O Víně

Diskuze: CLEF DU VIN - Magický vinný klíč. Totální vynález, nebo penězolap?
Datum: 06-05-2024
  *
  *
*
10+2=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 20.12.2005 00:00:00
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Naposledy mi Klíč U Závoje vnucovali jako hit mezi vánočními dárky, tak jsem si ho osahal. Nejsem nějaký metalurgický odborník, ale nic bych za to nedal, kdyby ta pecka uprostřed byl jen kousek mědi zalisované do nerezové lžíce. Měď je docela důležitý katalyzátor v chemii, takže já to tedy vyzkouším, výsledky si samozřejmě nenechám pro sebe.


Datum: 02.12.2005 00:00:00
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Viděl jsem klíč v akci na jedné z ochutnávek v domě U závoje, v rukou pana Domince. Šlo o nějaké mladé víno z věhlasného Chateau z Bordeaux. Ale sám jsem si netroufl porovnávat víno před a po aplikaci (kdo se přihlásil, mohl si zkusit zamíchat). Jsem původním vzděláním chemik. Asi lze vyrobit kovový katalyzátor, který urychluje oxidaci. Trochu mne zaráží ta rychlost působení, vteřinová reakce už je opravdu až explozivně rychlá. I tak si myslím, že je to taková hračka, jejímž primárním účelem je vzbuzovat údiv. Jednak lze podobný jev úplně bezplatně simulovat tím, že víno necháme určitou dobu vystavené kyslíku v karafě nebo jen v otevřené láhvi - to o archivaci napoví taky hodně. Ale i tak jsou stárnoucí procesy ve víně někdy velkou neznámou a nejdou takhle jednoduše nasimulovat. Osobně jsem byl přítomen tomu (a několikrát), kdy i naši nejlepší sommeliéři, kteří mají Bordeaux přechutnané křížem krážem, znají potenciál jednotlivých ročníků zpaměti, mají letité zkušenosti z ochutnáváním těchto vín, ale přesto byli u některých lahví (a byly to lahve, o nichž se na internetu i v knihách nechají najít doporučení, kdy se mají otevřít) překvapeni, že je víno i po vydýchání v karafě uzavřené, nevyzrálé. To je právě ta krásná magie kolem archivace vína! Že je to velká loterie. Buď si člověk koupí jednu láhev a sází jako na dostizích, kdy je ten správný okamžik, nebo koupí karton a raduje se z toho, že sleduje jeho vývoj v čase, až třeba pod vrchol. Nechápu, čím by mi to měl Clef ulehčit a už vůbec ne čím zpříjemnit. Stejně vás v obchodě před koupí nenechají jednu láhev otevřít a míchat v ní katalyzátorem. Možná by clef využili spíš sklepmistři, ale to jsou většinou zkušení pánové, co se bez něj obejdou. A hlavně u nás je trend všechno prodat hned po nalahvování, s archivací ať si láme hlavu někdo jiný. Povinně bych ho ale předepsal třeba Italům. Jeden kousek zavěsit na provázek do každé cisterny s jejich nemožně tříslovinými monstry, které jasně potřebují aspoň tři roky zrání na zjemnění, přesto se vesele prodávají. A na závěr: do Domu U závoje chodím na ochutnávky docela často, a i když Le clef du Vin dovážejí a prodávají, na degustacích (aspoň na těch francouzských, na kterých jsem byl) ho nepoužívají.