Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů (barrique) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím Rulandské šedé ročníku 2009 a přívlastku výběr z hroznů, které bylo školeno v sudu typu barrique, se dozvíte v následující recenzi.
Polosladké Rulandské šedé 2009 výběr z hroznů jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 244,- Kč. Tuto lahev jsem si po řízené degustaci vzal s sebou na detailnější prozkoumání, nicméně recenze se týká další lahve, kterou jsem otevřel až tři týdny po návratu z jižní Moravy. Když nám toto víno Vladimír Tetur nabídl během degustace mile mne překvapilo, protože mi pocitově nepřišlo jako polosladké a také vliv dubu byl velmi zajímavý.
Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 10. října 2009 při cukernatosti 24,5 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1988 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení. Víno bylo školeno 8 až 10 měsíců v sudu typu barrique (Seguin Moreau Icone).
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž patří do již staršího typu a vinařství ho již nepoužívá, nicméně ji považuji za velmi podařenou.
Barva je slámově žlutá, má vysokou intenzitu a viskozitu. Vůně vzhledem k ročníku vyžaduje dostatečně dlouhý čas nebo dekantaci. Najdete zde jemnou vanilku a kouřovinku v nástupu, která přechází do slabých ovocitých tónů, ve kterých můžete najít například vyzrálé hrozny či rozinky. Během popíjení a měnící se temperaci se buket neuvěřitelně měnil a neustále překvapoval dalšími dimenzemi. Druhý den byl nejvíce zřetelný dotyk s toastem dubu v podobě vanilky.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá a přijde mi pocitově jako polosuché víno, jak jsem již zmínil výše. Během školení v sudu typu barrique a nazrávání na lahvi se zbytkový cukr (31,7 g/l) rozplynul. I když je obsah kyselinky (5,7 g/l) v chuti stále poznat a popožene vás k dalšímu doušku. V dozvuku najdete nádherný extrakt, který mi přijde mnohem vyšší než deklarovaných 19,0 g/l. Dotyk s dubem je velmi citlivý, i když mi dnes přijde poměr odrůdovosti a dubu půl na půl. Vinařství predikuje archivační potenciál až do roku 2018. Doporučuji ale lahev otevřít mnohem dříve, pokud preferujete odrůdovost a méně nazrálosti. Víno je pochopitelně již nějakou dobu na svém vrcholu, nechybí mu ale svěžest. Je to velmi zajímavý Pinot gris, kterému barrique sluší a posunul ho do další dimenze. Vladimír Tetur k tomuto vínu doporučuje podávat zvěřinové pokrmy. I když je toto víno ve vinařství v současné době jedno z nejdražších, rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 2009Jakost: výběr z hroznůKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 915Evidenční číslo jakosti: 8C1-10/14Obsah zbytkového cukru: 31,7 g/lObsah kyselin: 5,7 g/lBezcukerný extrakt: 19,0 g/lDatum sklizně: 10. října 2009Cukernatost hroznů: 24,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2015 - 2018Délka zrání v barikovém sudu: 8 - 10 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: Seguin Moreau IconeTeplota podávání: 16 - 17 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 800 ksRok lahvování: 2010Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 244,- Kč (v květnu 2015)