O Víně

31.07.2017 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 31.07.2017 07:00

Tramín červený 2013 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím polosuchý Tramín červený ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr, který byl zařazený do Salonu vín, se dozvíte v následující recenzi.

Polosuchý Tramín červený 2013 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 182,- Kč. Procházím statistiku a překvapivě zjišťuji, že pouze jedenkrát jsem hodnotil od Vladimíra Tetura Tramín červený. Konkrétně se jednalo o polosladký výběr z hroznů ročníku 2015 (hodnocení: 9-9-9).

Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 22. října 2013 při cukernatosti 23,2 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1985 až 1995 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: nerez tank a hlídání teploty.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu jemné tóny čajových růží, které se přesouvají do květinových odstínů a exotického koření.

Chuť je středně dlouhá a má velmi harmonický projev. V závěru je sice poznat slabší extrakt v podobě medových tónů, na druhou stranu je zde příjemná kyselinka a hořčinka. Lahev je již nějakou dobu na svém vrcholu a podle Vladimíra Tetura je vhodné víno otevřít nejpozději v roce 2018.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 310
Evidenční číslo jakosti: 1G1-14/26
Obsah zbytkového cukru: 5,7 g/l
Obsah kyselin: 5,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,1 g/l
Datum sklizně: 22. října 2013
Cukernatost hroznů: 23,2 °NM
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1985 - 1995
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: nerez tank a hlídání teploty
Doporučená archivace: 2017 - 2018
Teplota podávání: 12 - 13 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 10.000 ks lahví (0,75 L)
Dostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 5.000 ks (0,75 L)
Rok lahvování: 2014
Získaná ocenění: Zlatá medaile Salon vín České republiky (2016), Stříbrná medaile International Wine Competition San Francisco, Šampion NSV Velkopavlovické podoblasti (2014), Diplom AWC Vienna (2015), Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 182,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2016)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2861x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.07.2017 08:46:05