O Víně

24.03.2003 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Nebezpečí ubývání vína

V čláku najdete základní informace o této problematice.

Čím déle se víno skladuje, tím hlouběji klesá za normálních okolností jeho hladina. Špatná korková zátka, kterou volně prochází vzduch, může ubývání vína ještě urychlit. Nebezpečné nejsou ovšem objemové ztráty, nýbrž skutečnost, že při klesající hladině vína se jeho stále větší plocha dostává do styku se vzduchem. Čím větší je tento kontaktní povrch, tím rychleji víno oxiduje. I dlouhověká, trvanlivá vína jsou pak brzy unavená a jejich kvalita klesá. Kdo kupuje stará vína, musí proto bezpodmínečně věnovat pozornost úrovni hladiny v lahvi. Příliš nízká hladina bývá často jedinou známkou toho, že víno je přezrálé a nevhodné ke konzumaci.

Zdroj: Víno - Malá škola
Autor: Jens Priewe

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3621x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.01.2010 15:48:52