O Víně

14.03.2009 my Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.03.2009 10:00

Lisování slámového vína ze Sonberku

Obdrželi jsem zajímavé informace včetně fotografiií, které se týkají lisování slámového vína ze Sonberku, které proběhlo 10. března 2009.

Zasílám několik fotografií a fakt z prvního lisování slámového vína v prostorách nového vinařského domu Sonberk architekta Josefa Pleskota. Je to pro nás vždy svátek a příjemné zpestření vinařského roku, zejména proto, že Oldřich Drápal mladší, sklepmistr Sonberku, je prvním výrobcem slámového vína v novodobé historii českého a moravského vinařství a slámové víno z odrůdy Tramín je jeho zatím nepřekonaný „majstrštyk", který pravděpodobně získal zatím nejvíce umístění ze světových výstav. Produkce slámových vín je proto pro vinařství Sonberk prestižní záležitostí a díky Oldřichovu primátu ve výrobě i tradicí zároveň.

Autorem přiložených fotografií je Roman Slouk a zde jsou fakta.

Slámové víno Tramín 2009
Datum sklizně: 20.9. 2008
Odrůda: Tramín
Množství sklizených čerstvých hroznů: 3100 kg
Lisováno dne: 10. 3. 2009
Cukernatost: 42,6 °NM po 2/3 lisování
Doba lisování: zatím 7 hodin
Odhad výlisnosti: 15 %

Předchůdci a jejich ocenění:
Tramín 2001 až 2004
zlatá medaile VINALIES INTERNATIONAL PARIS, zlatá medaile světová výstava vín Ljubljana, zlatá medaile VINOFORUM, zlatá medaile světová výstava Mundus Vini Germany, Champion Muvina, Champion Československé vinařské ligy, champion Pardubický festival vína, zlatá SOMMELIÉRSKÁ PEČEŤ, zlatá medaile Vinofest, zlatá medaile Pezínske vínne trhy (slovenská alternativa Valtických vinných trhů)  Stříbro Wine and spirits competition London , stříbro Mondial Brusel, stříbrná medaile světová výstava vín Cidade do Porto, Salon vín ČR.

Charakteristika  vína:
Slámový Tramín je víno jiskrné zlaté barvy, výrazné, ovocně kořenité vůně s náznaky sušených tropických plodů, navíc obohacené jemnými medovými tóny . Medovost přechází do bohaté chuti vína,  postupně doplňované  chutí rozinek, meruněk, fíků. Cílem sklepmistra je však dosáhnout plnosti, hloubky a komplexnosti všech aromatických i extraktivních látek ve víně, vytvářejících absolutní harmonii v chuti. Slámový Tramín ze Sonberku je přírodně sladké víno, patřící do nejvyšší kategorie přívlastkových vín, které má obvykle  11 % obj. alc., 200 g zbytkového cukru a 6 g kyselin. Ideální snoubení: pravá francouzská foie gras.

Tradice:
Tradice výroby této speciality pochází z francouzské vinařské oblasti  Jura a Savojsko. Slámové víno je víno vyrobené z hroznů, které byli sbírané v pozdním podzimu a následně ponechané na slaměných rohožích, rákosu nebo zavěšené ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců.. Po dobu sušení se hrozny kontrolují a nahnilé bobule odstraňují. Poté se hrozny lisují šest i více hodin, získaný mošt musí obsahovat nejméně 27 °NM. Cukernatost  nejkvalitnějších  moštů dosahuje 35 až  40 °NM, někdy i více. Výlisnost je minimální, 15 až  17 %.

Sběratelský unikát:
Hotové víno lze skladovat prakticky neomezeně a může se stát sběratelským unikátem, i předmětem pro aukční síně.

Ing. Vladimíra Mrázová. Ph D.
Sales&marketing director
SONBERK a.s.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4230x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5