O Víně

Diskuze: Na množství nehleďte...?
Datum: 19-04-2024
  *
  *
*
10+5=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 09.02.2012 08:36:33
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

Ano, ano, nechal jsem se unést. Psal jsem ten příspěvek zahleděn do sebe a pod vlivem našeho společného koníčku, tak trochu tušíc podrážděné reakce. Měl jsem to napsat jinak, sladké víno si také někdy dám:)

Datum: 08.02.2012 15:06:07
Od: Evas
E-mail: eva.skokankova@email.cz

Honza nejspíš rozlišuje konzumenty vína na ty chytré, znalé, kdo pijí suchá vína (a to navíc pro zdraví) a blbce, co nepoznají dobré víno a ničí si zdraví slaďákem. Ach jo.

Datum: 08.02.2012 13:34:47
Od: J.Č. / Jižní svah
E-mail: cerovsky@jcsoft.cz

Honza: celá Tokaj a Sauternes se právě teď za svá turistická vína stydí. A přidává se i Německo, Rakousko, Kanada a kdo ví kolik další zemí, které jsou schopny připravit velká sladká vína. Ti, co podobná vína mají ve sklepě, se nejspíš mohou rovnou zastřelit, protože vínu podle Vás očividně nerozumí... Ano, nejsou to vína na každodenní pití (a sám je piju jen velmi výjimečně), ale mohou být vína velká, zrající do krásy i desítky let a, ano, dokonce harmonická! :-) Pil jste, proboha, někdy takové? Nebo soudíte podle často (ne vždy, i tady vznikají krásné slaďáky, ale rozhodně jím není každá ledovka či slámovka) jen ulepených sladkých nápojů co vznikají na Moravě?

Datum: 08.02.2012 10:22:45
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Osobně si myslím, že máme trochu komplex z toho, že jsme severní okrajová vinařská oblast a tepla pro révu je jen tak tak, ba ani v produkci nejsme soběstační = nemáme přebytky, které by jsme se snažili přepracovat na nějaký jiný produkt. Proto jsou u nás vína s vyšším zbytkovým cukrem něco vzácného, exkluzivního = nenormálního. Už v Maďarsku se vás číšník v každé restaraci zeptá: "Červené nebo bílé, sladké nebo suché?" a často i v obráceném pořadí. Protože celý svět dělá sladká vína a na rozdíl od nás, jich má dostatek. A podle hesla "Z nouze cnost", místo aby jsme pokorně přiznali, že v tomto zaostáváme a zaostávat budeme dál (to neznamená, že nebudeme veselí), neustále tu někdo tvrdí, že sladká vína jsou fuj, že to ani není víno, a vůbec jim nechutná (a pak si ze sklepa odvezou to nejsladší co tam je ;o))
Chtěl bych připomenout, že úplně první vyrobená prapra - vína, vyráběná v zemních jamách v Gruzii a Španělsku, asi nebyla s vysokým zbytkovým cukrem, ale už staří řekové taková vyráběli, ba i vodou si je při pití ředili, neb to byl z našeho pohledu sirup.
Sladké víno se automaticky nerovná dobré víno, ale když už si s tím dala réva tolik práce, vinař se snaží to nezkazit (jedno takové raritní si suším ve sklepě)
Jedná se o jinou kategorii vína a tak se i jiným způsobem pije. Charakteristický je malý objem vypitého vína a značnou výhodou je ještě menší objem alkoholu. Není to 100 % pravidlo, ale sladká vína obvykle snášejí kontakt se vzduchem mnohem lépe, než vína suchá a proto není problém je po nějakou dobu uchovat v otevřené lahvi. Klasický je obrázek lorda, který si po večeři, dá jedinou skleničku sherry - taková láhev musela vydržet i několik týdnů a také to bylo první "víno" které se naučili převážet ve velkém na velké vzdálenosti. Podle mne je důležité nemít předsudky, rozhlížet se jak to dělají jiní a občas se nechat příjemě překvapit.

Datum: 08.02.2012 08:53:58
Od: Honza
E-mail: jmikulcik@seznam.cz

Nechci se nikoho dotknout, ale podle mě jsou minilahvičky s enormně sladkým nápojem, vzdáleně se podobající vínu, nápojem "turististickým", nebo nápojem, který pijou lidé, co vlastně víno moc nepijou. Denní konzumentni vína hledají něco, co sladké rozinkové sirupy nedokáží poskytnout. Jsou to harmonie, odrůdové vlastnosti, výraz terroir. Malinko to rozvedu. Bavit se o harmonii, když mám víno 100 g zbytkového, je nesmysl. Kyselinka nikdy nebude stačit. Víno takové cukernatosti se nerozkvasí bez selektovaných kvasinek, tudíš se odrůdovost nedostatečně rozvine. Ještě bych možná zmínil nutnost vyššího zasíření takového vína. Pokud chce člověk pít víno pro zdraví, měl by pít víno a ne sirup.