Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Jak hodnotím suchý Ryzlink rýnský ročníku 2015, a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Ryzlinku rýnského 2015 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v září 2016 za 180,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Adolfa Čapky. Sklizeň proběhla 19. října 2015 při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Bergrus ve vinařské obci Perná. Technologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení a zrání v nerezu.
Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2015 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má zelenkavé záblesky, vysokou viskozitu a také intenzitu. Vůně je odrůdová a primární tóny nabídnou překrásné tóny lipového květu, které se přesouvají do medových odstínů a propolisu. Druhý den dominovali slabé petrolejové tóny.
Chuť je středně dlouhá, harmonická a má krásnou odrůdovost. V závěru vystoupí chuť vyzrálých hroznů, mineralita a pikantní kyselinka, která povzbudí k další skleničce. Michal Plešingr uvádí archivaci do roku 2018 a po dnešní zkušenosti mohu potvrdit, že víno je na svém vrcholu, na kterém se pravděpodobně udrží ještě v roce 2019.
Na závěr uvedu odkazy na recenze Ryzlinku rýnského z Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec:♦ Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr (viniční trať Bergrus / vinařská obec Perná) hodnocení: 7-7-7 ♦ Ryzlink rýnský 2011 výběr z hroznů (viniční trať Na stráni / vinařská obec Lužice) hodnocení: 8-7-7
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink rýnskýRočník: 2015Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: BergrusVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 36/15Evidenční číslo jakosti: 82A1-16Číslo vzorku: 18Datum sklizně: 19. října 2015Cukernatost hroznů: 23,0 °NMTechnologie výroby: odkalení moštu, čistá kultura kvasinek, řízené kvašení Rok lahvování: 2016Obsah zbytkového cukru: 3,5 g/lObsah kyselin: 7,8 g/lBezcukerný extrakt: 22,3 g/lDoporučená archivace: 2018 - 2019Velikost šarže: 2500 litrůDostupnost lahví (říjen/2016): 1800 lahvíTeplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZískaná ocenění: TOP 77 (2016)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 180,- Kč (přímo ve vinařství v září 2016)