O Víně

Diskuze: Degustační systém FIJEV
Datum: 23-04-2024
  *
  *
*
2+10=  
* - povinné položky

Seznam příspěvků k diskuzi
Datum: 02.05.2011 13:30:52
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

Neználek: hra to sice může být, ale když to promítnu vidinou byznysu, tak to až taková nevinná hra není .)

Datum: 30.04.2011 19:27:07
Od: Luděk
E-mail: ludek.dolejsi@gmail.com

K Mělničině přidám tip - bílá i červená je i v bag in boxech.

Datum: 29.04.2011 14:45:40
Od: Moll
E-mail: milos.ondrak@seznam.cz

Správná poznámka - opravdu dobré víno se pozná tak nějak samo! To je na víně to vzácné ...

Datum: 29.04.2011 14:09:08
Od: Neználek
E-mail: nez@centrum.cz

Neblázněte chlapi. Přes všechna ujištění organizátorů soutěží, i organizátorů degustačních zkoušek, jsou soutěže jen taková hra. To jaké víno chci pít, si každý musí najít sám.
Vícečetné komise jsou proto, že jednomu vadí volná síra, druhý nesnáší oxid, tady ten selský chlívek je vlastně fajn a není to zavržení hodné brettanomyces....
Navíc všechna školení a zkoušky se zaměřují na nedostatky vína. Ještě jsem nezažil jediný trénink, jak poznat skvělé víno! Degustátoři jsou pak zarputilí hledači vad a ne krásy vína.
Více lidí v komisi je eliminace techto odchylek u degustátorů, ale vede k zprůměrování. Dvě vína mají stejné známky, ale pro mě jsou kvalitativně úplně jiná.
Jenže kdyby nebyl zájem o průměry, mohl by jednu soutěž za více dní ohodnotit jeden chlap, kterého organizátoři uznávají. Což zase také není dobře viz Parker.
Takže to berte sportovně jako hodnocení například v krasobruslení.
Právě končím každoroční 3 měsíční "maraton" degustací a už se mě nad úrovní a smyslem hodnocení ani nechce vztekat.

Datum: 29.04.2011 13:34:45
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Dobrý exkurs do toho, jakým způsobem jsou školeni zdejší degustátoři, poskytl nedávno na svém blogu pan Sklenička. Jemu se to líbilo, mně tedy ne. Z jeho reportáže bylo vidět, jak autoritativně a manipulativně má degustaci řídit vedoucí té komise: dávat málo bodů je chyba začátečníků...na co čekáte? na Chateau Lafite?...síra? budeme shovívaví...Prostě v zájmu toho, aby to šlapalo a vinaři byli potěšení je třeba eliminovat rozptyl názorů a kontroverze - a od toho je tam ten vedoucí, jehož názor je hlavní a je třeba usměrnit tím směrem i ostatní, aby byl výsledek co nejjednotnější a pře o to, co je dobré a co špatné se nepěstovaly. Nebo maximálně v rozmezí jednoho bodu.

Datum: 29.04.2011 10:23:38
Od: floriš
E-mail: f.f@seznam.cz

to veltelini: považuji za správné, že každý má svou vlastní představu, jinak by všechna vína směřovala k nějakému fixovanému ideálu, velkoproducenti by jimi zaplavovali svět a celá ta krásná variabilita života by šla zase o kousek víc do pr...

Datum: 29.04.2011 09:13:04
Od: veltelini
E-mail: tothpeti@gmail.com

MT, to je zajímavý postřeh. Taky jsem měl pocit že v soutěžích podle odrůdových kategorií se často boduje, třeba v rámci "celkového dojmu", něco jako xy odrůda "má být" taková a maková. To vede k unifikaci těch vyvolenějších vín a cokoliv co se odlišuje je špatné. Navíc je to zamotané i z toho titulu, že každý degustátor má trochu jinou představu o tom, jak by mělo víno z jisté odrůdy vypadat, vonět a chutnat.

Datum: 26.04.2011 16:39:34
Od: MT
E-mail: warmu@centrum.cz

je to fajn, když se u degustace trošku přemýšlí, nicméně nevím, kde je problém - zda-li špatným nastavením soutěží, nekompetentními degustátory a nebo jen fakt není z čeho vybírat, když se neustále zmenšuje věk přihlášených vín a zajímavá vína na degustace raději dávána nejsou, neb by z toho průměru moc vyskakovala

Datum: 26.04.2011 12:57:03
Od: p.j.
E-mail: pjelen@barrandov.cz

Tak aspoň se v tom listu o harmonii mluví (byť si to samozřejmě, kdo chce, vyloží jen jako "celkový dojem"), v OIV listu je to jen jako poněkud zužující "harmonická perzistence", a pak už jen "celkový dojem". Sice se ve výkladech a instrukcích pro OIV mluví často o komplexitě, ale do češtiny to bylo přeložené jakože v chuti jde hlavně o plnost. Tohle není o tom, jak jsou nastavené mantinely nějakým systémem, to je, bohužel, o tom, jak jsou tu degustátoři vzděláváni a schopni ocenit a porovnat harmonii, komplexitu či strukturu. kolik je v Salonu vín, která jsou sice technicky bezchybná, ale v podstatě velmi jednoduchá, prvoplánová, kde se o harmonii nechá hovořit pouze ve smyslu poměru kyselin a cukru.

Datum: 26.04.2011 09:58:11
Od: veltelini
E-mail: tothpeti@gmail.com

V tomto systému hodnocení se mi nelíbí, že harmonii je předurčeno maximálně 10 bodů. Neharmonické ale intenzivní víno tak může dostat 90 bodů, což je docela divné. Také se explicitně nedoceňuje komplexita vůní a chutí, nebo alespoň pojem "kvalita" může být docela subjektivní a těžce uchopitelný.