O Víně

20.12.2013 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.12.2013 07:00

Čertova pomsta

V pardubickém Vinném baru Nálada se uskutečnila mikulášská degustace vín z Dobré vinice a andělské chutě byly tentokrát hodně v menšině.

Na degustaci vín Dobré vinice pana Petra Nejedlíka jsem byl už asi dvakrát (viz reportáže milaska zde), tak bych měl být zvyklý na skvělá cuvée i na různé experimenty, ale tentokrát jsem byl hodně překvapený. Pozvánka slibovala ochutnávku vín z gruzínské nádoby kvevri, o jejichž dopravě při minulé degustaci pan Nejedlík poutavě vyprávěl, a také mikulášskou atmosféru, kterou asi polovina návštěvníků podtrhla příchodem v maskách. Detaily v pozvánce nebyly, nakonec bylo k ochutnání 9 vín.

Mezi vzorky došlo na zajímavé informace o způsobu hospodaření a technologii výroby. Vinařství ošetřuje vinice biologicky, nikoli s použitím klasické chemie, což vede k nižšímu výnosu o 30 - 40 %. Hrozny jsou lisovány většinou se stopkami, kvasí na vlastních kvasinkách, odbourává se kyselina jablečná, téměř se nefiltrují a používá se velmi málo síry. Chvályhodný přístup, z mého pohledu je však výsledek někdy problematický. Jak ale říkal pan Nejedlík - nedělám vína, která nepiju, a když to neprodáme, tak to vypijeme sami.

Ryzlink rýnský 2012 korunka - víno uzavřené klasickým pivním korunkovým uzávěrem, protože dokvášelo pod CO2 bez zásahu technologa v lahvi. Vonělo po citrusech, kvasnicích, v chuti trochu nahořklé, bez svěží kyselinky, perlilo. Chutnalo přesně tak, jako když mi ve sklepě druhotně začaly kvasit některé lahve. Někomu to chutnalo, mě ne, 5 bodů. Celková síra 20 mg/l. Cena neuvedena, obdobné loňské víno 210,- Kč.

Veltlínské zelené 2011 VOC - vonělo po zelených jablkách, chuť smetanovější, zelená paprika, lehce nahořklý ocásek, delší dochuť. Trochu je cítit vyšší alkohol 13,3 %. Po vydýchání působilo mnohem lépe než na začátku. Lepších 7 bodů. Cena 210,- Kč.

Quatre 2011, cuvée Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré - pěkně sametově voní vanilkou a lískovými oříšky, chuť je plná, máslová, jdoucí do ořechů, zajímavá s pěknou kyselinkou, 7,5 bodu. Alkohol: 12,8 %, kyseliny: 5,8 g/l, zbytkový cukr: 1 g/l, SO2 - celkem: 85 mg/l. Cena 250,- Kč.

Velké dobré bílé 2011, cuvée Chardonnay 30 %, Pinot blanc 30 %, Ryzlink rýnský 20 %, Sauvignon blanc 20 % - ve vůni pěkná chlebovinka, ořechy, vanilka, v chuti najdeme citrusy, jemné dřevo, lískové oříšky. Ještě mladé víno s pěknou kyselinou, 8 bodů. Víno se vyrábí jen v dobrých letech, naposledy 2006, 2009 a 2011. Alkohol: 13,7 %, kyseliny: 5,7 g/l, zbytkový cukr: 2 g/l, SO2 - celkem: 75 mg/l. Cena 490,- Kč.

Sauvignon 2009 národní park - vůně acetonově octová spolu s vlašskými ořechy, chuť kyselá, ostrá, acetonová jdoucí lehce do másla. Stejně jako úvodní ryzlink (a některé následující) jsem víno vylil, 4,5 bodu. Alkohol: 13,5 %, kyseliny: 6,2 g/l, zbytkový cukr: 1,5 g/l, SO2 - celkem: 75 mg/l. Zrálo 16 měsíců v sudech na kvasnicích, 6 měsíců v nerezu. Cena 295,- Kč.

Blanc de Pinot noir 2009 - smetanová vůně připomínající portské, chuť lehce oxidativní, po šípku, jabkovici, s trochou vanilky, plným tělem a výraznější kyselinkou, 5,5 bodu. Alkohol: 13,4 %, kyseliny: 5,4 g/l, zbytkový cukr: 1,2 g/l, SO2 - celkem: 65 mg/l. Cena 450,- Kč.

Velké dobré bílé 2011, cuvée reserve - zakalené, vonící po čerstvě nastrouhaných jablkách, chuť oxidativní, jablečná, 4 body. Víno Zrálo 1,5 roku bez síry na sudech a půl roku v kvevri nádobách. Přesto, že oxidativní výraz je pro víno z kvevri typický, mě to nechutnalo, ale třeba tomu někdy přijdu na chuť, příští rok se chystám do Gruzie. Cena neuvedena.

Pinot noir 2012 - opět kalné víno stočené z tanku, malinová vůně, chutná pro trnkách, perníku a švestkách, žádná sláva, 6,5 bodu. Cena neuvedena.

Créme 2012 Pinot noir - kalné, nepřipravené, čerstvě stočené se silným kvasničným puchem, polotovar, který má ale potenciál dobrého vína, podle mě nelze hodnotit. Nicméně cena 220,- Kč.

Přestože Velké dobré bílé potvrdilo už po několikáté, že je to výborné víno, celkově byla pro mě degustace zklamáním. A podtrhla to ranní silná bolest hlavy mého kolegy i moje, přestože jsme toho moc nevypili a dost vzorků odlili. Dovedu si představit, že tyto experimenty mohou někomu chutnat, případně, že se k tomu propije, ale já mezi ně nepatřím a asi ani patřit nebudu.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5390x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5