Trincadeira
Tinta Amarela (POR)
POR ( Alentejo)
Nejrozšířenější odrůda v suchém a horkém Alenteju je překvapivě oblíbená i v Douru a v Ribateju, v ostatních regionech pak méně. Není mezi pěti doporučenými nejlepšími odrůdami pro výrobu portských vín, ale je oficiálně přijímaná jako šestá.
Vyžaduje chudé a suché půdy, včetně teplého počasí během zrání, neboť její velmi tenká slupka je náchylná k plísním (botrytis).
Ve vhodných polohách dává koncentrovaná a ovocná vína, se stopami čerstvých bylinek, vyznačující se jemnými ale silnými taniny, předurčujícími dobré zrání. V lahvi pak trincadeira rozvíjí chuť marmelády, švestek a koření (skořice, hřebíček).
V kupážích tvoří spolu s odrůdou Aragonez velmi oblíbenou kombinaci. V Douru se odrůda nazývá Tinta Amarela.