stolové (stolní)
1) Stolní víno může být vyrobeno výlučně z hroznů, hroznového moštu, rmutu a vína vhodného na výrobu stolního vína pocházejícího z území členských státu EU. Jeho výrobu upravuje samostatný předpis a tento zákon. 2) Stolní víno se může uvádět na trh jako: a) hroznové, ze kterého bylo víno vyrobené, dosáhlo nejmenší obsah přirozeného alkoholu určený samostatným předpisem, b) zvýšení nejmenšího obsahu přirozeného alkoholu bylo provedeno v souladu se samostatným předpisem, c) splňuje kvalitativní požadavky ustanovené samostatným předpisem. 3) Pro označení stolní vína musí vinař uvádět: a) označení "Stolní víno", b) číslo výrobní partie a písemný údaj o obsahu zbytkového cukru. 4) Pro označení stolní vína je zakázané uvádět: a) název odrůdy a také název odvozený od názvu odrůdy, b) název vinařské oblasti a podoblasti nebo vinařské obce, c) rok, ve kterém bylo víno vyrobeno (dále jen "ročník"). 5) Pro označení stolní víno je možné uvést "Slovenské stolní víno" v případě že: a) bylo výlučně vyrobeno z hroznů vypěstovaných na území Slovenské republiky, b) hrozny, ze kterého bylo víno vyrobené, dosáhlo cukernatost nejméně 13° NM, c) zvýšení přirozeného obsahu alkoholu přidaným cukrem nepřesáhlo hodnotu 2,5 % obj., v přepočtu na 4,25 kg cukru na 100 l moštu a v případě mimořádných opatření hodnotu 3,5 % obj., v přepočtu 6,0 kg cukru na 100 l moštu.