O Víně

04.04.2003 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Co je Botrytis cinerea?

V článku najdete základní informace.

Jedná se o latinský název pro plíseň šedou. Ušlechtilá forma, vyskytující se zejména v oblastech (a letech) se suchým, teplým mikroklimatem. Její spory pronikají pokožkou bobulí, která se stává porézní a podporují tak vypařování vody v bobulích. Ty se postupně scvrkávají a vznikají rozinkovité suché plody. Na rozdíl od normální ušlechtilé plísně však tato houba také odbourává kyseliny. Botrytické víno je proto sladší než víno z normálních, ušlechtilou plísní napadených hroznů se stejným obsahem cukrů. Mimoto se mění i biochemie šťávy. Rychleji se odbourává glukóza a současně se vytváří více sladší fruktózy. V bobulích také narůstá podíl cenného glycerinu. Budoucí víno pak mívá téměř olejovitou konzistenci a rafinovanou, hořkosladkou botrytickou chuť.

Zdroj: Víno - Malá škola
Autor: Jens Priewe

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5493x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.01.2010 15:32:02