O Víně

Diskuze: Praktický pohled fyzika na některé procesy, probíhající uvnitř révy vinné
Datum: 02-05-2024
  *
  *
*
3+5=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 25.10.2005 00:00:00
Od: Petr
E-mail: pitris@ovine.cz

Díky za doplnění.... Jen malý doplněk Tvého doplňku : Tvá věta : "...čím jsou bobulky menší, tím větší je povrch slupky..." má na mysli zřejmě POMĚRNOU velikost (či plochu) slupky k bobulce. To víš, léty studií pěstovaná citlivost (či deformace) na přesnost vyjadřování :-)


Datum: 14.10.2005 00:00:00
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Pěkné! Bravo, jen tak dále. myslím, že vnitřkem tekutina neproudí. To je jen taková dutina, jako třeba "duše" u bezu černého. Podobná dutina je i v kmeni a výhoncích. Stejně jako u všech dřevin, tekutiny vedou v tzv. lýku, tj takových těch hodně pevných nitkách schovaných těsně pod "kůrou". V případě této stopky tedy to zelené (?). No, u té stopky si tak jistý nejsem. Jestli budu mít čas, podívám se do literatury. Jinak čím větší bobule, tím víc je to zřejmě hnojené. přehnojování dusíkem vede k tomuhle nafouknutí, ale hrozny jsou pak příliš vodovaté, bez chuti. Moštové odrůdy (tj. na výrobu vína) mají právě malé bobulky. Naprostá většina chuti a vůně je totiž ukryta ve slupce. čím jsou bobulky menší, tím větší je povrch slupky, tím aromatičtější a chutnější víno. Stolní odrůdy poskytují vína fádní. Malý pokus: vemte dvě kuličky nějaké nejlépe aromatičtější odrůdy. jedné z nich důkladně omyjte slupku třeba čistým lihem, nebo důkladně otřete celý povrch o kabát. Porovnejte chuť takto omyté bobule s neomytou.