. Ovšem je to hodně otázka míry - pokud jsem si všiml, tak protesty se zvedají v momentě, kdy už je takových vín příliš, kdy u vinaře nebo na přehlídce téměř nenajdete solidní suchý vzorek. Je zajímavé, že v zemích, kde se vinaři mezi sebou neprsí, kolik stupňů ten jejich Sauvignon měl, kde se nejede na přívlastky, tak existují termíny jako "overriped" - přezrálé, a používá se to v negativním smyslu, jako příliš pozdě sebrané na úkor výsledné harmonie vína. To se tady prakticky v českých ekvivalentech neobjevuje. Sladkost je zřejmě pochopitelnější než harmonie. Ale věřím, že pro tu sortu vín aspirujícíh na víc než rychlou prodejnost, se tohle časem také vytříbí a dojde ocenění.

Datum: 05.10.2010 13:52:51
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Ale, ale, Molle! Nenech cloumat svým majestátem a vydechni si. Vypiješ s chutí flašku vína s cukrem nad 20 g/l? Já ne, po druhém pohárku budu prskat, že se ti lepí huba jak z burčáku. Každý jsme jiný a to je dobře. Rozhodně to není důvod k nějakému slovnímu napadání.
Teď jsem pil Ne 04 z 1. znojemské a medil jsem si, jak je krásně vystárlé, suché a plné (díky kyselince pochopitelně). Šel jsem do vinotéky kde mají současný Lahofer a jak jsem probíral, tak sem probíral, samý cukr, samý cukr...
Nekoupil jsem nic, nechal jsem to tam pro většinové spotřebitele (ano ti tvoří trh s vínem a ti ty vinařství nakonec živí). A ať mě někdo řekne, že to je jenom díky ročníkům jaké máme za sebou. Proč tuto výmluvu nepoužívá třeba Znovín?!


Datum: 05.10.2010 13:44:59
Od: J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Moll: Jako konuzment mám právo si koupit co mi chutná! Proto si vybírám a kupuji vína, která chci já a ne, která jsou dána trendem. Zároveň jsem nikdy neodsuzoval zbytkové cukry, jen proto, že někomu jinému než mi chutnají. Je to svobodná volba každého spotřebitele, aby si vybral, co mu vyhovuje. K té tvé otázce, co má vinař dělat s tak vysokou cukernatostí? Nemyslím si, že jsme jediná země, která s tím má "problém", co třeba sousední Rakousko, kde se stále suchá či polosuchá vína vyrábí. ..

Datum: 05.10.2010 13:35:44
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Jen jestli to není tím, že vy podléháte trendu suchých vín. Proč? Už v Maďarsku se vás číšník zeptá "bílé / červené, suché / sladké?" - hned za sebou. Protože oni taková vína mají a nestydí se za ně! Povězte mi, co má vinař dělat, když sklizená surovina má 26 °NM? 26/1,7 = 15,3 % alkoholu - to by jste chtěli pít? Zkusil jsem v Perné na koštu, někdo tam takové víno dal - fakt nářez! Nedá se to! Podstatná je harmonie vína. Pokud vám připadá chuť příliš sladká, o něco uchuzená, nestyďte se a napište to a napište i proč! Ale nemrskejte tady gramy cukru s desetinými tečkami! Co jsem si všiml, většinou si takový mrskač, znaven výkonem jak jim to nandal, sedne a dá do kafe 3 kostky cukru ...

Datum: 05.10.2010 13:15:31
Od: ¨J.
E-mail: jaroslav.schwarz@ovine.cz

Ano, zbytkovým cukrům podlehl i Lahofer u nových ročníků, podobně jako třeba VS Valtice. V takových případech se obracím k jiným vinařům, naštěstí je kde!

Datum: 05.10.2010 12:58:27
Od: Širas
E-mail: siras@seznam.cz

Vinařství Lahofer už bohužel trendu vín s vyšším zbytkovým cukrem podlehlo, jen pro ilustraci NG 08 jedna šarže cukr 10,6 g/l a druhá 26,8 g/l. Ročník 09 okolo 30 g. Naštěstí je zachraňuje vyšší kyselina nad 7 g/l. Chtělo by to držet cukr okolo těch 10 g/l, ale preference většiny konzumentů jsou prostě jiné a vinařství si to velmi dobře uvědomuje. Nejlepší víno je jistě víno prodané. Přesto u Lahoferu nacházím velmi zajímavá vína, která stojí za přechutnání....