O Víně

16.04.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.04.2015 07:00

Pálava 2013 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím polosladkou Pálavu ročníku 2013 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosladké Pálavy 2013 pozdní sběr jsem kupoval přímo ve vinařství Plešingr v srpnu 2014 za 175,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od Adolfa Čapky. Sklizeň proběhla 9. října 2013 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati U Mikuláška v obci Perná. Technologie výroby: odkalení moštu, kvasinky Martin Vialatte 58W3.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorice.

Barva je zlato-žlutá, má slabou intenzitu, ale vysokou viskozitu, která odpovídá zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně je jemná a odrůdová. Je mi sympatické, že buket není žádná výrazná pecka, která se zaměřuje na primární aromatiku. V nástupu najdete slabé tóny čajových růží, které přechází do vyzrálých hroznů a medových tónů. Buket má velmi zajímavou strukturu, která během popíjení a měnící se temperaci nabízela zajímavé podoby.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá s velmi příjemným šťavnatým dozvukem. V závěru můžete najít vyšší kyselinku (7,5 g/l), která velmi dobře sekunduje zbytkovému cukru (18,8 g/l), takže vás povzbudí při popíjení k dalšímu doušku. Oceňuji, že není tato Pálava připravena jako líbivka, která ohromí prvním dojmem, ale následně se stává fádním vínem. Vinařství predikuje archivační potenciál až do roku 2016. K této Pálavě se budou velmi dobře snoubit dezerty.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2013
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: U Mikuláška
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 17/13
Evidenční číslo jakosti: 77C1-14
Číslo vzorku: 33
Datum sklizně: 9. října 2013
Cukernatost moštu: 22,0 °NM
Rok lahvování: 2014
Obsah zbytkového cukru: 18,8 g/l
Obsah kyselin: 7,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,3 g/l
Doporučená archivace: 2016
Velikost šarže: 2070 litrů
Dostupnost lahví (srpen/2014): 1500 lahví
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 175,- Kč (přímo ve vinařství v srpnu 2014)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3669x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.04.2015 18:39:53