O Víně

06.11.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Proč je černý kohout symbolem italské oblasti Chianti Classico

O historii oblasti a vývoji apelací Chianti a Chianti Classico jsme zde již psali, nicméně pro nově příchozí čtenáře tyto dva odstavce zopakuji.

Myslím, že Chianti („kianti") je stejně chronicky známé slovo z vinařského oboru, jako např. Champagne, portské apod. Každé z uvedených patří sice do jiného soudku, ale co znamená vlastně označení „Chianti" na vinětě?
Nejde o název odrůdy, jako např. Chardonnay, Frankovka atd. Chianti je obchodní název vín, pocházejících ze stejnojmenné toskánské oblasti (poblíž Florencie) v Itálii. Označení „Chianti" smí nést pouze vína zde vyrobená. Jde tedy o stejné zásady, jimiž se řídí výroba vína např. v maďarské(o-slovenské) oblasti Tokaj. Samozřejmě, je-li některé víno něčím vyjímečné, šance jej prodat je mnohem vyšší, než nějakou „tuctovku". Proto se dalším italským vinařům ze stejné toskánské oblasti nelíbilo, že jejich vína nemohou takovéto označení nést, i když jejich vinice jsou od území Chianti jen co by kamenem dohodil... Jali se tedy lobovat a tlačit, aby oblast Chianti byla administrativně rozšířena a aby sem patřila i jejich vína. Lehký pohled do historie nám tedy řekne, že podobně jako u vín z veronské oblasti Veneto - jde o vína Soave nebo Valpolicella, také oblast toskánského Chianti byla na nátlak vinařských lobby zhruba před 40 lety rozšířena ze svých původních hranic na větší oblast. Do těchto apelací však "nově příchozí" vinaři přinesli hlavně cenovou válku. Jak jinak by mohli konkurovat po dlouhá léta zaběhlým a dominujícím výrobcům? Tím samozřejmě utrpěla především kvalita vína a pověst slavných značek.

Po roce 2000 však italští vinaři začali s nápravou - původní oblasti vinohradů označili přídomkem Classico, tedy např. Chianti Classico, Soave Classico a odlišili tak dvě rozdílné kvality vín. Samozřejmě Vám hodně napoví i údaje na vinětě, design a především cena lahve. Pravé Chianti, tedy Chianti Classico poznáte především podle nápisu na vinětě a podle znaku černého kohouta na hrdle láhve. Každá taková láhev je číslována a sledována nejen státními úředníky - viz růžová kolková páska na hrdle, ale i místním sdružením vinařů - viz právě samolepka s černým kohoutem. Proč je však znamením této skupiny vín právě černý kohout?

Pověst nám vypráví, že šlo o to, jak určit hranice mezi městskými republikami Siena a Florencie (Firenze). Obyvatelé se dohodli, že jakmile určený den ráno zakokrhá kohout, vyrazí od hradeb obou měst jezdci na koních a kde se setkají, tudy povede hranice. Sienští si vybrali pěkného bílého kohouta, kterého si vykrmili, až jim ztloustl a nebyl už pak vůbec ani pěkný, ani ničeho schopný. Florentští zvolili naopak kohouta černé barvy a ho drželi na přísné (redukční) dietě.

Přišel tedy rozhodující den a jezdci byli připraveni. Stalo se ovšem to, že kohout (černé barvy) ve Florencii nemohl asi nějak dospat, nebo se už tak těšil na snídani, že začal kokrhat ještě před svítáním. Florentský jezdec tedy vyrazil podstatně dříve, než jezdec z města Siena. Oba dva se pak setkali u městečka Fonterutoli, ležící zhruba dvanáct kilometrů od Sieny. Tak se stalo, že téměř celá oblast, z níž pochází vína dnes zařazovaná do kategorie Chianti Classico, připadla pod správu Florenzie. Tolik legenda.

Pravdou je, že symbol černého kohouta (angl. „black rooster"), byl vždy emblémem historické Ligy Chianti, která ovládala komunitu Chianti již od počátku 14.století. Jde o symbol úspěchu, proto sdružení vinařů Consorzio vino - Chianti Classico přijalo tento symbol jako znak, zaručující kvalitu svých vín.

Pro zařazení vína do kategorizace Chainti Classico, jež mají černého kohouta většinou na přelepce hrdla, je dnes nutno dodržovat všechny určené zásady. Jednou z nich je, že hlavní odrůdou pro výrobu těchto vín je typická toskánská odrůda Sangiovese. Tato odrůda musí tvořit víno minimálně z 80 % a další přidané odrůdy musí být pouze modré (červené). Minimální obsah alkoholu je stanoven na 12 % u základní řady Chianti Classico a na 12,5 % u vín řady Chianti Classico Riserva. Riservy musí navíc ve sklepích před lahvováním zrát nejméně 24 měsíců.

K pravým toskánským Chianti Vám jistě budou v místních restauracích schopni doporučit vhodné pokrmy - jídla s červeným masem na grilu, k více výraznějším vínům jsou pak tato masa více upravené a k těžším „Riservám" pak doporučí zvěřinu, nebo vyzrálé sýry.
Každá láhev Chianti Classico má být před servírováním otevřena několik hodin předem. Není-li to možné, proveďte dekantaci, tedy přelijte opatrně víno do čisté skleněné karafy, k oxidaci a k uvolnění vína tak dojde rychleji.

Ideální teplota vína pro pití je pak 16° C až 18° C a nejlépe jeho kvality oceníte, budete-li jej pít ze skleničky ve tvaru tulipánu.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 7260x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 09.01.2010 11:43:55