O Víně

18.01.2021 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.01.2021 07:00

Rulandské modré 2013 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Rulandské modré ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr z vinařství Vladimíra Tetura, se dozvíte v následující recenzi.

Týden po recenzi Rulandského modrého ročníku 2014 v přívlastku pozdní sběr, otevírám stejnou odrůdu i přívlastek, ale ročník 2013. Suché Rulandské modré 2013 pozdní sběr jsem koupil v červenci 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 157,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 17. října 2013 při cukernatosti 23,3 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1991 až 2002 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikace, ležení v klasickém sudu.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená, má oproti ročníku 2014 vyšší intenzitu a také viskozitu. Na okrajích jsou typické cihlové menisky. Vůně nabídne v nástupu tóny sušených višní a griotky, které se přesouvají do marmeládových odstínů. Na pozadí najdete dále jemnou kořenitost. Buket je oproti ročníku 2014 výraznější a přijde mi také více ovlivněný dubem.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, má krásnou kořenitost, která přechází do ovocitých tónů v dozvuku. Závěr má nádhernou harmonii a působí komplexněji, zvláště když si uvědomíte, že obsah alkoholu má 14,0 % obj. Vladimír Tetur predikoval archivační potenciál až do roku 2023 a po dnešní zkušenosti to musím potvrdit. K tomuto vínu můžete podávat dančí nebo srnčí maso. Ve srovnání s ročníkem 2014 mne dnešní lahev více bavila a přišla mi zajímavější.

Odkazy na recenze Rulandského modrého z Vinařství Vladimíra Tetura:
♦ Rulandské modré 2014 pozdní sběr: viniční trať neuvedena, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 9-8-9)
♦ Rulandské modré 2012 výběr z hroznů (barrique): viniční trať Zadní hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 9-10-8)
♦ Rulandské modré 2009 výběr z hroznů: viniční trať Dlouhá hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 9-8-8)
♦ Rulandské modré 2008 výběr z hroznů (barrique): viniční trať Dlouhá hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 8-9-8)
♦ Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (barrique): viniční trať Nová hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 9-9-9)
♦ Rulandské modré 2006 výběr z hroznů: viniční trať Nová hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 8-8-9)
♦ Rulandské modré 2003 výběr z hroznů: viniční trať Haňby/Přední hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 8-9-9)
♦ Rulandské modré 2002 výběr z hroznů (barrique): viniční trať Haňby/Přední hora, vinařská obec Velké Bílovice (hodnocení: 8-9-10)

Na závěr opět uvedu odkazy na tři detailní články od p.j., které věnuje odrůdě Pinot noir a které by měly patřit do povinné četby každého vínomilce:
Pinot noir, cesta k velikosti - část první: Pinot noir jako specifický druh
Pinot noir, cesta k velikosti - část druhá: Pinot noir a specifika prostředí
Pinot noir, cesta k velikosti - část třetí: Specifika agrotechniky a sklepní technologie

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: 354
Evidenční číslo jakosti: 1E1-15/44
Obsah zbytkového cukru: 2,3 g/l
Obsah kyselin: 5,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 26,0 g/l
Datum sklizně: 17. října 2013
Cukernatost hroznů: 23,3 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1991 až 2002
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: vinifikace, ležení v klasickém sudu
Doporučená archivace: 2021 - 2023
Teplota podávání: 17 - 18 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 6.000 ks (0,75 L)
Dostupnost lahví ve vinařství v červnu 2016: 4.000 ks (0,75 L)
Rok lahvování: 2015
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 157,- Kč (v červenci 2016 přímo ve vinařství)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1737x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.01.2021 13:18:10