O Víně

11.10.2012 TýKej Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.10.2012 07:00

Šumivá plavba s Marií

V následujícím článku se dočtete o srpnové plavbě po Labi při degustaci šumivých vín, kterou pořádal Sommelier klub Podskalák Ústí nad Labem.

Během prázdnin se pod odborným dohledem Petra Klapálka a Pavla Bauera uskutečnila již třetí plavba po Labi při degustaci znamenitých vín. Plulo se tentokrát z Vaňova až do Církvic a zpět. Dvě minulé plavby se nesly ve znamení růžových vín. Při této, která se konala 9. srpna 2012, jsme měli možnost ochutnat  vína šumivá a jedno víno perlivé.

Petr se už zkušeně vybavil mikrofonem a reproduktory, takže nebyl nejmenší problém hltat jeho výklad. I pozornost posluchačů tak od minula nápadně vzrostla.

K tématu výroby sektů, jejich třídění, historie či servisu bychom mohli přiložit několik extra naučných stránek. Tyto detaily můžete ale nalézt na stránkách Sommeliér klubu Podskalák a tak se vrhnu přímo na popis prezentovaných vín, který vás zajímá jistě ze všeho nejvíc :-)

1. Chateau Radyně Extra brut
Skvostný sekt z prosluněných Pálavských vrchů. Vzniká tradiční metodou, tedy kvašením na lahvi. Na mezinárodní soutěži Vinoforum 2003 získal titul Champion a o rok později mu jury udělila stříbrnou medaili. I mně tento mok nadchnul. Ve vůni i chuti byl výrazněji cítit tón připáleného toastu, doprovázený typickou pálavskou mineralitou.

2. Prosecco Canti D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata)
Italské víno z oblasti Veneto. Bylo vyrobeno z odrůdy Glera metodou Charmat (zrání na velkých tancích, nikoliv na lahvi). Vlastní je mu slámově žlutá barva, jemné a dlouhé perlení a také příjemná ovocitost.

3. Crémant d´Loire A.O.C. (Appelation d´Origine Controlée)
Vynikající sekt z francouzské oblasti Val d´Loire, vyrobený z odrůd Chardonnay a Chenin Blanc. Ve vůni je možno ucítit tóny jablek, broskví nebo pylu z rozkvetlých květin. Zde platí „co ve vůni, to na jazyku" beze zbytku.

4. Freixenet Cordon Negro Brut
Špičkový španělský sekt vyráběný klasickou metodou. Ve Španělsku se označuje jako „CAVA" (sklep) a vyrábí se z odrůd 40 % Parellada, 35 % Macabeo a 25 % Xarel-Io. Má světle žlutou barvu s nazelenalými okraji. Objevují se zde typické tóny opečeného toastu. Ve své kategorii jde o nejprodávanější sekt na světě.

5. Freixenet Cordon Rosado Brut

Velmi módní malinově růžové šumivé víno. Tentokrát jde o cuvée z odrůd 70 % Trepat a 30 % Garnacha. V chuti se mísí maliny, tvaroh, čerstvé jahody a také zahradní červené ovoce. Jako osvěžení při horkých letních dnech trávených na zahradě či terásce je dokonalé.

6. Wolfberger - Crémant d´Alsace AOC

Tradičně vyrobený špičkový Crémant z Alsaska, z odrůd Rulandské bílé, Chardonnay a Riesling. Vína značky Wolfberger jsou obecně uznávána jako velmi kvalitní a jsou proto také vyhledávána znalci po celém Světě. Vznik se datuje už v roce 1902, kdy bylo v Eguisheimu vytvořeno jedno z prvních vinařských družstev v Alsasku. Toto družstvo působí dodnes a sdružuje asi 800 vinohradníků. Společně obhospodařují 1300 ha vinic. Víno je velmi elegantní, suché, s výraznou kyselinkou, ovocité s citrusovým nádechem.

7. Blanquete de Limoux AOC Demi sec - Languedoc
Oblast Languedoc je vyhlášená, kdo by ji neznal?! Šumivá vína se tam vyráběla téměř o dvě stě let dříve než v Champagne. Tohle víno je vyrobeno z odrůdy Mauzac (místně nazývané Blanquette - bílé), Chardonnay a Chenin Blanc. Jako perličku jeden příběh - velkým milovníkem vín Blanquette byl i třetí prezident Spojených států Thomas Jefferson. Po Jeffersonově smrti obsahoval jeho sklípek v Monticello 20 % vín Blanquette de Limoux.

8. Freixenet Carta Nevada Demi sec

33 % Macabeo, 33 % Xarel-Io a 33 % Parellada. Dlouhé a jemné perlení, v chuti lahodné, svěží a příjemně ovocitě zakulacené, což ocení zejména milovníci ovocitějších sektů s vyšším zbytkem cukru.

9. CH.C.André Moravský sekt, Demi sec
Sekt vyrobený metodou Charmat (kvašení na tancích) z odrůd Chardonnay a Rulandské bílé. Při jeho degustaci jsme dokonce ucítili zajímavý tón připomínající banány v čokoládě.

10. Perlivé víno TRAMÍN (frizzante) M. Bauman, pozdní sběr, polosladké
Toto víno je perlivé. Vzniklo tedy tak, že hotové tiché víno se při plnění do lahví nasytilo oxidem uhličitým, což způsobuje jeho perlení po vlití do sklenky. Takové perlení je hrubší a trvá krátce. I tlak v lahvi je přirozeně níž (jen okolo 1,5 atmosfér). Každopádně hodně zajímavý počin. Hned si ho většina účastníků koštu oblíbila, nejspíš pro jeho velmi vysoký zbytkový cukr. Ten s perlením sympaticky ladí a můžeme tak ochutnat sladké, ale přesto velmi osvěžující mok.

11. Canti - Asti D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

Tato vína pocházejí ze severní Itálie z provincie Asti v oblasti Piemont (Úpatí). Označení apelace (D.O.C.G.) se vztahuje na dva typy vín: aromatické a sladké Asti Spumante - nejznámější šumivé italské víno - a Moscato d´Asti, méně alkoholické, lehce šumivé víno s výrazně hroznovou chutí slabšího stylu.

12. Garling Brandy 3* (tříleté) z Moldávie
Jako perličku na závěr nám chlapi připravili ochutnávku tříleté brandy. Brandy se vyrábí destilací vína z určité oblasti a konkrétního složení odrůd. Výsledný destilát se ukládá ke zrání do dubových sudů, během kterého se do destilátu louhují třísloviny ze dřeva sudu. Destilát tak získává jantarovou barvu a specifickou dřevitou chuť s tóny vanilky či čokolády. Toto Brandy leželo na sudu 3 roky a bez dalšího ředění lihem bylo nalahvováno.

Toť vše ke vzorkům. Nutno podotknout, že akce byla obohacena o parádičky pro diváky. Petr Klapálek využil příležitosti pochlubit se svým umem a předvedl v průběhu akce několik způsobů Sabráže (otevření lahve sektu odseknutím hrdla). Konkrétně použil dýku, šavli a dokonce golfovou hůl.

Jako po každé akci, bylo opět možno zakoupit lahve prezentovaných vín přímo na místě.

Vřele doporučuji se podobných událostí alespoň čas od času zúčastnit. Je to příjemné, odpočinkové, zábavné a velice chutné :-)

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4513x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5