O Víně

07.01.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.01.2016 07:00

Pálava 2014 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím polosuchou Pálavu ročníku 2014 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuché Pálavy 2014 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v září 2015 za 180,- Kč. Hrozny mají původ na viniční trati U Mikuláška ve vinařské obci Perná. Není to ani rok, co jsem od tohoto vinařství zveřejnil recenzi na polosladkou Pálavu 2013 pozdní sběr (hodnocení 7-9-9), která měla původ na stejné viniční trati. Protože jsem tentokrát neobdržel informace z vinařství, předpokládám, že hrozny byly opět odkoupeny od Adolfa Čapky.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2014 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru a především odpovídá odrůdě. Vůně je od prvního okamžiku extraktivní. Najdete zde stopy čajových růží, které přechází do slabých citrusových plodů a kořenitých odstínů.

Chuť je středně dlouhá a má poněkud rozhozenou harmonii respektive zbytkový cukr není zatím dobře sladěný s obsahem kyselinek. Jako by se jednalo o dvě samostatné složky, které se mezi sebou přelévají a tak trochu soupeří. Kyselinka má grády (7,0 g/l) a odpovídá papírovým hodnotám, podobně jako zbytkový cukr (11,5 g/l), který ale této Pálavě sluší. Věřím, že dalším nazrávání na lahvi dojde k lepší harmonii. Víno má archivační potenciál minimálně do roku 2017. Osvědčila se mi vyšší teplota při podávání, kterou doporučuji zvýšit na 12 až 14 °C.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2014
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: U Mikuláška
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 20/14
Evidenční číslo jakosti: 32G1-15
Číslo vzorku: 29
Rok lahvování: 2015
Obsah zbytkového cukru: 11,5 g/l
Obsah kyselin: 7,0 g/l
Bezcukerný extrakt: neuvedeno
Doporučená archivace: 2016 - 2017
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 12 - 14 ºC
Získaná ocenění: Zlatá medaile Víno Bojnice (2015)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v září 2015)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3333x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 02.01.2016 10:43:06