O Víně

02.03.2012 jbes Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.03.2012 07:00

Prezentace a ochutnávka vín dovážených společností Neubauer & syn

V prosincové Vínorevue mě zaujal inzerát o prezentaci jednoho z našich větších obchodníků s vínem, a protože text sliboval zajímavý program a tematické degustace, vydal jsem se první únorový den do Prahy. Jak to dopadlo, se můžete dočíst v následující reportáži.

Akce se konala v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí. Ochutnat bylo možno produkci 32 vinařství plus jednoho výrobce portského a pěti producentů destilátů. Kromě toho bylo možné se předem přihlásit na zvláštní degustaci stopadesátiletého australského vinařství Angove Family Winemakers, vertikální degustaci Brunello di Montalcino vinařství Castello Banfi, vertikální degustaci Tawny Port od Graham´s Port a nakonec také ovocných švýcarských destilátů. Využil jsem tedy příležitosti a objednal jsem se na Brunello a portské. Vstupné bylo 500,- Kč, doba trvání od 14 do 19 hodin. Zákazníkem společnosti Neubauer & syn jsem dosud nebyl a tak jsem byl na prezentovaná vína opravdu zvědavý.

Sympatické bylo, že u většiny stánků byli přítomni přímo vinaři nebo zaměstnanci vinařství, takže se bylo možno ptát na podrobnosti. Nebylo samozřejmě možné fyzicky ochutnat všech nabízených 180 vín, ale snažil jsem se projít alespoň většinu těch, které mě zajímaly, nejvíce v tomto případě italská. Reprezentant moravských vinařství byl jediný - Arte Vini. Rozptyl cen nabízených vín byl velký, od 145,- Kč do 1850,- Kč, přičemž do 200,- Kč bylo jen 6 vín. To odpovídalo i různosti vzorků - od vín základních řad po Grand Cru Classé z Bordeaux.

Z bílých vín mě zaujaly ryzlinky z Wachenheimu - vinařství Bürklin-Wolf (5 vzorků, všem dávám 7 a více bodů), italská bílá mě nepřesvědčila a zklamáním pro mě byla kupodivu bílá vína Kim Crawford z Nového Zélandu, oblast Marlborough. Více jsem se věnoval červeným - z těch podle mého hodnocení osmibodových např. Bardo 1999 od Fontanafredda, oblast Piemont v Itálii, il Rosso dell´Abazia 2007 od Serafini & Vidotto, oblast Veneto, Itálie, Chianti Clasico Riserva Poggio Rosso 2004 z vinařství San Felice, oblast Toscana v Itálii. Všechno to jsou však vína kolem tisíce korun a výš. Pěknou vyrovnanou kolekci (a za o mnoho přijatelnější ceny od 200,- Kč) mělo rodinné vinařství Domaine Cazes, oblast RoussilIon, Francie. Naopak trochu rozpačitý jsem byl z některých vzorků známého vinařství Robert Giraud z oblasti Bordeaux. Například nabízené Sauternes Grand Cru 2004 za 1150,- Kč mi připadalo velmi zvláštní (nemám je tolik nachutnané, ale přesto pneumatiku jsem z vína cítil poprvé) a určitě se zdaleka nevyrovnalo např. moravským ledovým vínům. Velmi mě zaujalo Tokaji Aszú Eszencia 2000 z Chateau Dereszla - oblast Tokaj, Maďarsko. To byla naprostá specialita: 8-9 putnové botrytické víno, s vysokou temnou barvou, velmi sladké s dlouhou dochutí. V tomto případě vysoká cena 1850,- Kč myslím zcela odpovídala.

Degustaci Brunella di Montalcino z vinařství Castello Banfi vedla Michela Dominici, která má ve vinařství na starosti péči o zákazníky. Vinohrady v oblasti zámku Banfi jsou od roku 1978, posledních 11 let získávají ocenění na Vinitaly - jak jsme se dozvěděli na dlouhé prezentaci zahrnující vše od zeměpisu, přes historii k podrobnostem o odrůdě a jejích varietách. Na samotnou degustaci už tolik času nebylo, ale s výjimkou prvního vzorku to byla vše velmi pěkná osmibodová vína a poslední Riservu z roku 1999 bych hodnotil ještě výše. Rozdíly mezi vzorky 2-5 nebyly příliš velké (blíže k vzorkům viz fotografie).

Tawny Port od Graham´s Port prezentoval pan Gustavo Devesas. Opět byla úvodem velmi dlouhá obrazová prezentace bez degustace. Vinařství se nachází v údolí řeky Douro východně od Porta. Oblast má velké rozdíly v teplotě - v létě až 45 °C, v zimě sníh a teploty pod nulou. Z hektaru dělají 20 - 22 hl vína. K dispozici bylo nakonec 5 vzorků, ten první nejzákladnější, 3 roky starý, omylem nebyl k dispozici. Druhý vzorek v menší lahvi bylo portské 7-8 let, a to bylo drsnější. Desetileté bylo pěkné, ale koncert začal dále, kdy vzorky byly s každým desetiletím jemnější a delikátnější - opravdu pěkný zážitek. Nutno ale říci, že co deset let, to tisíc korun na ceně (dvacetileté 1250,- Kč, čtyřicetileté 3250,- Kč). Jak pan Devesas vysvětloval, hodně vinařství je schopno produkovat maximálně dvacetiletá portská, protože tolik starého vína prostě nemají. Ale neznamená to, že 40 leté portské je opravdu 40 let staré, je to stále mix - třeba šedesátiletých s mladšími.

Celkově byla akce velmi pěkně zorganizovaná, neustále byl dostatek vody, čistých sklenic, občerstvení, obsluha fungovala bezvadně, k dispozici byly poznámkové materiály i tužky. Jedině specializované degustace se zpožďovaly na trojnásobek plánovaného času, který pak chyběl. Prostory byly reprezentativní a bylo to příjemné setkání s vínem, které velmi rychle uteklo. Velmi oceňuji možnost porovnat různé styly a vinařské přístupy. Ale zákazníkem společnosti asi budu spíše výjimečně, poměr cena/kvalita je u hodně vín příliš výrazný, často se platí vysoká cena za značku.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4362x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5