Španělsko
Španělsko hraje ve vinařském světě velmi důležitou roli a se svými 1,2 miliony hektarů je největším vinařským územím v Evropě. V množství produkce jej mírně předčí pouze Francie a Itálie, což je zapříčiněno větším podílem španělských vinic v kategorii DO s regulovanou výnosností. Ještě před několika desítkami let to byla spíše kvantita nad kvalitou, která určovala hodnocení a všeobecné mínění o španělských vínech. Tato situace se však radikálně změnila a nástup velmi kvalitních vín z oblastí Rioja, Navarra, Penedes či Ribera del Duero významně pozvedl prestiž španělského vinařství. Dnes tato vína dávají nejlepší poměr ceny a kvality ve všech kategoriích. Tradiční a úspěšnou kapitolou je výroba sherry v Jerezu, které dominuje na trhu desertních vín, a také produkce oblíbených a temperamentních sektů Cava z Katalánska. Na etiketách vín DO musí být: * název DO * ročník (víno musí obsahovat nejméně 85 % vína z deklarovaného ročníku, většinou je označen slovem Cosecha * otisk pečeti DO (může být i na záklopce nebo krčkové etiketě, každá DO má svou speciální pečeť) * druh vína – blanco – bílé, rosato – růžové, clarete – něco mezi světle červeným a tmavě růžovým, někdy se používá termín tintillo, tinto – červené * sladkost – používají se termíny užívané u šumivých vín – brut – suché až velmi suché, seco – suché, demi-seco – polosuché, abocado – polosladké a dulce – sladké * objem v cl * obsah alkoholu * název společnosti
Mistela je španělský výraz pro mošt, jehož kvašení je (předčasně)zastaveno přidáním destilátu. Vzniká tak nápoj s poměrně vysokým obsahem zbytkového cukru a obsahom alkoholu 16-20%, i víc. Produkt se přidává k vínům, ale může být pit i jako aperitiv. Nejpravděpodobněji prní vyrobili mistelu Holanďané. Ve Španělsku se Mistela používá k doslazování Malagy, Rancia a Sherry. Francouzská alternatíva názvu = Mistel, Mistelle.