O Víně

23.06.2014 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.06.2014 07:00

Degustace vinařství Bílkovi, Velké Bílovice

Dne 19. června 2014 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Bílkovi z Velkých Bílovic. Zavítali mezi nás vinařka Markéta Bílková a obchoďák Víťa Baloun. Podrobnosti v následující reportáži.

Vinařství u nás bylo již v listopadu 2012, degustaci tehdy vedl František Bílek, hlavní osoba vinařství. Bohužel měl nějaké povinnosti, tudíž za sebe poslal více než důstojnou náhradu. Sestru Markétu, Královnu vín 2007, a Víťu Balouna, který má ve vinařství na starost prodej.

Příjezd, vykládka a příprava zcela bezproblémová, pouze panovala obava, zda se z přivezených láhví povede něco prodat. Vzhledem k tomu, že ceny byly nastaveny perfektně (100 - 140 Kč za láhev), lze předběhnout a říci, že zpět do auta se vracely pouhé 4 kartony.

Chvilku po sedmé si vzal slovo Víťa a degustace začala. Vinařství hospodaří na zhruba 23 hektarech v největší vinařské obci v zemi, Velkých Bílovicích. Část hroznů prodávají, ale žádné nenakupují, vína dělají výhradně z vlastních hroznů. Časem chtějí využít všechny hrozny, avšak podržet si kontrolu nad každou láhví. Proto dodávají výhradně privátním zákazníkům a do restaurací, v menší míře do vinoték. V řetězcích je opravdu nenajdete. To rozhorlilo jednoho hosta, který tvrdil, že zrovna v tuto chvíli mají jejich vína ve slevě v Globusu. Jenže internet je mocný a mobilní, tudíž mohla Markéta za pár minut oznámit, že se jedná o vinařství Velké Bílovice, jejich vína tedy opravdu ne.

Vůdčí osobou je vinař František, který letos dosáhne teprve věku 30 let. Přes své mládí je však již velmi zkušený vinař, s jasnou koncepcí a vizí. Líbí se mi termín mladá puška, charakterizoval bych to tak, že na jednu stranu nevidí důvod, proč nepoužívat moderní metody, na straně druhé je však pro něj nejvyšší prioritou zachování charakteru vína a maximální šetrnost k surovině a vinici. Pěstují deset bílých a deset červených odrůd, vyrábí z nich také růžová vína.

Další prioritou vinařství je úzkostlivá čistota ve všech fázích výroby, sanitace se provádí prakticky stále.

Bílá vína vyrábí v nerezu metodou řízeného kvašení, prioritou jsou ovocitá, voňavá a příjemně pitelná vína. František není zastáncem názoru, že víno musí být nutně suché, vína se snaží dělat příjemná, vyvážená, aby chutnala. Je třeba se k nim chovat šetrně a rozumně je skladovat.

Špuntují korkem, ale pro některá vína uvažují o šroubových uzávěrech.

Od tohoto roku přešli na nový design láhví, který je myslím velmi povedený, má šmrnc.

Víťa odpovídal i na dotazy hostů, sklízí ručně, pro něj je to po obchodních jednáních relax, nevnucují nikomu žádné vůně ani vjemy.

Bílá vína chutnala, ovšem růžová mi přišla ještě lepší, Bílkovi je prostě umí. Opět se nebrání zbytkovému cukru, vína jsou moc pěkná a svěží.

Majstrštykem jsou vína červená, oba přednášející se přiznali, že suchá červená, to je přesně jejich gusto. Dělají je v sudech, někdy školí na bariku.

Výborná byla všechna tři, cuvée Markéta, Neronet s Dornfeldrem, představila

sama Markéta. Na kupážování se osobně podílela a tato kombinace jí chutnala nejvíc. Určitě bych připomněl, že Markéta vystudovala "vysokou vinařskou" neboli Mendelovu univerzitu, tudíž z její strany se jednalo o záměr, podložený studiem a praxí, nikoliv náhodu. Mimochodem, jedním z jejich profesorů byl již několikrát notoricky omílaný Pavel Zemánek. Protekci prý žádnou neměla, ač jsou ze stejné dědiny.

Markéta též pohovořila o soutěži, kterou vyhrála. Absolutně se jí do toho nechtělo, ale nakonec jí ukecali. Musela poznat 4 odrůdy- poznala tři, vyplnit písemný test o víně a nakonec proběhl pohovor. Promenáda v plavkách v tu dobu ještě neprobíhala, což Markéta ironicky komentovala, že to bylo jediné její štěstí.

Pohovor pojala velmi svérázně, sdělila porotě, že dorazila pouze na výslovné přání rodiny a jestli vyhraje nebo ne je jí jedno. To nejspíš porotu natolik okouzlilo, že jí nechali vyhrát.

Moje osobní poznámka je, že Markéta je velice hezká a velmi příjemná slečna, tudíž bych to všechno bral trochu s rezervou.

Po ukončení degustace následovalo losování, losovala samozřejmě Markéta a vítěz opět nepřekvapivě bral její cuvée.

Pak proběhl již výše zmíněný prodej, fotografování a Markéta ochotně podepisovala láhve i s věnováním. Zhruba okolo desáté jsme se rozloučili, popřáli jsem oběma šťastnou cestu a slíbili si, že se zase co nevidět navštívíme.

Degustace se mi velmi líbila, vína byla výborná, přednášející také, návštěvu vinařství opět mohu pouze doporučit.

Též jsem se v uplynulém období zúčastnil několika vinařských akcí:

31. května 2014 - Košt hraběte Chotka, zámek velké Březno

Nejstarší akce tohoto typu v severních Čechách, letos již 16. ročník. Za jednotné vstupné tuším 250 Kč můžete přechutnat všechny vzorky. Letos nebyla pro náročnost již pořádána soutěž, bylo přítomno 16 vinařů nebo obchodníků s vínem, například Málek, Topwine, Rajhrad nebo Waldberg. Kromě příjemných vín je akce též unikátní tím, že vše probíhá v běžných interiérech zámku a skvělý je zámecký park, kde lze v průběhu akce odpočívat a piknikovat.

4. června 2014 - Degustace na lodi Tajemství, Ústí nad Labem

Možná jste zaznamenali, že ústečtí radní zrušili Činoherní studio v Ústí nad Labem. Herci se s tím nechtěli smířit a rozhodli se, že budou pokračovat.Peníze shání, jak se dá, a jeden ze způsobů byla i dobročinná degustace.

Degustaci vedl Pavel Chrást, který připravuje vinná menu pro prezidentská setkání i špičkové restaurace. V pozvánce stálo: ...Činoherák Ústí chce podpořit tím, že mu věnoval ochutnávku, na které návštěvníky seznámí s víny darovanými pro tuto příležitost špičkovými moravskými vinaři. Na degustaci ochutnáme také francouzská vína vinařství Domaine Rouge Garance, jehož vlastníky jsou legenda francouzské kinematografie Jean-Louis Trintignant a manželé Bertrand a Claudie Cortellini.

Svými víny na degustaci přispěli:
♦ Stanislav Mádl - Váš vinař (CZ, Velké Bílovice)
♦ Vinařství Jan Plaček (CZ, Moravské Bránice)
♦ Regina Coeli - Vinařství Trpělka & Oulehla (CZ, Dolní Kounice)
♦ Vinařství Ilias (CZ, Pavlov)
♦ Vinařství Sonberk (CZ, Popice)
♦ Vinařství Domaine Rouge Garance (FR, Rhona).

Bylo vidět, že organizátoři to dělají prvně, ovšem všechny drobné nedostatky vyvažovali ochotou a úsměvem - a to je vždycky nejdůležitější. Začátek se malinko posunul, ale popíjet sauvignon od Stani Mádla, čučet na Střekov, to se za žádné zdržení vlastně nedá považovat. Degustátor si alespoň mne získal názorem, že nám rád řekne, co ve víně cítí on, ale my to tam opravdu cítit nemusíme. Tudíž se nekonaly křísnuté pazourky, zmoklé petrklíče a zpocená koňská sedla - jenom dobře. Pro úplné začátečníky mohl být trochu problém, že se příliš nevysvětlovalo a určité znalosti byly předpokládány, ale zase na druhou stranu, stejně se nakonec všechno zúží na vjem chutná x nechutná. Předváděná vína byla příjemná, bílá mi chutnala výrazně více než červená, ale to je věc osobního vkusu. Sečteno, podtrženo. Jednalo se o příjemnou degustaci. Pokud pořadatelé vychytají detaily- degustační listy, drobné občerstvení, bude to už úplně skvělé. Věřím, že v sobě najdou vůli pokračovat, hezkých degustací není nikdy dost.

7. června 2014 - Litoměřický hrozen, Litoměřice

Litoměřický hrozen se mi moc líbil, a to ze dvou důvodů. Moc příjemně připravená akce, příjemná vína i vinaři, některé lze potkat výhradně zde- vinařství Na bařině, Fasora a synové, jiní jsou tradiční- Hutár, Topwine. Pokud bych měl vybrat jediné vinařství, uchvátilo nás vinařství Fasora a synové z Hovoran, kteří se zaměřují na méně známé odrůdy- ochutnat jsme mohli odrůdy Noria, Scheurebe nebo Blauburger. Pan vinař je velmi komunikativní, zapálený a příjemný, tudíž má pozvání jisté. Pro naše náročné hosty to bude myslím pecka. 

12. června 2014 - Degustace vinařství Volařík, Praha

Byl jsem pozván vinařstvím Volařík na kompletní představení ročníku 2013. Vzal jsem s sebou ještě Kmotra a Ivetu. Představení proběhlo v exkluzivním prostředí Oriental mandarin hotelu v Praze. I vyměnil jsem tričko za košili a začal říkat ó nikoliv místo hovno. Kmotr sice tvrdil, že 38 vzorků nedáme a vida, dal jsem, některé - hibernal a vlašák ze Železné i opakovaně. Vodítkem byly výborně připravené degustační listy.

Kromě toho jsme ochutnali vynikající sýry, pečivo a čokoládu. Degustace byla perfektně připravena- mohli jste si dolívat vodu a brát čisté sklenice, použité odnášela obsluha a opět doplňovala. Vynikající bylo též rozdělení vín do šesti stanovišť, tudíž se netvořily fronty a nebyl problém o konkrétním vzorku prohodit pár slov. Na celém osazenstvu vinařství bylo vidět, jak si to užívají, sálala z nich radost a pohoda. Všechna vína byla příjemná, nedá se sáhnout vedle. Moc jsem si to užil, parádní akce.

 
   Název   Velikost 
  degustace ústí n. l. bez cen.pdf   66.7 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5567x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5