O Víně

17.01.2007 Jarda Active: Yes Date and time of publication:

Vinařství Lahofer Dobšice aneb První znojemská vinařská

Konec roku se blížil a pozvání na posezení ve sklípku či na ochutnávky se zase nashromáždilo tolik, že jsme řešili problém kam jít a co s patřičnou omluvou vynechat. Ovšem když přišlo pozvání na poslední ochutnávku První Znojemské vinařské, neváhal jsem a pozvání přijal. Již proto, že vína tohoto vinařství jsou opravdu velice dobrá, doposud nikdy mne nezklamala. A doufám, že tomu tak bude i v budoucnu. Stejný pocit asi měli i ostatní, protože Znojemský vinný sklep byl plný, nebylo kam si sednout. Člen představenstva a obchodní manažer Jaroslav Chaloupecký hned na začátek sdělil zajímavou a překvapivou informaci. Protože název První znojemská vinařská je prý velice dlouhý a matoucí s podobnými názvy firem, s nadsázkou užil příkladu První brněnská atd. a z marketingového hlediska méně vhodný, v představenstvu firmy se rozhodli, že od nového roku 2007 nejenom změní název na Vinařství Lahofer, ale že již otevřeli zcela nově vybudovaný provoz do něhož investovali asi 15 milionů ve vinařské obci Dobšice. Vinařský dvůr Lahofer slavnostně otevřeli v polovině listopadu 2006 v areálu bývalého Agrostavu Znojmo na Brněnské ulici v Dobšicích, včetně vlastní firemní prodejny. Jen pro zajímavost, je sem přemístěna do nového prostoru i prodejna BS Vinařské potřeby Velké Bílovice, jež byla dříve v bývalém areálu Fruty Znojmo. Na otázku, proč právě jméno Lahofer, pan Chaloupecký sdělil, že hledali v historii Dobšic, jejich nového firemního domova, nějakého slavného rodáka či osobnost. Podařilo se. Je jím truhlář, umělecký řezbář Jan Lahofer, který žil v obci na přelomu 18. a 19. století. Více jak deset let tvořil úžasný interiér knihovny v premonstrátském klášteře v Louce. Po zrušení louckého kláštera byl celý bohatý interiér převezen do premonstrátského kláštera v Praze na Strahově, kde je instalován a je součástí Památníku národního písemnictví. Víc informací o tomto muži se dočtete na stránkách obce Dobšice (www.dobsice.cz).

Nová vinařská společnost začala nabízet vína pod značkou Vinařství Lahofer od ledna 2007. Nové etikety jsem sice ještě neviděl, ale určitě je do naší rozsáhlé sbírky v nejbližší době dodám (Petře), stejně jako fotografie nových prostorů a případné další informace, které získám při plánované návštěvě. Víc už o vinařství psát nebudu, protože většina základních informací byla zde na portálu již popsána. Změnil se pouze název, místo a dokonalé nové a moderní zařízení. Takže s víny z Babičáku a U hájku se budeme setkávat i nadále, jak je i napsáno v novém firemním sloganu:
Vinařství Lahofer - vína z vlastních vinic.
Vedle známého Vinařství Hort Dobšice přibyla tedy další firma Vinařství Lahofer Dobšice. Firemní webové stránky www.pzv.cz sice ještě fungují podle starého názvu, ale jistě v nejbližší době budou přepracované. Pro prezentaci kterou tradičně obsáhle a naprosto vyčerpávajícím způsobem komentoval Jaroslav Chaloupecký, byla nabídnuta následující vína s několika stručnými poznámkami, jak jsem si je stačil napsat:


1. Müller-Thurgau 2006 odrůdové jakostní, viniční trať U hájku. Protože prý nestihli termín oficiální degustace na Svatomartinská vína, nenese toto víno příslušné logo. Ochutnali jsme jej na příjemné, osvěžující zavínění.

2. Müller-Thurgau 2005 odrůdové jakostní, viniční trať Babičák. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 6 g/l kys., 2,3 g/l cukr, 19 g/l bezc. extrakt. Hrozny při sběru měly cukernatost 19 °NM a proto lehce přisladili na 21,5 °NM. Pěkná zlatožlutá barva se zelenkavými odlesky, ovocité tóny ve vůni i v chuti, tropické ovoce, banán, vanilka, lehce kořenité, pikantní, příjemná středně dlouhá dochuť. Velice dobrá milerka. Doporučená archivace asi 5 let. Cena 95,- Kč.

3. Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní, viniční trať Babičák. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 1,7 g/l cukr, 6,9 g/l kys. Zlatá barva s lehce nazelenalými světlými odstíny, s typickou kouřovou medovinou ve vůni i chuti, nazrálé rozinky, pikantní, kořenité až pepřovité a minerální tóny, harmonické. Velice dobré. Cena 95,- Kč.

4. Neuburské 2004 odrůdové jakostní (panenská sklizeň), viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 12 % alkohol, 5,5 g/l kys., 1,7 g/l cukr, 22 g/l bezc. extrakt. Panenská sklizeň z révy vysázené v roce 2001. Zlatavě zelenkavá barva, ovocité tóny ve vůni i chuti, medová vyzrálost, lehce kořenité, delší příjemná oříšková dochuť, extraktivní, harmonické vyvážené kyselinky, oříškové tóny s minerální dochutí. Archivace asi 6 let.Cena 95,- Kč.

5. Neburské 2004 pozdní sběr, viniční trať U hájku. Analytické hodnoty: 12,4 % alkohol, 2,6 g/l cukr, 5,6 g/l kys. Světlejší zlatavá barva, oříšková, svěží, ovocitá pikantní vůně i chuť, banánoví tóny a exotické ovoce, plné extraktivní a kořenité víno. V středně dlouhé dochuti lehce minerální, medové tóny. Archivace přibližně 5 let. Cena 130,- Kč, ale víno prý již vyprodané, snad je někde ve vinotéce. Ale předchozí snad bylo ještě lepší pro svoji živost a mladost.

6. Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr (panenská sklizeň), viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 12,1 % alkohol, 8 g/l kys., 3,1 g/l cukr, 21,6 g/l bezc. extrakt. Při sklizni byla cukernatost hroznů 21,6 °NM. Velice světlá zelenkavě zlatá barva, jemná vůně lipového květu, rozkvetlá louka, svěží s vyššími kyselinkami, jemné minerální tóny, extraktivní, lehce kroužkuje. Bylo lahvované začátkem listopadu a musí ležet ještě minimálně rok v lahvi, kdy rozhodně získá na kvalitě. Cena je 155,- Kč.

7. Sauvignon 2005 pozdní sběr, viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 10,1 g/l cukr, 7,3 g/l kys., 23 g/l bezc. extrakt. Při sklizni byla cukernatost 24,5 °NM. Nádherná zlatavá barva, extraktivní, silně kroužkuje, po skle stékají slzy, jemná kořenitá vůně, černý bez, přezrálý angrešt, svěží kyselinky. Dochuť je dlouhá s minerálními tóny, vyzrálé citrusové odstíny. Velice dobré víno s archivací asi 8 roků. Bohužel je vyprodáno. Zatím nejlepší dnešního večera, ale to jsem měl před sebou následující vzorek, který byl ještě lepší. Cena 175,-. Kč.´

8. Sauvignon 2005 výběr z hroznů, viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 11,2 g/l cukr, 7,8 g/l kys., 26 g/l bezc. extrakt. Při sklizni dosáhla cukernatost 24,8 °NM. Lehká, jemná zelenožlutá barva, opět pěkné kroužkování na skle, výrazná vůně po kopřivách, černém bezu, vyzrálém rybízu, v chuti minerální, svěží kyselinky. Lahvován byl 2. 5. 2006. Opravdu nádherné, plné harmonické víno, bohužel vyprodané. Doba archivace asi 8 let. Cena 180,- Kč.

9. Tramín červený 2005 výběr z hroznů, viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 13,2 g/l cukr, 7 g/l kys., 24,1 g/l bezc. extrakt. Hrozny při sklizni měly cukernatost 24,5 °NM. Sazenice pocházejí ze Slovinska. Hrozny se sbíraly 19. 10. 2005. Slabší zlatožlutá barva, růžová vůně, pikantní, kořeněný, medové tóny, svěží kyselinky, velice dobrý v delší dochuti. Moc dobrý tramínek! Archivace asi 8 let. Cena 160,- Kč za 0,5 l.

10. Frankovka 2005 pozdní sběr, viniční trať Babičák. Analytické hodnoty: 11, 5 % alkohol, 5,8 g/l cukr, 6 g/l kys., 23,5 g/l bezc. extrakt. Cukernatost hroznů při sklizni byla 22 °NM. Jiskřivá granátová barva, ve vůni lehce tabák, čokoláda, v chuti minerální tóny, živější kyselinky, sametové třísloviny, lehce ostružiny s dlouhou dochutí. Archivace 6 let. Cena 150,- Kč.

11. Zweigeltrebe 2005 pozdní sběr, viniční trať Babičák. Analytické hodnoty: 11,5 % alkohol, 2,5 g/ cukr, 5,5 g/l kys., 24,2 g/l bezc. extrakt. Při sklizni byla cukernatost hroznů 21,4 °NM. Pěkně granátová barva, ve vůni jsou cítit lesní drobné ovoce, borůvky, ostružiny,docela výrazná ale hladká tříslovina, plné víno, ovocité, kořenité, pikantní. Dlouhá dochuť s tříslovinou a tóny lesního ovoce. Archivace asi 8 let, cena 150,- Kč.

12. Rulandské modré 2003 výběr z hroznů, viniční trať U Hájku. Analytické hodnoty: 13 % alkohol, 3 g/l cukr, 31 g/l bezc. extrakt. Temná barva, ve vůni i v chuti višně, čokoládové tóny, jahodový kompot, svěží kyselinky, sametová tříslovina, silně kroužkuje, dlouhá příjemná dochuť. Archivace 5 - 6 let. Víno už je vyprodané, velice dobré a snad nejlepší.

Na závěr ještě pár poznámek z informací ing. Čepičky, předsedy Svazu znojemských vinařů, jak dopadl loňský rok 2006 pro vinaře v naší podoblasti, jak vyplynuly z následující diskuse během i po ochutnávce ve Znojemském vinném sklepě. Dopíjeli se zbytky a také povídalo o vinařství a vínech... Výnos je předpokládán na úrovni 60 % předešlého roku (asi 3,5 t/ha) s nejvyšší cukernatostí za posledních 50 let - průměrně asi 21,5 °NM, vyšší byla pouze v roce 1947. Nejvyšší cukernatost byla změřena (mimo slámových vín) u Pálavy 27,4 °NM a Rulandského šedého 28,2 °NM. Celkem zpracováno hroznů s přívlastkem bylo v roce 2006 nejvíce po přijetí nového zákona o vinohradnictví a vinařství (1995) a to asi 2.500 t. Vyšší výnosy jak v roce 2005 byly pouze ve Vrbovci, Chvalovicích, Dyjákovičkách a Stošíkovicích. Podobná situace je v rámci celé jižní Moravy s výjimkou východní části Slovácka, kde byly sklizně na úrovni 30 % předešlého roku. Průměrná nákupní cena bude na úrovni 13,50 Kč/kg, což při výnosu do 4 t/ha znamená pro pěstitele ztrátu z pěstování vinné révy.

Pomyslným vítězem v bílých vínech se na závěr vydařené degustace všeobecně dostalo té cti výbornému Sauvignonu 2005 výběr z hroznů z viniční trati U Hájku a z červených potom Rulandskému modrému 2003 výběru z hroznů, z viniční trati U Hájku. Opravdu velice dobrá vína... a ještě budou!

Poznámka od J.: Od této chvíle názvy recenzí týkající se vinařství První Znojemská vinařská měníme na Vinařství Lahofer Dobšice. Totéž se týká naší encyklopedie, kde v závorce uvádíme ještě starý název firmy.

Number of chat messages: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 13513x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5