O Víně

20.11.2012 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.11.2012 07:00

Tastes of the World Prague 2012

Ve dnech 18. až 20. října 2012 se konala v Michnově paláci na Malé straně v Praze velká degustace světových vín, ale i destilátů a delikates. Akci provázel pan Libor Bouček a řízené degustace zajišťovala slečna Klára Kollárová.

Ze zvědavosti jsem využil příležitost tzv. být při tom a objednal se na první den. Už samotný systém jakýchsi interních platidel zv. wííky bylo velice limitující pro každého zájemce. Hezké bylo určitě prostředí konání samotné akce se zázemím a možnosti posezení u kašny na dvoře paláce či bohatým občerstvením, ale bohužel vše v režii placené přes interní platidlo (wiíky). Samozřejmě placené byly i řízené degustace (á 250 Kč), takže pokud zájemce chtěl ochutnat skutečně zajímavá vína a něco při tom zakousnout musel sáhnout trochu hlouběji do kapsy. Ale podívejme se nejdříve na některá vína která jsem vybral jednak podle vinařství a pak přiměřené ceny, tedy jakýsi exkurz vín s dobrým poměrem cena a kvalita.

Villány, Szekszárd - Maďarsko

Ovlivněn nedávným hodnocením vín od Boden Fines wines z Maďarska jsem začal v I.patře, kde hned u vstupu byla sympatická dvojice, jak později zjišťuji manželů Marsových, na poslední chvíli přihlášených na velkou degustaci světových vín. Prohlížím si portfolio řady vinařství jako Polgár, Günzer, Iványi či bratrů Harsových a rozhoduji se pro výběr dvou vzorků.

Hárs Cirfandli 2011

Bratři Hársové provozují jedno z mála biovinařství v Maďarsku a kromě vína produkují i vynikající mošty v bio kvalitě. Tibor Hárs věří v zachování přirozeného ekosystému vinic, přestože teprve po pátém roce dodržení biologických zásad hospodaření získá certifikát bio-produkt, v šestém roce bio-hrozny a až v sedmém roce možnost označovat své víno za BIO! V portfoliu najdete několik odrůd pěstovaných již jen v Maďarsku (Királyleányka a Hárslevelű), ale i další odrůdy typické zejména pro Maďarsko (Olaszrizling - Ryzlink vlašský a Cirfandli), nebo zdařilá biovína ze světoznámých odrůd jako Merlot či Cabernet Sauvignon.

Bílé polosladké víno v bio-kvalitě poskytuje zajímavé zpracování starobylé odrůdy.Zlatavě zelenkavé víno vonělo po bělomasých broskvích s meruňkovým džeme. Jak uvádí website dovozce je za Rakousko-Uherska poměrně rozšířená odrůda Cirfandli (německy Zierfandler) již poměrně vzácná, neboť se pěstuje pouze v Maďarsku a Rakousku. Szajk, nedaleko města Pécs je typické místo pro Cirfandli a ve vinařství bratrů Hárs se vyrábí samozřejmě v bio kvalitě. Cirfandli se ukazuje jako odrůda poměrně náročná na pěstování, dosahuje nižších výnosů, ale v dobrých ročnících dosahuje vynikajících výsledků.

Víno prý voní po suchých květinách (kterých neprozrazují- tuším asi chryzantémy), broskvích či meruňkách, u vyzrálého vína přechází v buket sušeného ovoce s tabákem, ale ve srovnání s mojí oblíbenou Lipovinou jsem trochu zklamán.

Polgár Syrah 2008

Rodinné vinařství založené v roce 1989 pěstuje vinné hrozny a vyrábějí víno ve vinařské oblasti Villány (nejjižnější), kde přímo v okolí obce spravují přes 60 ha vinic. Rodina se zaměřuje na typické místní červené odrůdy (kékfrankos, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir či syrah), ale v portfoliu najdete i bílá či rosé vína. Lékařské zprávy o tom, že vína Polgár obsahují neobvyklé množství antioxidantů, svědčí o sofistikované technologii a technice vinařského s uměním uchovat cenné látky při vysoké senzorické kvalitě těchto vín.

Vybírám červené suché víno z odrůdy Syrah s bohatou strukturou a buketem lesní ovoce (převažují přezrálé jahody) až exotického koření (bílý pepř).V chuti výrazné stopy vanilky a hořké čokolády. Poměrně drsné třísloviny jsou hodnoceny jako velmi vybalancované víno, což nemohu s čistým svědomím zcela sdílet a raději ani nezkusím jejich speciální cuvée Elixír.

Přeskakuji mnohé stánky s poměrně dražšími víny většinou z francouzské provenience a zastavuji se až u vinařství z Burgundska a dále údolí Rhony.

Francois Martenot - Burgundsko - Francie

Vznik vinařství Maison François Martenot se datuje až na začátek dvacátého století, kdy Lucien Gustave Martenot koupil desetihektarovou usedlost v Savigny-les-Beaune. Když rodinný podnik převzala jeho dcera, Charlotte Martenot, sláva vinařství začala strmě stoupat a kromě vlastní produkce vína se důležitou součástí firemní strategie stal i nákup a následný prodej vín z ostatních vinařských domů. Během následujích generací rozšířila společnost svou působnost do mnoha oblastí od Burgundska po Beaujolais, zatímco si vytvořila nepřekonatelné know-how na vína z oblastí Côte de Nuits a Côtes de Beaune.

Vybírám Pinot Noire Prestige 2011, což je klasické burgundské červené víno s aroma lesních jahod až ostružin, lékořice a elegantního dubu, dosud trochu uličnicky rozcuchané a nejasným výrazem. Lehce zklamán volím další vzorek Passetoutgrains Chateau Miraudet 2008, což je 100% odrůda Gamey s typickou nafialovělou barvou vína, ale v chuti marně hledám máslové hrušky známé z Beaujolais a přes stáří vína mne neuspokojuje ani harmonie, o plnosti těla ani nemluvím. Přecházím do čela sálu, kde je sympatický Francouz, který prezentuje další vinařství.

Pierre Amadieu - Údolí Rhone - Francie

Historie tohoto rodinného vinařství začíná roku 1929, kdy dědeček současného majitele začal produkovat a prodávat víno pod značkou Pierre Amadieu. Od roku 1932 je nositelem zlaté medaile National Agricultural Concours of Paris. Jedinečnost rodinných pozemků ctí i současný majitel, jehož největší pýchou je výroba elegantních vín v souladu s přírodou. Stáří révy na vinicích se pohybuje kolem 45 let a svůj úspěch zakládá na ruční práci, ať už při sklizni nebo při protrhávání listů či ručním výběru hroznových poupat. Mnozí milovníci vína i odborná veřejnost jeho práci více než oceňují: mimo jiné i stříbrnou medailí VIF při jeho Gigondas Domaine Grand Romane 2009 nebo zlatou medaili ze soutěže Vinsobres 2011 pro cuvée Les Piallats 2009. Jako první dostávám vzorek (zdarma) Gigondas 2003 - typuji cuvée 65 % Grenache, 20 % Mourvedre, a 15 % Syrah.Víno se honosilo sice zajímavým buketem s tóny podrostu, zralých třešní a lékořice, ale v chuti jako by zaostávalo a jeho sláva z roku 2006, kdy dostal 89.bodů u Wine Spectatoru je nenávratně pryč.

Romane Machotte Gigondas 2007 (místo uváděného ročníku 2009)

To už je jiné kafe(tedy pardon víno) - buket švestkové marmelády s černým rybízem a vanilkou vyzdvihují jemnost taninů. V závěru se odhalují jedinečné jemné tóny bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu zakončené kořenitostí (pepř). Příjemná komplexní chuť vyzrálých hroznů odrůd Grenache a Syrah se sbírají manuálně ve slunném dni měsíce října a následně vykvašené víno zraje 12 měsíců v nových dubových sudech francouzského původu. Do cuvée je sice povoleno až 13 odrůd, ale většinou se maximálně doplňuje do 10 % odrůdou Mourvedre.

La Paillousse Chateauneuf du Pape blanc 2010

Ušlechtilé víno s delikátní vůní fenyklu, máslových hrušek(konečně!), ale i jablek či pražených ořechů, se stopami mentolu(asociace fenyklu) a lékořice. V chuti bohaté a příjemné taniny a dlouhý vjem s nasládlým ocáskem přezrálých fíků.

Opouštím vína Francie a ze zvědavosti se stavím stánku s italskými víny, kde vidím od Barbery přes Barola po Nebbiola.

Renato Ratti - Piemonte - Itálie

Marcenasco Barolo 2008 - (ochutnávka za 9 wííků je již pro mne luxusem) neodolám však vyzkoušet krásně tmavě granátovou barvu vyzrálého barola s aromatem tabáku a lékořice. V chuti sice bohatě strukturované, však dosud hrubějšího výrazu s drsnými taniny.

Pomyslně tedy přecházím z Evropské provenience do zámoří a zastavuji se u stolu s čínskými víny.

ChangYu - Ningxia Region - Čína

Vinařství bylo založeno v roce 1892 čínským obchodníkem Changem Bishim za pomoci rakouského enologa Freiherr von Babo.Dnes patří do velké skupiny Yantai Changyu Group Limited, která působí v nejrůznějších oblastech podnikání. Se zaměřením na produkci vinařských výrobků, společnost silně expandovala do oblasti zdraví prospěšných vín a čínských bylinek, ale i jako výrobce likérů a destilátů a dalších komodit (obalů, strojů, skla atd.) Obchoduje s více než dvaceti státy po celém světě a zaměstnává přes 4000 lidí.

Changyu Pioneer Wine Company Limited je nejstarší a největší čínské vinařství, jediné v Číně, které patří do World Top Ten, jako i na 22. místo ve World´s Top 50 Brands for Spirits and Wine List (údaje z oficiální prezentace firmy). Prudký vývoj firmy je názorně vidět na počtu obchodníků: v roce 1989 byli 3 a v roce 2006 již 1500 osob. Hlavní sídlo leží ve městě Yantai, které získalo titul "International Wine City". Oblast Ningxia (Yinchuan) je jednou ze 6 oblastí kde pěstuje vinařství vinnou révu (cca 40 ha vinic) , kde domovem je odrůda Cabernet Gernischt tj. kříženec Cabernetu franc a Cabernetu sauvignon. který vznikl před rozšířením Phylloxery.

Proto vybírám z nabídky 3 vzorků právě Cabernet Gernischt Blend Changyu 2010, kde je přidána v malém množství i odrůda Merlot. Ve vůni vyniká nám trochu známá kopřivová vůně z našich moravských sauvignonů, která se snoubí s buketem černého rybízu a švestkových povidel, při troše fantazie i tolik slibovaného borůvkového džemu. Víno má 12.5% alkoholu a spolu s necelými 5 g cukru a stejného množství kyselin (v 1 litru) tvoří již celkem osobité víno. Ale mým favoritem rozhodně není.

Asi by mne lákalo ještě ochutnat nabízenou odrůdu Vidal známou spíše z Kanady na výrobu špičkových ledových vín, ale jaksi 8 wiíků (80,-Kč) za ochutnávku mne odrazuje a přesouvám se do Argentiny.

Bodega Sottano - Mendoza - Argentina:

Rodinné vinařství s více než stoletou tradicí, které se naučilo skvěle využívat jedinečné mikroklima i písčito-štěrkovou půdu, které báječně svědčí hlavním pěstovaným odrůdám: Malbec a Cabernet Sauvignon. Unikátní vlastnosti lokality se spojily se zručností profesionálních vinařů a nejmodernější dostupnou technikou a společně dávají více než 500.000 litrů špičkového vína ročně. Nejznámější a nejrozlehlejší vinařskou oblastí je právě Mendoza (následuje Rio Negro na okraji Patagonie) a nejtypičtější odrůdou Malbec, proto jsem nemohl jinak než porovnat právě tato dvě vína.

Malbec Clasico 2009

Silné a intenzivní červené víno s vůní švestkových povidel až višňového džemu. V chuti jemné náznaky čokolády získané zráním vína po 8 měsíců na francouzském a americkém dubu, poměrně slušné víno v dobrém poměru cena/kvalita.

Malbec Reserva de Familia 2009

Druhé víno z Argentiny mělo komplexnější vůni od koření( hřebíčku a bílého pepře), přes vanilku až po smetanu. V chuti typické lesní ovoce, doplněné vanilkou a lehkým máselným ocáskem. Ve srovnání obou Malbeků bych skoro dal přednost levnějšímu (160,- Kč) clasiku před rodinnou reservou (á 409,- Kč).

Erath - Oregon - USA

Od doby, kdy před více než 40 lety vyrobil Dick Erath v garáži svého domu svůj první sud vína, urazilo toto vinařství velký kus cesty. Jejich produkce odráží zkušenost posbíranou za více než 40 let, kdy obdělávají půdu v Dundee Hills v Oregonu.

Červená půda bohatá na železo v kombinaci s jemným vánkem a slunečním svitem mírného přímořského klimatu udělala z Dundee oblast, která stojí za povšimnutí. Dala vzniknout uměleckému řemeslu výroby Pinotu. Na jeho pěstování založilo toto vinařství svou pověst i úspěch poté, co v roce 1974 nechali dovézt klony révy z Francie.

v roce 2010 se umístilo všech jejich deset vín Pinot Noir ročníku 2006 se známkou 90 a vyšší na žebříčcích prestižních publikací včetně Wine Spectator, Wine Enthusiast a Wine Advocate.

Pinot Noir 2009 (3w.)

Víno se svůdnou vůní šťavnatých třešní s lehkým aroma malinového koláče se stopami peprmintu, citrusů a kouře. Svěží a plné v chuti, kde kromě kombinací šťavnatých třešní a pikantního granátového jablka opět vyniká lehká kouřovost (ovlivnění vypáleným sudem).

Polkura - Central Valley - Chile:

Chile je pravděpodobně nejstarší vinařskou oblastí Jižní Ameriky. Réva se pěstuje podél 1300 km dlouhého tichomořského pobřeží a rozděluje do tří základních oblastí: severní, centrální a jižní. Jsou zde drsné, avšak ideální podmínky pro pěstování kvalitních a komplexních vín. Pravokořenná réva má velmi dlouhou životnost, výjimkou nejsou ani sto let staré keře, které byly již považovány za ztracené, jako například francouzské červené Carmenére.

Kamarádi z univerzity Sven Bruchveld a Gonzalo Munoz si vysnili, že jednou budou pěstovat a vyrábět právě tak vynikající víno založené na odrůdě Syrah, jaké se pije u Středozemního moře. Pro založení svého vinařství si vybrali Marchigüe - západní výběžek Colchagua Valley - která nabízí perfektní půdní i klimatické podmínky. Vzdálenost necelých 30 kilometrů od Tichého oceánu zanechává na jejich vínech přímořskou chuť s typickými tóny chladnějšího klimatu. Dalším výrazným činitelem je půda, na níž leží jejich vinice. Název Polkura znamená doslovně „žlutý kámen" a naráží na žulové podloží s chudou vulkanickou půdou, která dodává vínům plnou tělnatost a silné taniny jinak typické spíše pro teplejší oblasti.

Polkura Syrah 2010

Víno s ovocnými tóny zralých lesních jahod a typickou kořenitostí Syrahu. Dosud mladé, ale komplexní s příjemnými taniny, pevným tělem (5.5 g/l kyselin a 14.6 % alkoholu ) a dlouhou perzistencí.

Tulip winery - Judean Hills - Izrael

Historie vinařství na území Izraele sahá až do biblických časů. Podle Páté knihy Mojžíšovy byly plody vinné révy na seznamu sedmi požehnaných ovocných druhů Izraele. Kořeny moderního vinařství sahají na konec 19. století, kdy sem francouzský Edmond de Rothschild, majitel panství Château Lafite-Rothschild v Bordeaux, začal dovážet francouzské odrůdy stejně jako vinařské know-how. Převážně francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot a Sauvignon blanc se tu pěstují dodnes. Nově vysazené odrůdy jako Cabernet Franc, Gewurztraminer, Muscat Canelli, Riesling a Syrah, si v poslední době získávají stále větší popularitu.

V roce 2003, si rodina Yitzhaki splnila svůj sen a založila butikové vinařství, které spojuje výrobu špičkového vína s obecnou prospěšností. Vinařství leží na svahu, na severním výběžku hory Carmel Mountain, v malé pastýřské vesničce Kfar Tikva. Kfar Tikva - "Vesnice naděje", je komunita lidí se zvláštními potřebami, která se snaží zapojovat handicapované a pomáhat jim najít a rozvinout jejich potenciál. Tulip Winery je dnes uznáváno jako jedna z vycházejících hvězd izraelského vinařství, které ročně vyprodukuje asi 100,000 lahví.

"Mostly" Shiraz 2008

Plné, kulaté víno s vůní moruše, eukalyptu, máty a lesního ovoce (určitě jahody a ostružiny) tvrdí dovozci. Silné, jemné tříslo, kořenitá chuť a dlouhá dochuť celkem slušné víno (ostatně za 4 wiíky by bylo smutné kdyby tomu tak nebylo).

Black Tulip 2007

Klasický Bordeaux Blend. Osobně mne zaujala právě ta vůně - snad to bude zase ta moruše s eukalyptovou silicí, ale mne asociovala spíše menthol s nějakou voňavkou. Černý tulipán je tvořený čtyřmi odrůdami: Cabernetu Sauvignon (60 %) z Alma vinice v horní Galilee, Merlotu (20%), Cabernetu Franc (13 %) a Petitu Verdot (7 %) z Judean Hills. Plné, tělnaté víno, intenzivní vůně i chuť lesního ovoce. Nevím jestli je to umělecké dílo vinaře jak uvádí průvodce menu, ale za 1000,- Kč bych našel lákavější a subjektivně hodnotnější umělecká díla.

Cave Kouroum - Libanon

Prakticky rozloha 200 ha vinic a vysoký export produkce (přes 50%) napovídá, že v samotné zemi, kde se mluví arabsky, se ročně příliš mnoho vína nevypije. Přesto historicky byla Fénicie pravlastí vína a Vína z Tyru, Sidonu a údolí Bekaa patřila v antických dobách nejen k nejvyhledávanějším, ale i k nejdražším. Fénické vinařství vzkvétalo až do osmého století, kdy oblast zpustošily války. Po nich se pěstování a výroba vína v zemi stalo vzácnou praxí. Ani během nadvlády Arabů a později Turků v regionu se stejně jako na území dnešního Izraele situace nezměnila. K obratu došlo až v devatenáctém století, kdy byly evropské vinice decimovány mšičkou révokazem. Fénickou vinařskou tradici paradoxně oživila krize vinohradnictví v zemích, kde ho Féničané před tisíci lety zavedli. Současný vinařský průmysl v Libanonu se soustředí především do slavného údolí Bekaa. To leží paralelně se středomořským pobřežím mezi pohořím Libanon a masívem Anti-Libanon, který sleduje syrskou hranici. Údolí Bekaa charakterizují krátké zimy se sněhovými srážkami, dlouhá teplá léta, chladné noci a mlhavá rána. Spolu s dokonalou půdou to dělá z údolí optimální oblast pro pěstování vína. Vinice leží většinou v nadmořských výškách mezi 900 a 1700 metrů. Střídají je zelená úbočí se skalními bloky, porosty dubů a borovic, sady mandloní a třešní. Bekaa představuje jedno z nejkrásnějších a nejúrodnějších míst celého Blízkého východu. Moderní libanonské vinařství stojí na francouzských technologiích a řada vinařů má za sebou studium nebo praxi ve Francii.

Syrah Carignan 2004

Vinice ( cca 9 ha) leží v ideální nadmořské výšce (do 1000 metrů) na úpatí pohoří obráceném na východ a víno je získané z nejlepšího ročníku vín Syrah (50 %) a Carignan (50 %). Společnou macerací došlo ke sražení ostrých taninů a pichlavé kyselosti Carignanu. Roční zrání v nových francouzských dubových sudech jen podtrhují jemné taniny vína a lehkou kořenitost s vanilkovými tóny. Vůně vína nabízí buket od přezrálých višní, přes lesní borůvky a hořkou čokoládu až po jemnou mineralitu a kůži. Určitě zajímavé víno, které neurazí.

Řízená tématická degustace francouzských bílých vín

Využívám možnosti se zúčastnit řízené degustace Kláry Kollárové sommeliérky, původem z Chomutova, vyhlášené pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Tato se konala v samostatném sále a tématem byla odrůda Chardonnay.

Nejdříve všechny přítomné sommeliérka seznámila s obecnými znaky typické burgundské odrůdy a její světové oblíbenosti pro některé charakteristické rysy: nenáročnost pěstování, neutrální aroma, vysoké výnosy, relativně zdravé hrozny etc.

 Pak následoval první vzorek - sekt Crémant d´Alsace (Jean Sipp), vyrobený tradiční výrobou kvašení na lahvi (jako třeba Cava) v kategorii brut (zbytkový cukr do 12 g/l). Průměrná intenzita, jemné téměř neznatelné perlení, v chuti plné, leč nižší intenzity.

Druhý vzorek pocházel z Lanquedocu Les Demoiselles de Martenot - Chardonnay 2010, zemské víno z jižní Francie mělo příjemnou vůni tropického ovoce (melouny) s lehkými tóny jehličí až tymiánu. Krásně zlatavá barva s dosud patrným vodovým okrajem, vyšší obsah glycerolu a nízký obsah kyselinek. V chuti vynikal žlutý meloun s angreštem a bílým rybízem.

Třetí vzorek bylo Chablis 2010 Marouttes od F.Martenota. Víno nižší zlatavé barvy s vůní citrusových plodů, jablek, bělomasých broskví a zelených hrušek. Nechyběl ani typický dým bramborové natě vyvolávající asociaci Ladových obrázků s podzimními motivy. Víno vyrobené typickou technologií „sur lie" (čti syr li), při které se mladé víno nechává ležet delší dobu na odumřelých kvasinkách, někdy za současného intenzivního promíchávání „battonage". Ležením na kvasnicích probíhající autolýzou kvasnic vznikají sloučeniny dusíku, polysacharidy a glykoproteiny, které někdy zlepší kvalitu vína, zejména sníží vnímání ostrých kyselin (hlavně jablečné). V chuti dosud patrné kvasniční příchutě a opět citrusy a zelené jablko.

Posledním vzorkem byl Meursault 2009 P.P. Bonheur z oblasti Montrachet cca 10 km od Meursaulte. Tento vzorek se naléval do obřích sklenic, aby vynikl intenzivní buket vzniklý zráním vína na dřevěných sudech o objemu 228 litrů (burgundská analogie barriquových sudů). Intenzivní aroma přechází od lehce kouřové, přes typickou vanilku až po nálev z okurek. V příjemně kořenité chuti jemná kyselinka s dlouhou perzistencí.

Osobně nesdílím velké nadšení ostatních a znám mnohem kulantnější Chardonnay ať už z Austarálie nebo moravského Slovácka...

Moravská vína

Na závěr neodolám ještě možnost ochutnat (a porovnat) vybraná moravská vína ze Slovácka a z Mikulovska prezentované vinařstvími Dufek a Šebesta.

Vinařství Dufek - Morava - Česká republika

Datem založení firmy je rok 2003, avšak v rodině se na Slovácku (Svatobořice) vinaří již více než 100 let. V současné době obhospodařují více jak 17 ha nových vinic a pěstují na 30 odrůd.

Müller-Thurgau 2011 pozdní sběr Krásné mladé a svěží víno s typickým broskvovým aroma. V chuti lehké s angreštovými tóny a se střední dochutí. Víno sice získalo několik medailí, ale mne připadalo prázdné v chuti.

Ryzlink vlašský 2011 pozdní sběr Víno je žlutozelené barvy, ve vůni s ovocnými tóny později až lučního kvítí, v chuti jde do angreštu s pikantní kyselinkou a přes slabost na tuto odrůdu i zde jsem byl trochu zklamán.

Vinařství Šebesta - Morava - Česká republika

Víno Šebesta se rodí v jedné z nejteplejších vinohradnických oblastí Čech a Moravy, na úbočí Dunajovických vrchů v mikulovské oblasti, kde spravuje přes 8 ha vinic.

Ryzlink vlašský 2011 výběr z bobulí Vybral jsem víno s vysokou barvou, nízkým obsahem kyselin (7,8 g/l) a následně jemnou a vláčnou chutí vína s jemnou tříslovinou, kde zbytkový obsah cukru se blíží 128 g/l. Typické aroma tmavých lesních jahod a višní. Celkem slušný „vlašáček" i přes vyšší obsah cukru.

Závěrečná rekapitulace a poděkování

Bylo to příjemné odpoledne, kde nechyběla kromě řady prestižních vín ani škála destilátů či ochutnávka čokolád (např.od firmy Jordis z Hradce Králové). Trochu jsem postrádal výměnu názorů s některými kolegy z řad odborníků, přesto děkuji pořadatelům za možnost se seznámit s bohatým portfoliem dovážených vín a získání subjektivní představy o jejich kvalitě.

Použité odkazy:
http://www.tastesoftheworld.cz/odegustujeme/vino/
http://www.pierre-amadieu.com/
http://www.meetandgreet.cz/madarska-vina/vinarstvi.html

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5436x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5