O Víně

29.12.2015 JFK Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.12.2015 07:00

Jakubík, Ryzlink rýnský 2006, výběr z cibéb

Po delší době se objevila vhodná příležitost pro otevření dezertního vína, a má volba padla na ryzlink rýnský od pana Jakubíka staršího ze Zlechova.

Vína od pana Jakubíka mám velmi rád, i díky občasným návštěvám a s nimi spojených degustací, které jsou vždy velkým svátkem pro každého, kdo má rád sladká osobitá vína. Sladkost ovšem není pro pana Jakubíka tou hlavní metou, vždy se snaží o maximální zachování autenticity odrůdy a ročníku. Všechna vína pak vynikají skvělou svěžestí a pitelností. Snesou srovnání s velkými víny z Francie. Navíc nabízí moravskou kyselinu, která bývá velmi pikantní a dává vínům právě onen požadovaný osobitý charakter.

Při naší poslední návštěvě jsme měli možnost ochutnat vína ze čtyř odrůd (2 bílé a 2 červené), a to zpětně až do ročníku 1970. Skvělý zážitek, malá cesta časem zpět do minulosti, ke každému ročníku pan Jakubík přidával vlastní komentář, jaké bylo počasí, s jakými problémy se v tom kterém roce potýkal, jaká omezení mu dával tehdejší režim... A vína kopírovala toto vyprávění a zážitky, některá byla naprosto svěží a mladistvá, jiná již byla na zenitu, a pár exemplářů již mělo své nejlepší časy za sebou, nicméně i v této formě vydávaly svědectví o éře minulé.

Nedávno jsem měl možnost vařit menu o několika chodech pro přátele, a k dezertu, pečeným jablkům, mě napadla možnost párování s vínem od mistra Jakubíka, a to konkrétně s jeho ryzlinkem rýnským, výběrem z cibéb, z ročníku 2006.

Již otevření lahve je zážitek, neboť pan Jakubík svá vína zavírá více či méně konvenčními uzávěry. Tato konkrétní lahev měla plastový závěr á la Ostravský kahan... Tudíž jsem nepotřeboval klasickou vývrtku, nýbrž ostrý nůž :-). Ale povedlo se, i když se přiznám, grif mi chyběl.

Víno již mělo lehce nazlátlou barvu s krásnými odlesky a pěknou viskozitu. Ve vůni bylo několik vrstev, od medových tónů až po petrolejové, ovocnou složku zastupovaly meruňky a jablka. Vše doplňovala mineralita a voskové tóny. V chuti se k těmto složkám připojila nádherná svěží kyselina, slanost, která se sladkostí tvořila harmonický celek. V dochuti zůstávaly meruňky a kyselina. Parádní záležitost, vhodná jak k dezertům, tak i k celovečernímu posezení ve dvou. Díky kyselině nepůsobí víno fádně, a i přes vysoký obsah cukru si ponechává odrůdový charakter, který potěší každého ryzlinkofila.

Hodnocení: 92/100

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3959x