kabinetné (kabinet)
1) Jakostní víno s přívlastem se může vyrábět jen z hroznů vypěstovaných ve vinařských oblastech a vhodného na výrobu jakostního vína s přívlastek. 2) Jakostní víno s přívlastkem se může uvádět na trh pod tímto označením pokud: a) hrozny v plné zralosti, ze kterých bylo víno vyrobené, dosáhlo cukernatosti nejméně 19° NM, b) hrozny, ze kterých bylo víno vyrobené, byly vypěstované v jedné vinařské podoblasti a výroba vína byla provedena ve vinařské oblasti, jehož součásti je vinařská podoblast původu hroznů nebo v bezprostředně sousedící vinařské oblasti, c) nebyl překročený nejvyšší hektarový výnos, d) odrůda révy vinné, původ hroznů, jeho cukernatost, hmotnost a zdravotní stav byly před zpracováním osvěřené zaměstnancem kontrolního ústavu, e) byl dodržený zákaz zvýšení obsahu přirozeného alkoholu a úpravy zbytkového cukru, f) bylo zatřízené kontrolním ústavem jako jakostní víno s přívlastkem, g) splňuje kvalitativní požadavky ustanovené samostatným předpisem. 3) Jakostní víno s přívlastkem se dále člení na: a) jakostní odrůdové víno s přívlastkem, ve kterém mohou příměsy jiných odrůd tvořit nejvíce 15 %, b) známkové jakostní víno s přívlastkem, které je označené přívlastkem nejnižší kategorie. 4) V označení jakostního vína s přívlastkem musí vinař uvést: a) název vinařské podoblasti, ve kterém byly hrozny vypěstované, b) ročník sběru a číslo výrobní partie, c) označení "jakostní odrůdové víno s přívlastkem" nebo "známkové jakostní víno s přívlastkem", d) písemný údaj a zbytkovém ukru ve víně, e) název odrůdy při jakostním odrůdových vínech s přívlastkem a obchodní známky v případě známkových vín s přívlastkem, f) státní kontrolní číslo podle osvědčení o zatídění. 5) V označení jakostního vína s přívlastkem se může uvést: a) název vinařské obce, pokud produkty použité na výrobu vína pocházejí výhradně z této vinařské obce, b) název viniční tratě, pokud pro výrobu vína pocházejí výhradně z této viniční tratě, c) název odrůd použitých při výrobě známkového jakostního vína s přívlastkem v zástupném pořadí podle použitého množství.