O Víně

01.02.2013 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.02.2013 07:00

Svatý Martin na Hustopečsku

Po několika říjnových a listopadových ochutnávkách mladých vín u nás i v nedalekém rakouském Retzu se v našem kalendáři nezadržitelně blížil víkend 17. - 18. listopadu 2012, termín dalšího v tomto roce už posledního Festivalu otevřených sklepů nazvaný Svatý Martin na Hustopečsku. V trochu sychravém dušičkovém počasí jsme asi po půlhodině hledání našeho rezervovaného ubytování ve městě konečně zakotvili, vzali batůžky na záda a vyrazili na místo festivalové prezentace.

Bylo něco kolem jedenácté dopoledne a hloučky festivalových návštěvníků se sklenkami v rukou či na krku se hrnuly buď k autobusům, nebo do sklepní uličky v Hustopečích. V předsálí kinosálu jsme dostali plátěné tašky, skleničky, tradičně obsažný katalog a nějaké další prospekty a potom už jsme spěchali k zastávce festivalových autobusů. Svatomartinské otevřené sklepy místních vinařů a ochutnávání mladých vín bylo v pěti okolních obcích s velkou vinařskou tradicí. A sice v Rakvicích, Přítlukách, Zaječí, Starovicích a ve městě Hustopeče. Po zběžném prostudování jednotlivých tras a vinařství jsme se rozhodli, že pojedeme do nejvzdálenější vinařské vesnice, tou byly Rakvice a potom se budeme postupně přibližovat zpátky do Hustopečí. A tam nakoukneme do všech vinařství či sklípků, protož do penzionu to máme blízko a čas nás už tížit nebude. Neměli jsme v úmyslu během soboty navštívit všechna vinařství, protože druhý den dopoledně jsme už odjížděli, ale jen některá, která jsem si označil v katalogu. Některá znám z několika dřívějších návštěv a chtěli jsme jít většinou tam, kde to neznáme. Cesta byla neúměrně dlouhá, protože u Hustopečí pracovali silničáři a byla nějaká objížďka. Ale delší cestování bylo okořeněno docela veselou zábavou účastníků, kteří už nějaké ty sklípky navštívili.

V Rakvicích jsme nejprve navštívili pro nás doposud neznámé Rodinné vinařství Gréger (http://www.vinarstvigreger.cz/) a udělali jsme dobře, protože hned první vína, která jsme ochutnali, byla moc dobrá. Především Sauvignon 2011 pozdní sběr a Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr nás utvrdil v tom, že jsme si je druhý den koupili domů do archivu. Bratři Michal a Marek koupili sklep a vinařit začali někdy v roce 2006, i když své zkušenosti získávali celá léta od svého otce. Roční objem produkce je asi 25 000 l. Hrozny sbírají na viničních tratích Kozí horky, Trkmansko a Pod majákem s celkovou rozlohou asi 4 ha. Další nakupují od svých stálých dodavatelů z Velkých Bílovic, Přítluk a domácích Rakvic. Bílá vína lahvují již většinou na jaře, červená až po dalším vinobraní. Zaměřují se prý hlavně na Müller - Thurgau, ale samozřejmě i na další odrůdy jako Pálavu, Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé a z červených potom Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia, Dornfelder, Modrý Portugal, Frankovku.

Dobře naladěni ochutnáním několika pěkných vzorků jsme se společně s malou rozesmátou a upovídanou skupinkou přesunuli mírným stoupáním do dalšího Rodinného vinařství Pavel Binder (http://www.pavelbinder.cz/) stojícího na konci Rakvic téměř obklopeného vinicemi. První, co nás upoutalo, byla parádní výzdoba figur v životní velikosti před vinařstvím a pověšený bažant na plotu, asi je někdo z vinařů myslivec a vešli jsme do haly, kde se degustovala vína. Historie tohoto vinařství začíná rokem 1999, protože po desetiletí pěstování révy a výroby vína před tímto datem, přešli na profesionální parketu. Obhospodařují asi 7 ha vinic v katastru Rakvic, Přítluk a Velkých Bílovic. Vína dělají z odrůd Veltlínské zelené, Müller - Thurgau, Ryzlink rýnský, Pálava, Chardonnay, Sauvignon, Tramín červený, Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia, Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Dornfelder. Roční produkce je asi 50 - 60 000 l. Filozofií je vyrábět kvalitní vína menších šarží se svěžím výrazným ovocným buketem, vysokým extraktem a mohutnou chutí. Od roku 2008 přešli na přechodné období na ekologickou výrobu a v roce 2011 získali první certifikaci BIO. V degustaci nabídli 12 vín. My ochutnali polovinu vzorků, z nichž bylo pěkné svěží, voňavé Veltlínské zelené 2011 pozdní sběr, výborné Rulandské bílé 2010 pozdní sběr a docela zajímavé cuvée Binder Premium 2011 kabinet (VZ a Sg). Také jsme ochutnali skvělý chléb s výborným sádlem a nebyli jsme sami. Ošatku s chlebem nestačili doplňovat. Protože se místnost pomalu plnila dalšími návštěvníky, dali jsme se na ústup přešli podle mapky k poslednímu vinařství, které jsme měli v Rakvicích navštívit a tím byla Réva Rakvice, s.r.. Prohlédli jsme si sklep a nahoře v hale se tísnilo docela hodně lidí. Za dlouhým stolem stála děvčata v krásných krojích a nabízela 14 vzorků a další především ledová vína bylo možné ochutnat za nějaký menší obnos.

Réva Rakvice, s.r.o. (http://www.revarakvice.cz/) hospodaří na vinicích o rozloze 120 ha v obcích Rakvice a Hustopeče s roční produkcí asi 900 000 lahví. Patří mezi známé výrobce ledových vín z odrůd Tramín červený, Rulandské bílé, Ryzlink vlašský a André. Výborný byl Sauvignon 2011 výběr z hroznů s nádhernou vůní, kopřivových, angreštových a bezinkových tónů. Hodně nás oslovil Děvín 2011 výběr z hroznů, který jsme si nakonec i koupili domů. Ochutnávání nebralo konce, byla příjemná atmosféra, nálada i legrace. Jen pro úplnost, v Rakvicích byly otevřené sklepy ještě dalších vinařství - Vinselekt Michlovský a.s., Vinařství Vajbar Bronislav, Vinařství Radovan Foukal, Rodinné vinařství Minařík, Vinařství Suchyňa, Vinařství Nečas a Vinařství Lukeš.

Čas se nachýlil a my přešli na zastávku a posunuli se do Zaječí. Zde nás čekala dvě známá moderní vinařství. První m zastavením bylo Vinařství Šabata s.r.o. (http://www.vinarstvisabata.cz/). Hned u silnice pod vinařstvím nás přivítalo staveniště nového penzionu. Stavební práce celého moderního vinařství v bývalém lomu mezi Zaječí a Přítluky jsou hotové, zbývá snad venkovní okolní úprava. Budova vinařství částečně krytá zeminou s využitím unikátního prostředí lomu, stojí za návštěvu. Pan Šabata nás velice ochotně provedl všemi prostorami a bylo opravdu na co koukat. Zasvěceně hovořil o výrobě vín, filosofii vinařství. První vinobraní proběhlo ve vinařství v roce 2011, cílem je prý roční produkce asi 100 000 l vína. Se svými syny zvládá veškeré práce ve vinařství, obhospodařují asi 6 ha nedávno koupených vinic. K ochutnání bylo připraveno celkem 17 druhů vín. A že asi všem hodně chutnala, se projevilo velkým zájem a nekončícím zástupem vínomilců. Nespěchali jsme a tak si v klidu přechutnali asi deset vybraných vzorků. Skvělý byl Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr stejně tak i výběr z hroznů, Veltlínské zelené 2001 výběr z hroznů a zajímavý Hibernal 2001 pozdní sběr. Pomalu se stmívalo a byl čas se posunout o kousek dál do známého Vinařství U Kapličky (http://www.vinarstviukaplicky.cz/). Celý areál na kopečku pod kapličkou mezi okolními vinicemi je opravdu velice malebný. Mnozí jej jistě znají z vlastní návštěvy nebo z filmu Bobule. Absolvovali jsme nabídnutou prohlídku sklepního více jak 200 m dlouhého podzemí, kterou zdaleka ne všichni přijali a raději zůstali nahoře u degustací vzorků asi 6 - 7 vín. V jedné části s archivními víny jsme si vyslechli povídání o vínech a vinařství sommeliera Stanislava Holuba. Hovořil o archivních vínech, které byly v boxech, když se manželka zapojila do hovoru a nechtěně (?) vyprovokovala pana Holuba k tomu, že otevřel Frankovku ročníku 2005 k ochutnání. Byla výborná, nádherné třísloviny, vůně, plná chuť i barva všechny ve sklepě, kteří využili této nečekané příležitosti, nadchla. Vinařství U Kapličky produkuje 300 000 lahví vína ročně od roku 2006. Vlastní asi 40 ha průměrně sedmiletých vinic v tratích U Kapličky, Plochovy, Kalvárie a Novomlýnský svah. Bílá vína zpracovávají v nerezových tancích technologií řízeného kvašení, červená vína jsou ve vinifikátorech, potom zrají v dubových sudech. Ze všech ochutnaných vzorků byl pěkný Sauvignon 2001 výběr z hroznů a již zmíněná Frankovka. V Zaječí bylo možné navštívit ještě Vinařství Nosreti s.r.o. a Vinařství Herůfek ale my se už za tmy přesouvali do Hustopečí, kde nás čekala návštěva 12 vinařství či sklípků. Starovice jsme vynechali, podíváme se tam zase někdy jindy. Všechna vinařství se za jeden den prostě v pohodě stihnout nedala. A nám šlo opravdu jenom o pohodové vychutnání vybraných vín.

Ve vylidněném městečku, kde snad jedinými chodci byli účastníci Festivalu otevřených sklepů, jsme chvíli bloudili a hledali podle mapy první stanoviště s orientační a informační cedulí. Podařilo se a v salonku svatostánku na náměstí jsme navštívili prezentaci PROQIN Vinařství Velké Němčice (http://www.proqin.cz/). Právě probíhala za velké pozornosti exhibice sekání sektů, což se viditelně dařilo a my využili volného místa u stolů se vzorky. Mistr sabrage pokračoval dál v sekání lahví a my v klidu degustovali Neuburg 2011 pozdní sběr, Dornfelder 2010 pozdní sběr a několik dalších vín. Vinařství produkuje asi 50 000 lahví vín, vlastní 3,5 ha vinohradů, část hroznů vykupují. Zaměřují se mimo jiné na šumivá vína.

Konečně jsme se dostali ke sklepní uličce Na hradbách vonící opékanými klobásami, grilovaným prasetem, kouřem a vůbec různými vůněmi navozujícími chuť k jídlu. Nezaváhali jsme a po gurmánském zážitku jsme už navštěvovali jeden otevřený sklípek za druhým, prohlíželi sklípky, ochutnávali některá vína. Všude už byla docela veselá, uvolněná nálada, protože ne každý ochutnával umírněně, ale nikomu to nevadilo, bylo vše OK.

Vinný sklep Kurdějov - Sedláček Radek (http://www.vinarstvi.kvalitne.cz/). Vinohradničí od roku 1987, ale rodina má velkou vinařskou laici. Vlastní 2,5 ha vinic, roční produkce je 10 000 lahví, jejich velká vize je zvýšit produkci až na pětinásobek. Vsázejí na moderní technologie. Nabízeli k ochutnání10 vzorků, my ochutnali dva či tři a šli jsme o kus dál. Rustikal s.r.o. (http://www.rustikal.cz/) je součástí hotelového komplexu a vzniklého v roce 2007. Vlastní 8 ha vinic a zaměřují se na bílé odrůdy, produkuji asi 20 000 lahví ročně. Co nás ale velice zaujalo, byl sklep s parádní degustační místností s archivními boxy. Opravdu moc pěkné. Zatím co jsem si prohlížel sklep, manželka chutnala Tramín červený 2011 s dovětkem: "pojď ochutnat, je výborný". Ve Vinařství rodiny Košuličovy (http://www.vinnysklep.cz/) jsme se jenom otočili, no spíš jenom nakoukli, protože místnost byla naprosto plná a nevypadalo to, že by se v nejbližší hodině snad uvolnila. Škoda. Ale řada sklípků byla ještě před námi!

Hustopečský sklípek a penzion U Radů (http://www.hustopecskysklipek.cz/) Radovi mají 4 ha vinohradů v trati Růženy a v okolí, vyrábějí asi 10 000 l vína ročně z odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, bílé, Muškát moravský, Modrý Portugal, André, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon a Svatovavřinecké. Lehce jsme ochutnali šest vzorků, které nabízeli, moc dobrý byl Modrý Portugal 2011. Nepříliš osvětlená sklepní ulička se postupně docela zaplňovala skupinkami festivalových návštěvníků. U některých sklepů byl obtížnější se dostat dovnitř, ale až na tu výše zmíněnou výjimku se zadařilo. Hustopečskou uličku si nechalo větší množství ubytovaných vínomilců ve městě stejně jako my až nakonec.

Vinařství Jurák a Heřman (http://www.vinarstvijurakaherman.cz/). Hrozny mají z vlastní vinice v trati Růženy, která je obhospodařovaná v duchu integrované produkce, něco nakupují. Roční produkce je 2 500 lahví zaměřili se především na Müller - Thurgau a Ryzlink vlašský, Neuburské, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a z červených na Frankovku, Modrý Portugal Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Ze vzorků nejvíc chutnal pěkný Müller-Thurgau 2011 zemské a Cabernet Sauvignon 2009 pozdní sběr.

Rodinné vinařství U Samsonů (http://www.vinarstviusamsonu.cz/). Mají dva sklepy, hrozny vykupují od smluvních partnerů, roční produkce je 12 000 l vína. Filosofií malého vinařství je „kvalita a harmonie" z vín tradičních odrůd. Pěkný byl Müller - Thurgau 2011 pozdní sběr a žena si pochutnala na jakostním Zweigeltrebe 2011 rosé. Za celý den jsme už ochutnali přece jenom dost vzorků a tak jsme už poslední tři sklípky prošli, podívali se. Ale nedalo nám to a přece jenom alespoň jeden či dva vzorky jsme ještě v každém ochutnali. Po schůdcích jsme vešli do malé místnosti před prastarým sklepem a byli jsme ve Vinařství Sadílek. Mají malý vinohrad, většinu hroznů ale nakupují od vinohradníků z Drnholce, roční produkce je asi 10 000 - 14 000 L s cílem dosáhnout asi dvojnásobku. Bílá i červená vína dělají z patnácti odrůd. Ochutnali jsme dva vzorky, ale chuťové pohárky už byly trochu „unavené". Posledním vinařstvím, které jsme ve sklepní uličce navštívili, bylo Vinařství Zdeněk Sedláček. Někdy v roce 1966 prý vysadil pan Sedláček první vinici v trati Růženy a dělal si svá vína. Před 10 léty vysadil dalších 2000 hlav Veltlínské zelené, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Cabernet Moravia , Dornfelder a Svatovavřinecké. Dvaasedmdesátiletý pan Sedláček oplývá elánem, který mu mohou závidět mnohem mladší. Naléval vína, vtipně bavil společnost, byla legrace. A musím přiznat, že tak dobrý plný Dolnfelder 2011 jsem už dlouho nepil. Byla to nečekaná ale naprosto bezvadná tečka za sobotní projížďkou Hustopečským vinařským nadzemím i podzemím.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5974x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5