O Víně

Diskuze: Přímoplodé hybridy, část 3., chuťové vlastnosti vín
Datum: 29-03-2020
  *
  *
*
5+4=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 25.10.2011 21:26:00
Od: Pavel
E-mail: stroh@centrum.sk

Panu Milošovi patří dík za večery strávené nad sumarizací údajů a formulací článků, které byly nejen poučné, ale mnohdy i humorné. Humor se asi často kloubí s hlubokým poznáním. Pane Miloši, víte, že v okolí Modry pěstují americký hybrid, který vůbec nechutná po jahodách? Nazývají jej "Smradlák", protože při dozrávání intenzívně voní na velkou vzdálenost a při jídle máte vůně plná ústa. Pěstuji ho též. V seznamu literatury možná trochu chybí jméno Josef Blaha, o kterém jsem diskutoval na fóru zahrada.cz dne 2.9.2011 ve vlákně Sušené Baco Noir. Nejen J.Hauft, ale i J.Blaha se v knize Réva vinná zmiňuje o hybridní révě a o snaze přijít na kloub rozdílům ve víně pomocí chromatografického vyšetření diglukosidů. Ne obsah metanolu, ale množství a typ specifických sloučenin je podle mne tou správnou cestou k rozlišení hybridní a evropské révy. Na druhé straně, není rozumnější namísto rozdílů hledat u obou to, co v společné hybridizaci přinese odrůdy 3. tisíciletí? Z Vašich článků jsem si poznamenal jeden důležitý výrok p.Millardeta: "Musí být možné kombinovat rezistenci amerických divokých druhů s kvalitou evropské kulturní révy." Ten skvělý člověk tehdy ani netušil, že za sto roků dojde na jeho slova...

Datum: 13.10.2011 09:50:50
Od: Josef
E-mail: josef@atlas.net

Nejlepsi serie clanku co jsem na tomto webu zatim cetl. Diky !

Datum: 12.10.2011 09:14:03
Od: petrz
E-mail: pet.zima@seznam.cz

Velmi pěkné, zajímavé články!!!!
Příprava musela být vydatná. Chválím.

Datum: 12.10.2011 07:38:48
Od: milasko
E-mail: mila.sko@seznam.cz

Celá série je výborná a má snad jedinou chybu, která ale určitě není chybou autora, ale snad ani mojí nechápavostí. Z celého vyprávění mi stále trochu uniká smysl toho zákazu. Ještě dvě poznámky: 1. Pil jsem červenou Isabellu i Charvát bílý, obojí mi chutnalo a snad jsem z toho ještě nezblbnul. 2. Moldavané si tím označovat to jako víno vůbec nedělají problém, ale už jsem vícekrát viděl moravský Charvát s označením jako zemské víno na etiketě.

Datum: 12.10.2011 07:18:44
Od: Sklenička
E-mail: vran@seznam.cz

Ano, první setkání s Charvátem bývá tak výrazné, že ho potom i neškolený degustátor už vždycky naslepo pozná :o)

Parádní texty, díky!