O Víně

22.08.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.08.2016 07:00

Neronet 2009 odrůdové jakostní (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím Neronet ročníku 2009, který zrál 12 měsíců v sudu barrique, se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Neronet 2009 odrůdové jakostní (barrique) jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 194,- Kč. Tuto odrůdu v podání barrique od Vladimíra Tetura mám neskutečně rád. V minulých letech jsem měl bohužel v případě nákupu této odrůdy smůlu, protože bývá velmi často vyprodáno. Letos jsem si proto dal velký pozor, abych nepropásl období, kdy šlo víno do prodeje a nakoupil jsem rovnou několik lahví do archivu. V minulosti jsem zveřejnil dvě recenze: Neronet 2003 odrůdové jakostní (barrique) (hodnocení: 9-8-7) a Neronet 2005 odrůdové jakostní (barrique) (hodnocení: 10-9-9). Zvláště ročník 2005 byl excelentní.

Nakupované hrozny byly sklizeny 10. října 2009 při cukernatosti 19,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor a následně 12 měsíců v sudu barrique (výrobce Seguin Moreau). 

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je inkoustově červená, má neuvěřitelnou intenzitu, která působí až neprůhledně. Jen na okrajích najdete granátově červené odstíny. Viskozita je velmi vysoká v podobě dlouze stékajících mostů. Vůně je hluboká a má především kořenité tóny v nástupu, které přechází do tmavého lesního ovoce a jemné vanilky.

Chuť je plná a působí velmi hutným dojmem, což je pro tuto odrůdu typické. Pokud máte rádi červená vína s vysokým extraktem, který má prostě "koule", pak je toto víno ideální kandidát. Dotyk s dubem není tak velký, jak jsem očekával, přijde mi to dnes tak 50 na 50, kdy je stále zastoupená odrůdovost. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020. Po dnešní zkušenosti s tím naprosto souhlasím, tento Neronet potřebuje ještě nějaký ten rok nazrávat na lahvi, kdy dojde ke zjemnění chuťového projevu. Za pozornost určitě stojí i snaha Vladimíra Tetura, nechávat vybraná vína ve vinařství, než jsou uvolněna do prodeje. Já osobně to beru jako velkou výhodu pro spotřebitele. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat steak.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2009
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 953
Evidenční číslo jakosti: 7E1-11/49
Obsah zbytkového cukru: 2,7 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,7 g/l
Datum sklizně: 10. října 2009
Cukernatost hroznů: 19,5 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1994
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: vinifikátor
Zrání v sudech barrique (výrobce): 12 měsíců (Seguin Moreau)
Doporučená archivace: 2016 - 2020
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 5.000 lahví (0,75 L)
Dostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 1.500 lahví (0,75 L)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 194,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2016)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 10 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3468x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.11.2016 15:42:07