O Víně
Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: | 26.06.2015 09:56:56 |
Od: | Alles |
E-mail: | ales.svatos@email.cz |
Hnuti Acek a predchozi prukopnici jak Aberle nebo Jara Osicka otevreli rade lidi oci a dali jim moznost poznat jina vina nez ta pochazejici z prumyslove produkce, nebo vyrobena s pouzitim vyslechtenych kvasinek a jinych technologickych vymozenosti. To, ze po puvodnich nadsencich nasledovymi hipstery vseho druhu ted k temto vinum prechazi i skupina poucenych konzumentu povazuji za hlavni uspech. Rada lidi nam rika, ze nedokazou pit jinou nez autentickou/naturalni produkci. A to se nestalo nejakou masivni kapani, ale postupne a jen diky skvelych a objevnym vinum. A to se me nezda malo. | |
Datum: | 19.06.2015 11:15:35 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
ok, ale dopřej tomu čas, v Burgundsku byl nepřerušený vývoj ... A propos, jaký si myslíš, že bude tlak na člověka (v čemkoliv) aby byl originální, když není konkurence, a naopak tam, kde je vysoká, je ten tlak na odlišnost vysoký - přirozeně ... A spousta experimentátorů je i zde, ale díky odlišným podmínkám v jiném duchu ... je dobré tepat a upozorňovat, psát, a možná i být i kritický, aby došlo k zamyšlení, ale zase bych to nepřeháněl .) | |
Datum: | 19.06.2015 07:46:28 |
Od: | p.j. |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
Ale jo, tak jestli je to jen otázka času, tak to je v pohodě. Já jen měl z některých prohlášení dojem (možná že opravdu zbytečnou paniku), že už máte dobojováno, že cíle bylo dosaženo, když se podařilo stvořit vína akceptovatelná na přehlídkách a prodejná širokému obyvatelstvu. S Burgundskem (a obecně Francií) problém nemám. Tam je to jeden z rysů zdejší kultury, něco k čemu jsou vedeni už na školách, že naprosto samozřejmou součástí integrity člověka je, aby se něčím odlišoval. Prakticky každý vinař se podvědomě snaží být originál, umí z fleku jasně definovat, v čem jsou zrovna jeho vinice/keře/vína jiná než zbytek světa. A opravdu nezaměnitelná senzoricky zpravidla jsou. Konkrétně v Burgundsku sice nejsou zrovna punkeři, kteří by třeba sázeli révu kořenama nahoru :-), ale když hledáš, najdeš i v tomhle v podstatě na tradici postaveném regionu divočáky, který zasadí kus vinice v hustotě 30.000 keřů na hektar, který místo guyotu na kusu zkusí vedení lyra (ač to apelační předpisy vysloveně zakazují), lidi, co do nejlepší polohy zasadí nejpodceňovanější odrůdu aligoté a prodávají jí za horentní sumu, domény, co si prosadí v apelačním předpisu výjimku třeba pro bílé Grand Cru, když široko daleko je jen pinot noir...atd. po těhle malých rebéliích a větší touze se odlišit se mi tu dost stýská. | |
Datum: | 18.06.2015 21:09:30 |
Od: | MT |
E-mail: | warmu@centrum.cz |
Pavle, vážím si Tvých komentářů, článků a práce, co jsi na poli vinařství u nás odvedl . Ale toto jsem nepochopil, ač je možná třeba podobných výlevů či komentů. Podívej, jsou za námi 2 desetiletí, kdy se může člověk relativně svobodně rozvíjet, nebyl bych tak úzkoprsý v rámci hodnocení, nechej životu (evoluci) volný průběh ... nemyslím si, že by se ustupovalo od nějakého holistického vnímání světa, jen někdo má pomalejší vývoj a někdo rychlejší, a nevztahuju to jen na vinaře, kteří dodržují kriteria dle Charty A či uznávající podobnou filozofii. A neřešil bych, jestli je někdo limitován financema a tudíž se rozvíjí podle toho, jak se mu volně dýchá, důležité je posouzení konzistenčnosti postojů v dlouhodobém časovém horizontu, to poví nejvíc. Nevím, kde se berou ty představy evokující, že nejde o zaměstnání. Nechci vše zužovat na finanční stránku, ale ty nepotřebuješ chodit do zaměstnání? Někdo může být relativně soběstačný, pokud má větší hospodářství a snaží se mít uzavřený statek, ale stejně ... A propos, nahlížíš stejným metrem taky např. na své oblíbené Burgundsko? | |
Datum: | 16.06.2015 21:54:54 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
Tak...čtu to po Tobě slovo po slově, po prvotní instinktivní snaze se bránit vlastně docházím k tomu, že máš do písmene ve všem pravdu. Přesto bych nenapsal ani slovo jinak. A v tomto případě jasně volím nespokojenost rozmazlence před nekonečným radováním se z mála. | |
Datum: | 16.06.2015 19:47:00 |
Od: | b.š. |
E-mail: | svondr@centrum.cz |
Ona je docela zajímavá ta paralela s uměleckým/hudebním světem. Knížák sice byl svého času zásadní postavou (a když je nadpis No future!, tak Johnny Rotten taky), ale jeden se stal nakonec celkem nesnášenlivým vůči novým/mladým umělcům, druhý účinkoval v reklamě na máslo (mléko? - no zkrátka to byl echt punkový produkt:) V mládí revolucionářem - ve stáří dvorním radou; je to profláklé, ale platí to. A taky to, že původně alternativní žánry se stanou součástí mainstreamu. Někdo odvážný, vizionářský se určitě objeví, ale velmi pravděpodobně si svou revolučnost neudrží. Bylo by to tak trochu proti přírodě:) | |
Datum: | 16.06.2015 17:16:21 |
Od: | Evas |
E-mail: | eva.skokankova@email.cz |
Příliš velká očekávání musí nutně přinést zklamání. Takže bych řekla, že za svoje rozčarování si tentokrát můžeš tak trochu sám. Mám dojem, že sis do "áček" projektoval jen svá zbožná přání, něco, co nikdy nikde nedeklarovali. A nezlob se, ale tenhle zápisek mi přijde jako salonní řeči rozmazlence :) | |
Datum: | 16.06.2015 16:14:23 |
Od: | moll |
E-mail: | milos.ondrak@seznam.cz |
Hlavně je chyba očekávat, že když se vydáš na sever, tak nějak samozřejmě předběhneš všechny, co mířili na jih, západ či východ, přestože všichni víme, že se ve skutečnosti moc nehýbou a jen tak trochu šlapou vodu. ;o) | |
Datum: | 16.06.2015 14:16:12 |
Od: | p.j. |
E-mail: | pjelen@barrandov.cz |
já neříkám, že autentické víno nesmí chutnat "normálně", jen si myslím, že by to neměl být vědomý cíl nebo program. Nebo samozřejmě může, ale...jak jsem psal, pro mne je to zklamání, myslel jsem si, že toto hnutí má na to změnit od základuvíc věcí, že ti vinaři budou víc vyčuhovat a odlišovat se. Já osobně? Tak ano, ani já sám nejsem se sebou úplně spokojený, mohl jsem více práskat bičem a jít příkladem. V hlavě mám hodně věcí, ale čas na ně ještě nenazrál. tak to cítím. nebo si to možná zbaběle omlouvám. | |
Datum: | 16.06.2015 10:34:44 |
Od: | Alles |
E-mail: | ales.svatos@email.cz |
Pavle diky za popichnuti, je obcas uzitecne se podivat, kde ted jsme. Ale myslim si, ze jde o zmateni pojmu. Hnuti autentickych nebo naturalnich vin podle meho presvedceni nebyla myslena jako velka revoluce ve vinarstvi, ale “jen” jako navrat ke korenum vinarske praxe pred masivni masazi vinaru prumyslovou chemickou loby. Ta vina, ktera postradas jsou spise “Vin savage”. Pro me osobne je dulezity ten proces promeny hroznu na vino bez pouziti vsech drastickych a urychlovycich zasahu, ktere odstrani odrudovost, typicnost, mistni prislusnost a varabilitu rocniku. Bez pouziti sklepni chemie to je jedine mozne, pokud pochopis sve vino a zijes s nim cely process jeho pripravy a zrani. Jak uz bylo receno mnohokrat, vino je o hlave. A ze vnikne vino, ktere je obecne prijatelne nopovazuji za chybu, ale tato vina nebudou nikdy mainstreamem, protoze nesleduji trend kam jde trh. Ty sam mas vinici a sklep, co Ti brani se stat tim novym Beussem vina? Mnoho zdaru! | |