O Víně

Diskuze: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku
Datum: 19-04-2024
  *
  *
*
1+9=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 13.09.2006 00:00:00
Od: Mirek
E-mail: smutnyvla@centrum.cz

S vínem to sice nesouvisí, ale zájemcům o život v dávných dobách mohu doporučit knihu Legenda o Ostojovi, která líčí život v raném středověku na základě skutečných dokumentů.


Datum: 13.09.2006 00:00:00
Od: Petr
E-mail: pitris@ovine.cz

Hele, co to tedy je ta Varmuže? Mám totiž známého, jehož příjmení je tomuto slovu velmi podobné...


Datum: 13.09.2006 00:00:00
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Varmuže je taková sladká kaše. Nemá to jeden předpis ale nejmíň tisíc. Jediný společný zřejmě bylo, že to byla kaše aspoň zčásti obilná a do sladka. Sladkost mohla být buď z ovoce, z mlíka nebo smetany nebo často z medu. Vůbec se ale nezdráhali použít jako hlavní surovinu maso nebo vejce.


Datum: 13.09.2006 00:00:00
Od: Martina
E-mail: velix@volny.cz

Dobrá varmuže Udělej kaši z bezového květu v mléce, mléko proceď a vyhoď květ pryč, zavař pšeničnou mouku nebo krupici. Pak přidej jádra lískových oříšků, omasti a okořeň šafránem a hřebíčkem. :-))