O Víně

18.02.2015 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.02.2015 07:00

Degustace vín Rodinného vinařství Beneš

Ve Vinném šenku v Pardubicích představil svá vína pan Beneš z Hrušek.

Degustace už proběhla v loni na přelomu října a listopadu, nicméně protože na portálu ovine.cz zas tak často vína pana Beneše nenajdeme a reportáž jsem objevil pouze jedinou, přemluvil jsem se tedy alespoň zpětně k sepsání pár postřehů. Ono se také nelze divit, vinařství dělá podle vlastních slov tak tři degustace do roka, jinak stačí vyprodat produkci ze sklepa a dodávají také do některých restaurací. Na rozdíl od mnoha, a možná i většiny, dnešních vinařů, dělají jen vína suchá, s výjimkou odrůdy Aurelius, která se více hodí na sladší vína.

Sympatický pan Beneš představil 12 vzorků, bílá byla školena v nerezu, červená zrála v sudech. Vše bylo z ročníku 2013, s výjimkou posledních dvou barikových vín, která byla ze sklizně 2012. Analytické hodnoty a ceny najdete na přiložených fotografiích, proto stručně k jednotlivým vínům:

Cuvée Hastrmany pozdní sběr - vůně chlebovinky a banánů, chuť citrusů, pepře, výrazná hořčinka, ne moc plné tělo, ale delší pikantní dochuť. Bez řízeného kvašení, toto bio víno zrálo 10 měsíců na kalech, je to smsěr 70 % rulandského šedého, 20 % chardonnay a 10 % veltlínského zeleného. Dávám horších 7 bodů.

Rulandské bílé kabinetní - ne moc výrazná vůně tropického ovoce, chuť angreštu, lehčí, střední dochuť, na závěr hořčinka, 6,5 bodu.

Veltlínské zelené pozdní sběr - vůně hrušková, chuť plná po mandlích, kopřivě a grepu, střední tělo i dochuť, pikantnější, v závěru opět hořčinka, 7 bodů. Z vinice vysázené před 35 lety.

Sauvignon pozdní sběr - vůně tropického ovoce připomínající spíše odrůdu Chardonnay, chuť angreštová, středně plná s ostřejší kyselinkou a hořčinkou v závěru, nepůsobí příliš elegantně, ale kdo má rád tento typ vín bude spokojen, slabších 7 bodů.

Chardonnay Hastrmany pozdní sběr - voňavé víno připomínající vůni cukrového melounu, chuť tropického ovoce, hodně ovoněná, výraznější kyselinka, hořčina, lepších 6,5 bodu.

Rulandské šedé pozdní sběr - podobná vůně cukrového melounu jako u předchozího vzorku, chuť po tropickém ovoci a trochu rynglích, střední až tenčí tělo, hořčinka, slabších 7 bodů.

Ryzlink rýnský pozdní sběr - vůně lípy, ale taková zamřelá, chuť výrazně kyselejší, trochu kvasnic, citrusy, hořčinka, ne zcela příjemná, slabších 6,5 bodu.

Aurelius pozdní sběr - jak jsem psal v úvodu, jediné polosladké víno mezi suchými, vůně jen lehce meruňková, chuť spíše nevýrazná po meruňkách a peckách, broskev, díky kyselinám nepůsobí sladce, ale poměrně vyrovnaně, opět hořčinka. Víno dostalo stříbrnou medaili na Mikulovských vinných trzích, mě moc nezaujalo, slabších 6,5 bodu.

Cabernet Moravia jakostní - vůně švestek a pecek, chuť višní, pecek, hořčinka, slabších 7 bodů.

Dornfelder pozdní sběr - vůně bezinkových stopek, uzené makrely a uzeného tofu, chuť také uzená, třešně, pecky, to se mi nelíbilo, 5,5 bodu.

Pinot Noir pozdní sběr (2012 barrique) - vůně nedozrálých trnek, sud, chuť višní, ale převládá nepříjemná chuť po sudu, 5 bodů.

Merlot výběr z hroznů (2012 barrique) - ve vůni najdeme švestky, pecky, dřevo, totéž v chuti, doplněné o višně a kávu, lepších 6,5 bodu. Diplom VVT 2014.

Degustace byla pěkná, příjemná, pro mě byla lepší bílá vína, která byla poměrně hodně vyrovnaná, u všech ale byla hořčinka v dochuti, což bych tipoval na jednotný technologický postup.

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5815x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5