O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 26.01.2025 15:43:08 |
Od: | Mol |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Borken je disiřičitan draselný, v nekyselém roztoku, který až v přítomnosti nějaké kyseliny reaguje a uvolňuje oxid siřičitý. Kyseliny ve víně nebývají moc těkavé, těkavé kyseliny octové by mělo být velmi málo, aby to bylo víno. Takže do poháriku se teoreticky kyseliny nedostanou a nic se nestane. A i kdyby dostaly, bude síry velmi málo a sice v demižónu, ale v místě od vína vlasně odděleném. Takže zase nic. Prakticky ale hrozí, že sklenku potopíte a víno si přesíříte zrovna v době, kdy se to nejméně hodí. Já to vidím jako špatný nápad. | |
Datum: | 21.01.2025 12:43:13 |
Od: | Stano |
E-mail: | danajka@atlas.sk |
Výborný nápad, čo by sa stalo ak by sme do toho poharika dali trochu roztoku "Borken"? Predpokladám, že by to viac likvidovalo rôzne neblahé baktérie, rôzne kvasinky a plesne. Určite by to nemalo negativny vplyv na víno. | |
Datum: | 29.08.2024 17:17:22 |
Od: | moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Funguje to pořád stejně, není co dodat. Ale žádný nadšený uživatel se také nepřihlásil. ;o) | |
Datum: | 29.08.2024 15:35:10 |
Od: | Peter Marko |
E-mail: | ptr.marko@gmail.com |
Dobrý deň, aké sú Vaše skúsenosti po rokoch? Zvažujem vyskúšať Váš postup, zaujíma ma ako sa to po čase osvedčilo, resp. či ste neprišli na lepšie riešenie. Ďakuem | |
Datum: | 26.01.2018 09:56:03 |
Od: | moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
na fotkách je hladina trochu výše než by bylo optimum, protože a) se to lépe fotilo b) demižón s červeným má originál placatý plastový uzávěr, ale s mezikružím, které celkem těsní. | |
Datum: | 25.01.2018 21:17:01 |
Od: | p.j. |
E-mail: | yelenovo@yahoo.com |
Dobrej nápad. Vyzkouším. Akorát ta obrácená petriho miska nebo popelník nebo co to finálně překrývá hrdlo demižonu - to přeci nemůže těsnit, ne? Já bych tam radši natlačil gumovou nebo silikonovou zátku (pak ale bude těžké přesně nastavit hladinu tak, aby byla akorát a nepřeteklo to). | |