Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím Cabernet Sauvignon ročníku 2008 a přívlastku pozdní sběr, který byl školený v sudu typu barrique, se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 220,- Kč. Procházel jsem statistiku ovine.cz a musím konstatovat, že jsem ještě nikdy neměl od Vladimíra Tetura odrůdu Cabernet Sauvignon.
Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 14. října 2008 při cukernatosti 23,0 °NM na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1996 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: vinifikátor a bezoxidační technologie. Víno bylo školeno 15 měsíců v sudu barrique (typ sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau).
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž patří ke staršímu typu a dnes se již nepoužívá.
Barva je purpurově červená, má střední intenzitu, granátové záblesky a vysokou viskozitu. Vůně je doslova palba! Po otevření jsem nechal lahev na tři hodiny při pokojové teplotě vydýchat a postupem času jsem se nestačil divit. V nástupu jsou extraktivní vanilkové tóny, které doplňuje kouřovinka, odstíny kůže a tabákového listu. Na pozadí objevíte slabé kořenité a marmeládové tóny, např. černý rybíz či exotické koření. Během popíjení, zvláště pak druhý den se buket neuvěřitelně posouvá ke šťávě z vyzrálých modrých hroznů a marmeládě z černého rybízu.
Chuť je dlouhá, plná a má krásný závěr, který ohromí dotykem s dubovým sudem typu barrique. Pokud jsem u vůně zmínil zřetelný podíl dubu, pak v chuti tento trend rozhodně nepolevuje. V závěru vystoupí velmi vysoký extrakt a šťavnatost, která povzbudí k další skleničce. Dotyk s dubem je excelentní, byť už mnohým může připadat příliš velký. Je to prostě barik, který má koule. Také druhý den jsou barikové tóny stále výrazné i když se v závěru objevuje více dřevitých a kořenitých tónů. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál do roku 2020, já si myslím, že rok či dva navíc tento Cabernet Sauvignon určitě zvládne. Víno je teprve na začátku své lahvové zralosti a má našlápnuto k velmi zajímavému vývoji. Druhou lahev, kterou ještě mám, proto nechám několik let v archivu. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat hovězí maso nebo steaky. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2008Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Dlouhá horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 863Evidenční číslo jakosti: 109E1-09/45Obsah zbytkového cukru: 1,5 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 28,2 g/lDatum sklizně: 14. října 2008Cukernatost hroznů: 23,0 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: vinifikátor, bezoxidační technologieDoporučená archivace: 2015 - 2020Délka zrání v barikovém sudu: 15 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: Seguin MoreauTeplota podávání: 16 - 17 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 2.000 ksRok lahvování: 2010Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 220,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)