O Víně

28.05.2018 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.05.2018 07:00

Karmazín three vintages 2014/2015/2016 zemské - Petr Koráb Boleradice

Jak hodnotím moravské zemské víno Karmazín, které pochází ze tří ročníků sklizně (2014/2015/2016), se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Karmazín three vintages mi v březnu 2018 daroval Tomáš, který se zrovna vracel z degustace v tomto vinařství a zastavil se při návratu domů. Jedná se o odrůdu Frankovka, která byla vyrobena rovným dílem z ročníků 2014 (zrání tři roky v sudu), 2015 (dva roky v sudu) a 2016 (rok v sudu). I když je víno zatříděno jako moravské zemské, cukernatost hroznů v době sklizně činila 22,0 až 23,5 °NM. Hrozny mají původ na viniční trati Dukejský ve vinařské obci Boleradice. Stáří vinohradu 35 let a víno zrálo v dubovém sudu.

Lahev tvaru alsaská flétna objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena skleněnou zátkou. Adjustáž je velmi vkusná a moderní zároveň. Najdete na ní také analytické hodnoty a cukernatost hroznů v době sklizně.

Barva je višňově červená, má velmi vysokou viskozitu a intenzitu. Vůně nabídne v nástupu ovocité tóny v podobě peckového ovoce, sušených višní a jemných kořenitých odstínů. Během popíjení a postupnému rozdýchání se buket nádherně měnil neustále nabízel nové dimenze.

Chuť je šťavnatá a má středně dlouhý dozvuk, ve kterém vystoupí jemná kyselinka a ovocitost v závěru. Třísla mají jemnou strukturu a velmi dobře byla zakomponována do výsledného celku. Dotyk s dubem se náramně povedl, protože zůstala zachována ovocitost odrůdy. Dám také prostor přímo Petrovi Korábovi, který tento "trojročník" popsal následovně: První kupáž tří ročníků Frankovky, ve které bychom chtěli pokračovat podle kvality a množství úrody hroznů každé dva roky. Všechny ročníky po celou dobu zrály v dubových sudech na jemných vinných kvasnicích, bez přídavku SO2. Před lahvováním jsem jednotlivá vína spojil dohromady v určitém poměru tak, aby výsledkem bylo vyvážené víno, ve kterém se bude odrážet něco z každého ročníku. Kyselinka a živost čtrnáctky, živočišnost patnáctky a plnost i viskozita šestnáctky. Hrozny na všechny tři ročníky jsou z jedné vinice, kde je výrazně křemičité, štěrkové podloží.

Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2020. K této Frankovce můžete podávat pokrmy z hovězího masa nebo sýry s bílou plísní. Nebudete ale vůbec litovat, když si ji vychutnáte a důkladně prozkoumáte pomalu, jen tak sólo. Je to nádherná kupáž Frankovky za tří ročníků sklizně, která má ohromnou osobitost a originálnost.

Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Karmazín three vintages
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2014/2015/2016
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Boleradice
Viniční trať: Dukejský
Výrobce: Petr Koráb Boleradice
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 1816
Obsah zbytkového cukru: 0,1 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: neuvedeno
Cukernatost hroznů v době sklizně: 22,0 - 23,5 °NM
Stáří révy vinné: 35 let
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Doporučená archivace: 2018 - 2020
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (přímo ve vinařství v březnu 2018)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2839x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.05.2018 10:17:47