Pálava 2013 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Jak hodnotím polosladkou Pálavu ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Lahev polosladké Pálavy 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2014 za 175,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Adolfa Čapky. Sklizeň proběhla 9. října 2013 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati U Mikuláška v obci Perná. Technologie výroby: odkalení moštu, kvasinky Martin Vialatte 58W3.
Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorice.
Barva je zlato-žlutá, má slabou intenzitu, ale vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je jemná a odrůdová. Je mi sympatické, že buket není žádná výrazná pecka, která se zaměřuje na primární aromatiku. V nástupu najdete slabé tóny čajových růží, které přechází do vyzrálých hroznů a medových tónů. Buket má velmi zajímavou strukturu, která během popíjení a měnící se temperaci nabízela zajímavé podoby.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá s velmi příjemným šťavnatým dozvukem. V závěru můžete najít vyšší kyselinku (7,5 g/l), která velmi dobře sekunduje zbytkovému cukru (18,8 g/l), takže vás povzbudí při popíjení k dalšímu doušku. Oceňuji, že není tato Pálava připravena jako líbivka, která ohromí prvním dojmem, ale následně se stává fádním vínem. Vinařství predikuje archivační potenciál až do roku 2016. K této Pálavě se budou velmi dobře snoubit dezerty.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: PálavaRočník: 2013Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: PernáViniční trať: U MikuláškaVýrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. RohatecAlkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 17/13Evidenční číslo jakosti: 77C1-14Číslo vzorku: 33Datum sklizně: 9. října 2013Cukernatost moštu: 22,0 °NMRok lahvování: 2014Obsah zbytkového cukru: 18,8 g/lObsah kyselin: 7,5 g/lBezcukerný extrakt: 23,3 g/lDoporučená archivace: 2016Velikost šarže: 2070 litrůDostupnost lahví (srpen/2014): 1500 lahvíTeplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 175,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2014)