O Víně

14.10.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.10.2004 00:00

Chardonnay 2003 výběr z hroznů - Nešpor Jiří Hrušky

S názvem Bonus Eventus jste se již na našich stránkách mohli několikrát setkat. Poprvé jsme v souvislosti s tímto sdružením psali o láhvi Rulandské šedé 2001 pozdní sběr od Jaroslava Beneše, podruhé to byl Cabernet Moravia 2003 odrůdové jakostní od Jiřího Nešpora. Pod článkem najdete další související odkazy na tyto recenze, oficiální stránky a také do naší dynamicky se rozrůstající databáze etiket. Dnes se podíváme na Chardonnay 2003 výběr z hroznů od Jiřího Nešpora.

Při pohledu na obsah alkoholu (14,2 % obj.) jsem poprvé nechápavě zakroutil hlavou. Ihned mne napadlo - je to vůbec možné? Jak jsem měl možnost poznat při srpnovém putování po jižní Moravě, takto vysoké hodnoty alkoholu jsou u našich bílých vín skutečné možné. Extrémní klimatické podmínky ročníku 2003 se příznivě odrazily do vysoké cukernatosti moštu a také stále se lepšící technologie výroby má za následek tak vysoké hodnoty alkoholu. Řada vinařů začala používat speciální ušlechtilé kvasinky, které dokáží přeměnit cukr v moštu do tak vysokých hodnot. Začal jsem si proto více všímat hodnoty obsahu alkoholu a věřte, postupně jsem našel další láhve, u kterých byla ještě vyšší hodnota. 14,3 % u Rulandského šedého 2003 výběr z hroznů od Jaroslava Beneše a zatím rekordních 14,5 % u Rulandského šedého 2003 výběr z hroznů z Vinařství rodiny Špalkovy. Obě vína samozřejmě máme k dispozici a připravíme je pro naší tradiční recenzi.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 42 mm s firemním potiskem sdružení. Barva je světle žlutá se slabým zelenkavým nádechem. Vůně je svěží a velmi široká. Nejvíce je ovlivněna ovocnými tóny, ve kterých naleznete přezrálé hrozny, jako byste je drželi v hrsti. Dále najdete zralé jižní ovoce (banány), pampeliškový med a citróny. Nádherná, i když trochu netradiční vůně pro Chardonnay.

Chuťový dojem je opět velmi impozantní a široký. Rozprostírá se od přezrálého ovoce až po jemnou citrónovou dochuť v závěru. Pikantní a svěží kyselinka (a také velmi slabá hodnota zbytkového cukru) nekazí příjemnou suchost tohoto vína. Při každém doušku vína cítíte velmi zajímavou hutnost, ale rozhodně se nejedná o těžké víno. Má sice velmi slabý zbytkový cukr v dozvuku (2,0 g/l), ale při konzumaci oceníte, že je toto víno suché, pikantní a se svěží kyselinkou. Jak už jsem poznamenal v úvodu, naprosto neuvěřitelná hodnota obsahu alkoholu (14,2 % obj.) má na svědomí, že víno po chvíli cítíte v hlavě.

Toto vysoce jakostní Chardonnay byste měli podávat k výjimečným pokrmům. Velmi vhodné je k specialitám z drůbeže (např. rolky s husími játry). Pokud holdujete při pití vína sýrům, pak zkuste tvrdé ovčí a kozí sýry (Pecorino, Manchego), sýry s modrou a bílou plísní (Cambozola, Vltavín) a měkké kozí sýry (Chabichou, Sainte-Maure, Buche du Poitou). Protože se ale jedná o velmi zajímavé víno, můžete si ho vychutnat jen tak s nejlepšími přáteli.

Jde o víno velmi smyslné, svěží a hutné. Další zrání v láhvi po dobu 2 a více let udělá z tohoto velmi zajímavého Chardonnay naprosto výjimečné víno. Protože je stále k dispozici ve vinotékách, neváhejte ani chvíli. Dokonce je k dostání přímo u výrobce za velmi přijatelnou cenu!

Hodnocení jsem provedl 13. března 2007.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Hrušky
Viniční trať: Podsedky
Výrobce: Jiří Nešpor, Úzká 493, Hrušky
Číslo šarže: 19
Evidenční číslo jakosti: 5448V/04-7223/10
Číslo vzorku: 13
Cukernatost hroznů: 25 ºNM
Bezcukerný extrakt: 23,8 g/l
Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/l
Titrovatelné kyseliny: 5,6 g/l
Alkohol: 14,2 % obj.
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 185,- Kč (vinotéka v roce 2004 nebo 120,- Kč přímo u výrobce)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2423x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.06.2011 18:47:06