Neronet 2011 výber z hrozna - Martin Pomfy - Mavín, Slovensko
Jak hodnotím slovenský Neronet v přívlastku výber z hrozna a ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Neronetu 2011 výber z hrozna jsem v dubnu 2015 dostal. Hrozny mají původ ve vinařské obci Okoč, vinařský rajon Strekovský, vinařská oblast Južnoslovenská. Bohužel na webových stránkách vinařství není o tomto Neronetu žádná zmínka.
Lahev typu Bordo Sissi objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství, což mi udělalo velkou radost, protože pro tak vysoké přívlastky je degradace dávat zátku nomacorc. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Müller-Thurgau 2008 výber z hrozna, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je višňově červená, má střebdí intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Intenzitu Neronetu bych ale očekával vyšší, ale to je naprostá maličkost. Vůně je naopak odrůdová a poměrně široká. V nástupu můžete najít směs černého lesního ovoce, sušené brusinky a kořenité tóny, které se přesouvají do jemné vanilky. I když tento Neronet není deklarován jako barrique, přijde mi, že došlo ke školení buď v použitém dubovém sudu. Jsou to jen mé subjektivní dojmy...
Chuť je středně dlouhá, plná a má velmi robustní dozvuk, jak je pro Neronet typické. Vysoký obsah alkoholu (14 % obj.) velmi dobře zapadl do celku a nepůsobí nějakým rušivým dojmem, jen ho po dvou skleničkách cítíte v hlavě. Druhý den vůně a především chuť velmi ubrala na intenzitě a přidala na harmonii, takže vše působí mnohem jemnějším a komplexnějším dojmem. Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2019. Je to zajímavý Neronet, kterému by určitě slušelo školení v sudu typu barrique.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: NeronetRočník: 2011Jakost: výber z hrozna (výběr z hroznů)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: JužnoslovenskáVinařská podoblast: StrekovskýVinařská obec: OkočViniční trať: neuvedenaVýrobce: Martin Pomfy - Mavín, SlovenskoAlkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: L-33Teplota podávání: 16 - 18 ºCDatum plnění: listopad 2012Doporučená archivace: 2015 - 2019Ocenění: Stříbrná medaile Agrovíno Nitra (2012)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek