O Víně

05.03.2013 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.03.2013 07:00

Vinařství Holánek na degustaci v Pardubicích

Počátkem února se ve Vinném baru Nálada konala ochutnávka vín rodiny Holánkovy z Ivaně. A protože loňská obdobná akce se velmi vydařila, byl jsem zvědav na nová vína.

Nakonec se některá vína opakovala, protože na ročník 2012 je ještě poměrně brzo, ale bylo zajímavé doma porovnat poznámky, zda se vína posunula (minulá reportáž s údaji o vinařství zde). Vstupné bylo 249,- Kč, ochutnali jsme 12 vzorků:

Ryzlink vlašský 2010 pozdní sběr, suché - vůně citrusů a sladké hrušky s lehounkým nádechem bon pari, chuť svěží, citrusová, pikantní kyselinka, minerální, dochuť spíše kratší, lepších 6 bodů. Zbytkový cukr 3,1 g/l, kyseliny 7,9 g/l.

Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr, suché - ve vůni chlebovinka a lehce citrusy, chuť plná po sušených hruškách s grepovým závěrem, znatelnou kyselinou, střední dochutí, 7 bodů. Zbytkový cukr 3,6 g/l, kyseliny 4,9 g/l.

Rulandské bílé 2010 kabinet, suché - vůně toustově chlebovinová s tóny smetany, v chuti se projevuje zelené jablko, citrusy, s pěknou kyselinou i dochutí, 7,5 bodu. Zbytkový cukr 5 g/l, kyseliny 7 g/l.

Chardonnay 2011 zemské, suché - víno se projevuje máslovou vůní a citrusy, chutná lehce po ořechách, ale je plná a působí nasládle, trochu nižší kyselina, je dost znát vyšší alkohol 14,5 %. Dal jsem 7 bodů. Hodnotím stejně jako vloni. Zbytkový cukr 3,5 g/l, kyseliny 4,7 g/l.

Ryzlink rýnský 2011 VOC Mikulov, suché - vůně lípy a sena, chuť minerální, lehce citrusová plus zelená paprika, působí pěkně plně, trošku je znát alkohol. Slabších 7,5 bodu. Zbytkový cukr 1,5 g/l, kyseliny 6,2 g/l.

Rulandské bílé 2011 VOC Mikulov, polosuché - víno pěkně voní, zřetelně po citronové kůře, chuť lehce citrusová, kratší, alkohol 12,5 % se mi zdál na toto víno spíše vyšší. Hodnotím lepšími 6,5 body. Zbytkový cukr 9,4 g/l, kyseliny 4,7 g/l.

Sauvignon 2011 pozdní sběr, suché - vůně broskvová s nádechem listu černého rybízu, chuť ovocitá, plná s příjemnou kyselinou a kouřovým závěrem, 13 % alkoholu, 7,5 bodu.

Rulandské šedé 2011 pozdní sběr, polosuché - voní lehce chlebovinkou, chuť broskvová, sladké ovoce, výrazná vyrovnaná kyselina, 7 bodů. Oproti loňsku se zlepšilo, zejména v celkovém vyznění.

Pálava 2011 pozdní sběr, polosuché - vůně lehce kořenitá, ale neoslovila mě, chuť typická plná kořenitá, příjemná, horších 7,5 bodu. Vloni jsem hodnotil o půl bodu více, vůně tentokrát byla trochu slabší.

Pálava 2011 Family reserva, sladké - pěkná citronově medová vůně, chuť také sladce medová, s jemnou kyselinou, kratší. 49 g/l zbytkového cukru, 4 g/l kyseliny. Víno ze stejného vinohradu jako předchozí vzorek, jen sbíráno později. Lepších 7 bodů.

Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr, klaret, sladké - vůně listu černého rybízu, chuť spíše kopřivová, 9,5 % alkoholu, 58 g/l zbytkového cukru a 5.8 g/l kyseliny je základem příjemně vyváženého a pitelného vína, které ocení milovníci sladkého, 7,5 bodu. Oproti loňskému ročníku výrazně lepší.

Tramín 2009 výběr z bobulí, sladké - vůně kořenitá s citrusy, v chuti najdeme typickou kořenitost doplněnou medem a kopřivami. 7 bodů.

Ceny vín se pohybovaly tentokrát ve vyšším rozpětí mezi 130 až 250 Kč, konkrétně jsou na fotografii degustačního listu. Škoda jen, že neobsahuje také na podobných akcích obvykle uváděné analytické hodnoty, bylo třeba je složitě lovit z etiket nebo z výkladu, což se ne vždy povedlo.

Celkově příjemná akce se solidními víny, pan Holánek opět pěkně povídal a provázel celým večerem. K zapamatování určitě stojí jeho věta, že „Po víně vás bolet hlava nemá, můžete mít akorát žízeň. Bolení hlavy je znakem nezvládnuté technologie - víno pak obsahuje, kromě čistého etanolu, nežádoucí alkoholy, případně mnoho síry nebo další látky." Moje hlava je na to vždycky velmi citlivý indikátor a ráno byla v tentokrát pohodě. Jen jsem měl trochu žízeň :-).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4961x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5