O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 21.05.2010 12:55:10 |
Od: | Jiřin |
E-mail: | prasi@seznam.cz |
Jasně, nakonec i v encyklopediích se dovíme, že u barvířek se nejede na cukry ale energie jde do barvy. Co se týče 19 st.- je to jenom číslo, bez dalšího /např. datum sběru /nelze hodnotit vyzrálost, např. pokud příliš stejné keře odlistíte můžou dosáhnou PS, ale víno bude horší, páč tam budou připálené tóny. Jiřin | |
Datum: | 21.05.2010 06:56:22 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Tak to bych asi taky souhlasil s Jardou - 19°pro červená je možná papírová hranice, ale určitě ne optimum. A že jsme si tu na papriky a makové palice v červených "zvykli" nebo si je dokonce tak oblíbili, že se budem do krve hádat, že patří k odrůdové charakteristice, to ve mně vzbuzuje spíš smutné pousmání. všude jinde jsou tyhle vegetální tóny považovány buď za nedostatečnou fenolickou vyzrálost nebo něajký jiný problém (vyluhovaná zelená třapina, neoptimální parametry listové stěny atd.) | |
Datum: | 20.05.2010 19:55:03 |
Od: | eldio |
E-mail: | Dionisos13@seznam.cz |
Já naopak souhlasím s J.je jasné že 19 je pro některé odrůdy málo.zvláště červené.jako příklad uvedu frankovku | |
Datum: | 20.05.2010 10:28:11 |
Od: | J. |
E-mail: | jaroslav.schwarz@ovine.cz |
Moll: Jak jsem psal, je to můj subjektivní pocit, který se týká tohoto konkrétního vína. Nikdy jsem neřekl: vyšší přívlastek = vyšší kvalita! Velikost šarže 500 litrů je malá, takže víno bylo do dvou let vyprodáno, což je jenom dobře. | |
Datum: | 20.05.2010 10:08:31 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Pak bych já mohl tvrdit, že hrozny kabinetního veltlínu nebyly dost zralé, protože ledovka mi prostě chutná víc ;oDDD Pokud já mohu soudit z uvedené cukernatosti, z toho, že se za něj vinařství nestydělo a z toho že se vyprodal v přiměřeném čase - hrozny byly zralé rozhodně dostatečně ;o)) | |
Datum: | 20.05.2010 10:00:31 |
Od: | J. |
E-mail: | jaroslav.schwarz@ovine.cz |
Moll: Usuzuji tak z toho, že když srovnám Alibernet s vyšší cukernatosti hroznů při sběru než je tento, tak je prostě plnější a více mi chutná. Je to samozřejmě můj subjektivní pocit, který nikomu nevnucuji :-) | |
Datum: | 20.05.2010 09:02:55 |
Od: | Moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
"Nemohu si pomoci, ale surovina pro toto víno nedosáhla dostatečnou zralost." - z čeho tak soudíš? Z paprikových tónů? U Alibernetu jsou dost běžné (po CS). 19 °NM je dostatečné pro každou u nás registrovanou o drůdu - natož na barvířku! | |