O Víně

31.07.2013 H. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 31.07.2013 07:00

Institute of Masters of Wine (IMW) - pokračování

Před týdnem jsem na těchto stránkách psala o praktické zkoušce, která je součástí programu notoricky obtížného a nehorázně finančně nákladného studia vedoucího k možnému dosažení titulu Master of Wine (MW), jemuž mnozí přezdívají „PhD vína“. Dnes se zaměříme na teoretickou zkoušku.

Zde jsou otázky vybrané komisí IMW pro písemnou zkoušku MW v roce 2009, které byly zveřejněny na portále http://www.jancisrobinson.com/. Jancis Robinson MW, OBE je komentuje následovně: „Nenechte se zmást. Ačkoliv se otázky tváří jako velmi snadné, opak je pravdou. Známkování je přímo ďábelské a úroveň požadovaných detailů extrémně vysoká. Výsledky mohou být mnohdy děsivé - zejména pro ty z nás, kteří prošli touto zkouškou již tak dávno jako v roce 1984..."

Teoretická (písemná) zkouška

Zkouška I. - Výroba vína

Odpovězte celkem na tři otázky, přičemž jedna musí být ze Sekce A a dvě ze sekce B (na všechny tři odpovědi je stanoven časový limit celkem 3 hodiny):

Sekce A

1. Jakou roli ve vinohradnictví hraje voda?
2. Jmenujte problémy a výhody stanovištních podmínek a viničních poloh v oblastech „marginálního" klimatu pro výrobce kvalitních vín s uvedením relevantních příkladů.

Sekce B

3. Jaký dopad má zvolený způsob vedení ve vinici na výnosy a zdraví hroznů?
4. Proč by chtěl vinař upravit cukernatost a obsah kyselin a tříslovin ve víně a jak to může učinit?
5. Jaké jsou výhody a nevýhody zvýšené mechanizace ve vinohradě?
6. Jakou výzvu pro vinaře představují hrozny napadené botrytidou při jejich zpracování?

Zkouška II. - Výroba vína

Odpovězte celkem na tři otázky, přičemž jedna musí být ze Sekce A a dvě ze sekce B (na všechny tři odpovědi je stanoven časový limit celkem 3 hodiny):

Sekce A

1. V případě produkce růžových vín v různých částech světa vysvětlete jak různé způsoby výroby ovlivní styly vín.
2. V případě produkce sladkých vín v různých částech světa vysvětlete jak různé způsoby výroby ovlivní styly vín.

Sekce B

3. Přezkoumejte kriticky „pro" a „proti" současných dostupných technologických procesů ve vinařství za účelem dosažení žádoucího obsahu alkoholu ve víně.
4. Vyjmenujte možnosti, které má vinař k dispozici pro práci s dubovým dřevem pro výrobu:
a) levného červeného vína vyrobeného z kupáže odrůd;
b) bílého burgundského vysoké kvality;
c) bordeauxských vín lahvovaných v jednotlivých châteaux.
5. Jak byste řešili v pozici manažera kvality kontraktačního lahvovacího operátora výskyt mikrobiální kontaminace, která se projeví při náhodné kontrole vzorků odebraných z lahvovací linky?
6. Jaký vliv na kvalitu a styl vína má penetrace kyslíku u různých typů obalů?

Zkouška III. - Obchod s vínem

Odpovězte celkem na tři otázky, přičemž jedna musí být ze Sekce A a dvě ze sekce B (na všechny tři odpovědi je stanoven časový limit celkem 3 hodiny):

Sekce A

1. Jak důležitá je vertikální integrace za účelem úspěchu známkových vín?
2. Mají evropská vinařství výhodu nad jejich „novosvětskými" konkurenty co se týče marketingu vín?

Sekce B

3. Navrhněte plán exportní kampaně v pozici manažera pro export nově založeného vinařství.
4. Přezkoumejte roli devizových kurzů za účelem upevnění globálních trhů s víny, zejména v období mezi 2006-2009.
5. Ohodnoťte koncept „regionality" v oblasti marketingu vín.
6. Prozkoumejte výhody a nevýhody dnešních globálních trhů pro rodinná vinařství.

Zkouška IV. - Současná problematika

Odpovězte na dvě z následujících pěti otázek (na obě odpovědi je stanoven časový limit celkem 3 hodiny):

1. Jaký dopad může mít současná ekonomická krize na globální trhy s vínem?
2. Jak férová jsou Fairtrade vína?
3. Komentujte tvrzení „Značkové víno je stejně dobré jako obsah jeho láhve."
4. Do jaké míry je zapotřebí legislativy za účelem kontroly podpory prodeje vín?
5. Vzpamatuje se mezinárodní trh s fortifikovanými víny?

Úspěšným absolvováním teoretických a praktických zkoušek, které trvají celé čtyři dny a probíhají současně v Londýně, Kalifornii (Napa Valley) a Sydney, však cesta k titulu MW nekončí. Pouze ti kandidáti, kteří v uvedených testech dosáhli požadovaný počet bodů, budou vyzváni k předložení disertační práce v rozsahu 10 tisíc slov a po úspěšné obhajobě konečně obdrží kýžený titul MW.

K dnešnímu dni IMW čítá 304 členů ze 24 zemí světa (výsledky a jména kandidátů, kteří úspěšně složili letošní zkoušku MW budou oznámeny 6. září 2013), mezi nimiž jsou například Jancis Robinson OBE, Michael Broadbent, Clive Coates, Nicolas Belfrage, Angela Muir, Rosemary George, Olivier Humbrecht, Josef Schuller, Essi Avelan, Arne Ronold, Julia Harding, Pedro Ballesteros Torres, Doug Frost, Fiona Morrison, Maggie McNie, Markus Del Monego, Konstantinos Lazarakis, Jasper Morris, Serena Sutcliffe a David Peppercorn, avšak mediálně nejznámějším držitelem titulu MW u nás je bezpochyby Conte John Umberto Salvi (viz foto níže), který Českou republiku za poslední čtyři roky navštívil nejméně již desetkrát.

IMW letos slaví 60 let od roku, kdy šest kandidátů (z celkového počtu 21) získalo první tituly MW. Oslavy budou probíhat v druhé polovině září. Více info: http://www.mastersofwine.org/.

Zdroj:
Institute of Masters of Wine (IMW), 24 Fitzroy Square, London W1T 6EP
http://www.jancisrobinson.com/

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5081x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5