O Víně

17.03.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.03.2016 07:00

Pinot noir 2014 pozdní sběr - Spielberg Archlebov s.r.o.

Jak hodnotím Pinot noir ročníku 2014 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Pinotu noir 2014 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 za 149,- Kč (akce Globus). V e-shopu vinařství je tato lahev stále k dispozici za 180,- Kč. Poprvé jsem o Pinotu noir ročníku 2010 a přívlastku pozdní sběr referoval v recenzi, kterou najdete pod tímto odkazem (hodnocení 8-8-7).

Vlastní hrozny byly sklizeny 8. října 2014 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Dubová (vinice Hrbiny) v obci Archlebov. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na středním vedení na černozemi (těžká, slínová). Technologie výroby: šetrné zpracování, kvašení ve vinifikátoru s kombinací ponořování matolinového klobouku a sprchováním. Délka kvašení 10 dnů. Po dokvašení: šetrné lisování, odkalení, zahájení JMF v nerezovém tanku. Víno zrálo v sudech po dobu 4 měsíců a bylo lahvováno 22.7.2015.

Z webových stránek vinařství přebírám následující text, který se vztahuje k viniční trati. Vinice Hrbiny se rozkládá po levé straně a na vrcholu kopce poměrně prudkého a úzkého údolí, které se táhne od severu k jihu. Právě na tomto vrcholu kopce v 370 až 380 metrů nadmořské výšky, který je svírán podkovovitě lesem, se nachází nejteplejší místo na archlebském katastru. Půda je zde těžká, slínová. Z této vinice můžete ochutnat náš Pinot noir.

Lahev typu Top Bordo Sissi objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem z drtě délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem popsal u této recenze, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je rubínově červená a odrůdová, má nízkou intenzitu a cihlově červené odlesky. Viskozita je střední. Vůně je po třech hodinách, kdy jsem nechal víno rozdýchat, velmi výrazná. V nástupu najdete ovocité tóny v podobě višní a kompotového ovoce, která postupně přechází do odstínů griotky, jemné vanilky a kouřovinky. Na pozadí můžete najít marmeládové tóny. Buket je komplexní a má zajímavou strukturu.

Chuť je středně dlouhá, má ale kratší závěr a poněkud tenčí tělo. V dozvuku můžete najít slabé dřevité tóny, které mají původ v krátkém školení v dubu. Natrpklá třísla mi vůbec nevadí, naopak působí zajímavě. Pokud mne buket neskutečně navnadil, tak dojem kazí poněkud chuťový projev. Je zde výrazná kyselinka a nižší extrakt, který zkracuje závěr. Je třeba si ale uvědomit, že ročník 2014 vinaře hodně potrápil. Vína získaly vysoký podíl kyselin a byl určitě neskutečný problém vše zvládnout při zpracování suroviny a následné technologii. Vinařství predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a po dnešní zkušenosti s tím naprosto souhlasím a jsem přesvědčený, že další nazrávání na lahvi výrazně posune především chuťový projev. Doporučuji proto lahev otevřít nejdříve v roce 2017, kdy pinot určitě získá na harmonii a vyšší kyselinka poněkud zkrotne. Vinařství k tomuto pinotu doporučuje pečená masa, zvěřinové ragů a tvrdé sýry. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:

Odrůda: Pinot noir
Ročník: 2014
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Archlebov
Viniční trať: Dubová (vinice Hrbiny)
Výrobce: Spielberg Archlebov s.r.o.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 442
Evidenční číslo jakosti: 63D1-15/48
Obsah zbytkového cukru: 0,6 g/l
Obsah kyselin: 5,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,7 g/l
Datum sklizně: 8. října 2014
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 2004
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem (těžká, slínová)
Technologie výroby: : šetrné zpracování, kvašení ve vinifikátoru s kombinací ponořování matolinového klobouku a sprchováním. Délka kvašení 10 dnů. Po dokvašení: šetrné lisování, odkalení, zahájení JMF v nerezovém tanku.  Víno zrálo v sudech po dobu 4 měsíců.
Doporučená archivace: 2020
Velikost šarže: 6960 litrů
Dostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 3000 ks
Datum lahvování: 22. července 2015
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 15 - 17 °C
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 149,- Kč (akce Globus v březnu 2016)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3659x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.03.2016 19:32:52