O Víně

Diskuze: Pinot noir, cesta k velikosti - část druhá: Pinot noir a specifika prostředí
Datum: 25-04-2024
  *
  *
*
7+6=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 26.10.2012 14:14:52
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

no, to je spíš empirická, lety prověřená záležitost, že vína z horních částí svahů jsou taková jednodušší, méně bohatá. pokud bych chtěl hledat, proč to tak je, tak bych si mohl myslet, že tam už je ten vodní a dusíkový stres příliš velký a nedovolí vyvinout v hroznech tolik složitějších látek, kořenový systém je málo rozvinutý, skála je blízko pod povrchem, to taky může mít vliv.

Datum: 26.10.2012 12:46:56
Od: Ondra
E-mail: ondra@winepunk.cz

Moc nechápu tu souvislost sestupnění klasifikace se strmostí. Pokud pro pinot platí, že čím méně dusíku, tím líp (kromě prvních třech let růstu souhlasím), tak právě strmost a eroze má za následek odplavování povrchových půd, které mají dusíku nejvíc z rozkládající se organické hmoty. Nebo se mýlím?