O Víně

04.04.2010 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 04.04.2010 07:00

Základní popis odrůd, které jsem vysadil

Po měsíci a půl se vracím k mému nepravidlenému seriálu, který mapuje mé zkušenosti s pěstováním révy vinné ve městě. V dnešní druhé detailně popíšu základní charakteristiky jednotlivých odrůd.

V mé první části nazvané Jak jsem se rozhodl vysadit 7 hlav révy vinné jsem v únoru sepsal několik důvodů, které mne vedly k tomuto rozhodnutí. Dnes zveřejním základní popis odrůd, které jsem na doporučení pana Habrovanského ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích loni zakoupil. Využívám k tomu naší databázi, kterou již několik let tvoříme a používáme k tomu dostupné zdroje a publikace. Taktéž fotografie níže nepochází ode mne, ale z různých zdrojů na Internetu. Také přikládám tzv. "rodné listy" odrůd, které jsem si vytvořil (pdf soubor), které si můžete stáhnout. Budu se těšit na vaše postřehy a reakce.

1. Madlen
Synonyma: Mi 5-26
Původ: Madlen není rezistentní odrůda, jde o klasickou révu (bílá odrůda). Jedná se o novošlechtění Chrupka bílá x Madlenka Oberlinova 13/19.
Charakteristika odrůdy: Perspektivní novošlechtění s velkým hroznem i bobulí. Šlechtitele zaujala díky své dobré vitalitě, kdy keře zůstávají i po dvou desetiletích trvání výsadby (většina ostatních stolních odrůd ztrácí dřevo) dostatečně vzrůstné. Má velmi dobrou úrodnost a ranost. Má velký hrozen, středně velkou a kulatou bobuli.
Charakteristika vína: Střídavě plodí, někdy má problémy, někdy málo zesládne. Je vhodnější do lepších oblastí. Dozrává koncem srpna až začátkem září (podle počasí).
Zvláštnosti: Odrůda je odolná proti bodavému hmyzu.

2. Arkadia
Původ: Bílá odrůda s původním názvem Nasťa byla vyšlechtěna na Ukrajině ve VÚVV v Oděse křížením odrůd Moldova x Cardinal. V ČR je odrůda udržována a zastupována Ing. Františkem Mádlem. Zapsána do Státní odrůdové knihy byla v roce 2001 a byly uděleny ochranná práva.
Charakteristika odrůdy: Stolní odrůda révy vinné. Hrozen je velký a středně hustý. Bobule je velká, tupě vejčitá. Barva slupky zelenožlutá až žlutá. Rašení odrůdy je středně rané, sklizňové zralosti dosahuje v první polovině září. Odrůda je středně odolná proti napadení plísní šedou. Jedná se o ranou odrůdu. Celkový výnos hroznů je střední (cca 3,98 kg/keř). Průměrná cukernatost 17 °NM. Bobule jsou výborné, harmonické, jemné muškátové chuti. Dužina je pevná, nezbarvená, chruplavé konzistence. Atraktivní vzhled hroznů. Odrůda je bujného růstu. Doporučuje se střední tvar, nejvhodnější vedení je vodorovný kordon, řez na dvouoké čípky. Nejlepší výsledky dosahuje na bohatých a vododržných půdách. Odrůda je vhodná do chráněných a teplých lokalit. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů.
Charakteristika vína: Stolní odrůda atraktivního vzhledu hroznů. Bobule jsou výborné, harmonické chuti. Dužnina je pevná, nezbarvená, chruplavé konzistence. Doporučuje se pěstovat na nejlepších stanovištích, kde se často i minimální chemickou ochranou získá kvalitní úroda.
Zvláštnosti: Ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru celkem 10,5 t/ha, z toho tržní 7,2 t/ha při průměrné cukernatosti 17 °NM.

3. Julski Biser
Synonyma: Chibrid 1 - 4 (18)
Původ: Odrůda byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu vinohradnickém a vinařském v Plevenu křížením odrůd Bolgar x Hybrid III-2 (Čabaňská perla x Čiljaki rozovyj). Je tedy trojitým křížencem. Z Bulharska byla introdukována Ing. D. Pospíšilovou, CSc., do sortimentu Komplexného výzkumného ústavu vinohradnického a vinarského v Bratislavě. Po státních odrůdových zkouškách byla roku 1972 zapsána do Listiny povolených odrůd v ČR a na Slovensku.
Charakteristika odrůdy: List je středně velký až velký. Čepel je oválná, s hladkým povrchem i rubem. Je mělce třílaločná až pětilaločná, dolní výkrojky jsou sotva patrné. Řapíkový výkrojek je otevřený s úzkým průsvitem. Řapík je středně dlouhý. Květ je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, pětičetný. Hrozen je středně velký, průměrné délky 100 až 180 mm (průměrná hmotnost 177 g), válcovitě kuželovitý, rovnoměrně hustý. Hlavní vřeteno tvoří při základě křídlo. Stopka má normální stavbu. Výnos je střední až velký, na nejteplejších chráněných stanovištích dává hrozny atraktivního vzhledu se středně pevnou dužninou a slupkou. Při přezrání hrozny sesychají a stávají se nevzhledné.
Charakteristika vína: Hrozny mají příjemnou chuť s harmonickými kyselinkami. Při přezrání se však chuť zhoršuje (rychle se odbourávají kyseliny). Sklizeň musí proto být provedena v krátkém časovém období. Obsah cukru je 15 - 16 °NM, kyselin cca 6 promile.
Zvláštnosti: Začíná zrát koncem července a dozrává raně, koncem srpna až začátkem září.

4. Pola
Původ: Modrá odrůda byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici Polešovice křížením odrůd Poběda x Košutovo kolektivem šlechtitelů: Ing. Křivánkem, Ing. Tománkem a RKDr. Habrovanským. V ČR byla odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 2001 a je udržována a zastupována Šlechtitelskou stanici Polešovice a Ing. Aloisem Tománkem.
Charakteristika odrůdy: Hrozen je velký a středně hustý. Bobule je velká, krátce oválná, ojínělá. Barva slupky červená. Rašení odrůdy je velmi rané, sklizňové zralosti dosahuje v druhé polovině září. Odrůda je středně odolná proti napadení plísní šedou. Celkový výnos hroznů je vysoký (cca 6,83 kg/keř). Tržní výnos je vysoký (cca 6,07 kg/keř). Průměrná cukernatost 18 °NM. Bobule jsou výborné, harmonické chuti. Dužina je měkká, nezbarvená, málo šťavnatá. Nejlepší výsledky se dosahují v bohatých a vododržných půdách. Proti napadení plísní révovou a padlím révovým je odrůda méně odolná až středně odolná, proti napadení plísní šedou je středně odolná. Proti poškození jarními i zimními mrazy je méně odolná. Podnože dle půdního typu a bujnějšího vzrůstu. Doposud nejsou odzkoušeny pro jednotlivé půdní typy. Nevyžaduje zvláštní způsob vedení. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů. Na polohy nemá zvláštní požadavky, půdy vyžaduje bohaté na živiny a vododržnost. Výnos je vysoký, ve zkouškách pro registraci bylo dosaženo v tříletém průměru celkem 18,4 t/ha, z toho tržní 16,4 t/ha, při průměrné cukernatosti 18 °NM. Udržovatelé: Ing. Alois Tománek; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o., Polešovice.
Charakteristika vína:
Atraktivní stolní odrůda s výbornou jakostí hroznů a vysokým výnosem. Pro svou ranost je vhodná k pěstování v okrajových oblastech a do fóliovníků nebo skleníků.
Zvláštnosti: Odrůda je vhodná do chráněných lokalit i pro pěstování ve sklenících. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů.

5. Chrupka bílá
Synonyma: Ušlechtilé bílé, Šasla belaja, Gutedel weiser, Chasselas doré, Chasselas blanc, Fehér gyöngyszölö, Piros gyöngyszölö, Fendant blanc, Perlan, Süssling, Süsstraube, Silberling, Doppelte Spanische, Tribianco Tedesco, Marzemina Bianca, Dorin, Rosmarintraube, Terravin, Moster, Wälscher, Zupljanka, Fabian.
Původ: Existence všech odrůd a poloodrůd chrupek je úzce spjata s původem Chrupky bílé, z nichž vznikly buď jako mutace nebo křížením. Chrupky jsou velmi staré kulturní odrůdy, které pocházejí pravděpodobně z Egypta. Staří Římané je odtud importovali do Evropy, odkud se postupně rozšířily nejprve do Francie (Chasselas) a Švýcarska a pak po celém světě. Je pravděpodobně nejstarší odrůdou kultivovanou člověkem. Odrůdu pravděpodobně do Evropy přivezli ze severoafrických břehů Féničané. K nim se pravděpodobně dostala z jižního Libanonu. Chrupka byla velmi oblíbenou odrůdou na francouzském královském dvoře, pro který se pěstovala převážně v okolí Fontainebleu. Největší význam dnes pro výrobu vína má tato odrůda ve Švýcarsku, kde je ve francouzsky mluvících kantonech vysázeno 6 000 ha, potom v Německu (1 250 ha) a ve Francii (1 000 ha), kde v Pouilly-sur-Loire produkuje víno stejnojmenné apelace, které se často zaměňuje za kvalitnější Pouilly-Fumé pocházející ze stejné obce, ale vyrobené z odrůdy Sauvignon Blanc. Ve východní Evropě je tento kultivar považován za odrůdu stolní, až na nepatrné výjimky. Odrůda je zapsána v Listině povolených odrůd od roku 1941 v ČR a také na Slovensku.
Charakteristika odrůdy: Pěticípé listy s červenými žilkami se nápadně podobají listům révy zobrazené na stěnách hrobek nalezených v Luxoru a podobná réva se v Egyptě pěstuje dodnes. List je středně velký, středně až hluboce vykrajovaný, pětiúhelníkový až vejčitého tvaru. Povrch i rub listu jsou hladké. Řapíkový výkrojek je buď uzavřený nebo úzce otevřený. Řapík je středně dlouhý. Výrazné jsou dlouhé úponky. Květ je obojetný (oboupohlavní), samosprašný, většinou pětičetný. Hrozen je středně velký, průměrné délky u Chrupky bílé 110 až 140 mm, u Chrupky červené 120 až 170 mm (průměrná hmotnost 142 a 152 g), válcovitě kuželovitý, s rozvětveným hlavním vřetenem nebo vytváří u základu křídlo. Chrupka bílá má hrozen řídký, Chrupka červená středně hustý. Stopka má normální stavbu.
Charakteristika vína: Z této staré odrůdy získáváme velmi lehké a skoro neutrální až neutrální víno chudé na kyseliny. Nejdůležitější bílá odrůda révy vinné západního Švýcarska (6.000 ha), v Německu pěstovaná jenom v Marktgraeflerland v Badenu (1.350 ha), trochu v Kalifornii a trochu na Novém Zélandu. Chrupka bílá se používá pro výrobu stolních lehkých vín vhodných pro scelování. Dobře se hodí pro výrobu moštů.
Zvláštnosti: Zrání začíná uprostřed srpna, dozrává středně raně, po první dekádě září.

6. Dakona
Synonyma: BV 18-109
Původ: Vzhledem k tomu, že odrůda s číselným označením BV 18-109 není ještě registrovaná, nelze rodiče uvádět (Ing. Jana Flešarová). Dakona je česká stolní interspecifická odrůda vyšlechtěná ing. Michlovským a zatím je spíše známa pod šlechtitelským označením BV 18-109. Vznikla křížením odrůd Estafeta (Chaus Rozovyj x (Coarna Neagra x Seyve Villard 20 366)) a Augustovskij (Seyvve Villard  18 315 x Čabaňská Perla).
Charakteristika odrůdy: Jedná se o modrou stolní odrůdu, velmi ranou, s menším hroznem i bobulemi, s dobrou rezistencí a vhodnou pro menší pěstitelské tvary. Listy: středně velké až velmi velké, protáhlé, obdélníkového tvaru, slabě trojlaločnaté - pětilaločnaté, zoubkování ostře špičaté. Růst: bujný. Doba zrání: raná odrůda, začátek září. Hrozny: velké až velmi velké, volné. Bobule: velké, dlouze oválné, modré barvy, délka bobulí až 25 mm, hmotnost 3 g. Slupka silná, pevná, dužnina chruplavá, chuť harmonická, ovocná. Vyzrávání výhonů: střední. Odolnost k mrazu: střední. Odolnost k chorobám: odolnost k padlí i k plísni révové střední, je proto nutné počítat s chemickým ošetřením při silnějším tlaku těchto chorob.
Charakteristika vína: Odrůda je vzhledově velmi atraktivní svým tvarem i barvou bobulí, otázkou je, zda je pro okrajové oblasti dostatečná její zimovzdornost.
Zvláštnosti: Novošlechtění Vinselektu Michlovský v Rakvicích (Ing. Jana Flešarová).

7. Chrupka červená
Synonyma: Ušlechtilé červené, Šasla rozovaja, Gutedel roter, Chasselas rouge, Chasselas violet, Fehér gyöngyszölö, Piros gyöngyszölö, Fendant roux, Perlan, Süssling, Süsstraube, Silberling, Doppelte Spanische, Tribianco Tedesco, Dorin, Rosmarintraube, Terravin, Moster, Wälscher, Zupljanka, Fabian.
Původ: Chrupky jsou velmi staré odrůdy, které pocházejí pravděpodobně z Egypta, kde se zřejmě pěstovaly již před 5 tisíci lety nebo z Malé Asie. Do Evropy je dovezli staří Římané nebo podle jiné verze je převezl v 16. století francouzský diplomat ze sultánského dvora do Francie, odkud se dostaly do Švýcarska a pak dále. Nejvíce jsou nyní rozšířeny ve Švýcarsku a Francii. Ve Švýcarsku tvoří 45 % plochy vinic a 60 % produkce vína. Jinak se pěstují po celém světě. Ve větším rozsahu se na Moravě začaly Chrupky sázet po roce 1900, kolem roku 1935 byly u nás poměrně rozšířené, v Čechách 2 %, na Moravě 6 % plochy vinic. Dnes se pěstují převážně na zahrádkách a jejich podíl na rozloze vinic nedosahuje 0,1 %. Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1941.
Charakteristika odrůdy: List je středně velký, tvar čepele pětiúhelníkovitý, pětilaločnatý se středně hlubokými horními bočními výkroji. Vrchní strana čepele listu je slabě puchýřovitá. Hrozen je středně velký, středně hustý se středně dlouhou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je u Chrupky bílé zelenožlutá, na sluneční straně s hnědým líčkem, u Chrupky červené růžová nebo červená. Slupka je středně pevná až pevná s voskovým ojíněním. Dužnina je středně pevná, sladká a šťavnatá. Doba rašení oček je raná. Růst je slabý až středně bujný se vzpřímenými až polovzpřímenými letorosty. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září. Poloha a půda: Vyžaduje výživné půdy a polohy chráněné před větrem a mrazy. Podnože: Dle půdního typu a velikosti tvaru keře. Doporučovány jsou Teleki 5C, SO 4 a Kober 5BB. Vedení a řez: Nevyžaduje zvláštní způsob vedení. Řez na dlouhé tažně, zatížení cca 6 až 8 oček/m2. Redukce úrody zvyšuje tržní kvalitu hroznů. Výnos: Vysoký, cukernatost 16 až 18 °NM, kyseliny 7 až 7,5 g/l. Udržovatelé: Ampelos, Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo, a.s.; Šlechtitelská stanice vinařská, s.r.o., Polešovice; Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice, spol. s r.o.
Charakteristika vína: Z této staré odrůdy získáváme velmi lehké a skoro neutrální až neutrální víno chudé na kyseliny. Nejdůležitější bílá odrůda révy vinné západního Švýcarska (6.000 ha), v Německu pěstovaná jenom v Marktgraeflerland v Badenu (1.350 ha), trochu v Kalifornii a trochu na Novém Zélandu. Chrupka červená se zřídka zpracovává sama na víno, protože mošt má intenzivnější červenou barvu. Dobře se hodí pro výrobu moštů.
Zvláštnosti: Chrupky jsou považovány za klasické stolní odrůdy a u nás se pěstují především k produkci stolních hroznů. Jako stolní hrozen je zajímavější Chrupka červená. Z Chrupek se získávají i lehká stolní vína, která jsou např. v Bádensku velmi oblíbena a ve Švýcarsku i vysoce ceněna.

To je dnes vše, hned zítra zveřejním report z letošního řezu révy.

 
   Název   Velikost 
  7. Chrupka červená.pdf   139.1 kB 
  6. Dakona.pdf   94.3 kB 
  5. Chrupka bílá.pdf   111.1 kB 
  4. Pola.pdf   126.2 kB 
  3. Julski Biser.pdf   132.7 kB 
  2. Arkadia.pdf   126.6 kB 
  1. Madlen.pdf   73.4 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 9104x