O Víně

Gruzie


Zkratka: GRU
Popis:

Gruzie má největší vinohradnickou tradici ze všech zemí bývalého Sovětského svazu. Vinice jsou položeny na svazích velkého množství říčních údolí a pěstuje se nich obrovské množství různých odrůd.
Sortiment - Nejčastěji se pěstují Saperavi, Cinanadali, Rkaciteli, Gurdžuani, Tsolikouri, Matrasa, Cabernet Sauvignon, Mcvane, Pinot noir, Činuri, Murchranuli a Tasicka.

Hlavní vinařské oblasti - Jsou jimi Kacheti, Imerety a Rača-Lečchumi, kde 150 000 ha vinic a roční produkce je 4 miliony litrů vína.

Výroba - Gruzínské vinařství používá tradičních metod (uchovávání vín ve velkých hliněných džbánech), ale firmy se zahraniční účastí se snaží prosadit moderní způsoby vinifikace - řízené kvašení, barikové sudy. Příkladem je firma Georgian Wines & Spirits Company Ltd. Tbilisi, kde má majoritu skupina Pernord Ricard. Tato firma vlastní řadu vinic a má několik výrobních závodů v hlavních vinařských oblastech. Původně byla vyrobená vína převážena do Holandska, kde se stáčela do lahví, od roku 1997 je lahvovací linka instalována v závodě v Tbilisi.
Nejběžnějším gruzínským vínem je Cinandali. Je to směs Cinandali, Rkaciteli a Mcvane. Víno má světle slámově žlutou barvu, je středně plné s výraznější hořčinkou. Zajímavá suchá bílá vína se vyrábějí z místních odrůd Gurdžaani, Vazisubani, Ciska, Colikauri a Bakhtrioni.Všechna tato vína zrají tři roky v dřevěných sudech, jsou slabě naoxidovaná, ale mají výraznou ovocnou chuť.

Červená vína jsou nejlepší z oblasti Kachetie - Mukuzani, Napareuli a Kvareli jsou vína z odrůdy Saperavi, plné, robustní chuti, bohatá na třísloviny, s aroma rozinek. Mají vysoký obsah alkoholu (12 - 13,5 % obj.). V Gruzii se vyrábí i řada šumivých vín a různých typů dezertních vín.

Náležitosti etiket:

Saperavi je domácí, jedno z nejlepších červeních vín. Pochází z Kakheti, zrání začíná od třetího týdne září. Úrodnost je 8-10 tun z vinních rév na hektar. Obsah cukru zralého produktu dosahuje 20-28%, kyselost 7,5-8,5%. Stolní vína vyráběné v Saperavi jsou známá jejich intenzivní tmavě červenou barvou a jejich harmonickým poměrem alkoholu a kyselosti. Především jsou vysoce ceněná vina jako Mukuzani, Napareuli, Caperavu (červené kysele), Kindzmarauli a Akhasheni (polosládké).

Rkatsiteli je domácí bílé víno. Je známo pro svojí přizpůsobivost a výnosnost. Jemná, harmonická chuť, ve stylu lehkého evropského stolního vína, víno je vyráběno z vzácných odrůd. Dosahuje zralosti v průběhu druhé poloviny září, úrodnost je přibližně 8-12 tun z vinních rév na hektar. Obsah cukru  je 19-23%, kyselost 6-8%. Tato vinná réva je dokonalým materiálem pro výrobu vynikajícího bílého suchého vína – Tsinandali, Gurjaani, a tak dále.
 
Mtsvane Kakhuri je domácí bílé vino.  Je to vynikající materiál na míchání s vinami jiných odrůd.  Úrodnost dosahuje 7-8 tun na hektar. Obsah cukru je 22-24%, kyselost 6-8%. Víno má nazelenalou  barvu s velmi jemnou, příjemnou harmonickou chuti, občas s vůni různých ovocí. Některé znalci ho nazývají Gruzinský Riesling. Marvane Kakhuri je srovnatelné s mezinárodně známými bílými  víny jako Rein a Claret.

Tsolikauri je gruzinské  bílé víno, pocházející se západní oblastí Imereti. Po Rkatsiteli je to nejčastěji pěstovaná réva v Gruzii. Tato odrůda má silný porost a je vysoce úrodná – v průměru 9-10 tun na hektar. Révy se sklízejí ve druhé části října.Obsah cukru je 20-22% a kyselost je 7,5-9,5%. Přírodní polosladká vína a jakostní stolní vína jsou vyráběny z takových odrůd jako Tsolikauri, Tvishi a další.

Aleksandrouli – červené víno, široce rozšířené v oblasti Racha –Lechkhumi (západní oblast na sklonu Kavkazských hor). V nejdůležitějších oblastech jejich úrodnost dosahuje 5,5-6,5 tun na hektar. Réva je zralá ve druhé polovině záři, používá se pro výrobu polosladkých vín známých pod jménem Kvanchkara. Máji příjemnou barvu, sametovou chuť, jsou dokonalou vyváženou kombinací alkoholu a cukru.

Speciality vinařství:

Mezi 4000 odrůd vín, známých v celém světě, 500 z nich  bylo vypěstováno v Gruzii společně naturálními a tradičními selektivními metody. 41 vinních odrůd jsou zahrnuté do standardního asortimentu: 27 z nich jsou používána pro vinařství a 14 jsou stolní vína.

Gruzinské vinařství je poměrně různorodé, jelikož každá vinařská oblast má vlastní zvláštností podle odrůd a kvality vinních rév, které se tam pěstují, půdy, klimatických podmínek, stejně jako použitých technologii.     
 
V Gruzie jsou 5 vinařských regionů: Kakheti, Kartil, Imereti, Racha-Lechkhumi a subtropická zona pokrývající území 4 regionů: Guria, Adjara, Samegrelo, Abkhazia.

Počet zobrazení stránky: 3357x