O Víně

17.07.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.07.2014 07:00

Sauvignon 2013 zemské - Vinařství Klásek Petr, Petrov

Po kratší odmlce se znovu podívám na nový ročník Petra Kláska, který představuje Sauvignon ročníku 2013. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Sauvignonu 2013, která byla zatříděná jako moravské zemské víno (hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru), jsem kupoval v květnu 2014 za 130,- Kč přímo ve vinařství. Přesně na začátku roku jsem zveřejnil recenzi Sauvignonu ročníku 2012 (hodnocení 7-8-8), jehož hrozny dosáhly v době sklizně cukernatosti 24 °NM. Protože se mi víno moc líbilo, postupně jsem si další lahve ročníku 2012 nakoupil a dodnes si jednu lahev v humidoru syslím.

Oproti Sauvignonu ročníku 2012, který byl vyrobený z vlastních hroznů (viniční trať Veselé v obci Petrov) byl ročník 2013 vyrobený z nakupovaných hroznů, které byly sklizeny 7. října 2013 při cukernatosti 21,5 °NM na viniční trati Zadní hora v obci Velké Bílovice. Réva se zde pěstuje na středním vedení (rýnsko-hesenské) na středně těžké půdě. Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení. Protože v naší databázi se postupně objevují velmi zdařilé nové fotografie viničních tratí (autor Simon Timingeriu), přikládám některá jeho "díla" níže.

Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Velké Bílovice má 803,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 1112,2 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 1065 pěstitelů. Velké Bílovice jsou největší vinařskou obcí u nás: měly ke konci roku 2005 1062 registrovaných pěstitelů a 803,6 ha osázených vinic z celkové výměry viničních tratí 1112 ha. Aktualizované údaje z konce roku 2007 udávají stejný počet pěstitelů, osázenou plochu ovšem už jen 727 ha. Slučování tratí zde, zejména v nejcennějších a nejvíce modelovaných částech Přední hory, mi přijde necitlivé, jasným krokem směrem od terroiru. Jsme proto rád, že někteří ze zdejších vynikajících vinařů i nadále používají při dotazu na původ hroznů automaticky těch starých názvů, které přesněji vymezují jedinečnost lokality. Tzv. 1. Apelační mapa mne zaujala jednak tím, že jsou tam uvedeny (ovšem nikoliv zakresleny) názvy tratí před sloučením. Ovšem neodpovídá to přesně legislativě: jakoby tam chyběla trať Stískale a naopak přebývala trať Baťany.

Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem popsal u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je jiskrná, intenzivní a má zlatý odstín. Viskozita je střední. Vůně nabízí krásné ovocité tóny, ve kterých můžete najít vyzrálé plody angreštu, máslové hrušky a hrozny. Na pozadí můžete také objevit list rybízu.

Chuť je středně dlouhá, má ale na ročník 2013 velmi dobrou harmonii. Oceňuji také jemný dozvuk. Rovnováha mezi zbytkovým cukrem (6,9 g/l) a kyselinkami (6,0 g/l) je velmi dobrá a popožene vás k dalšími doušku. Oproti ročníku 2012, kdy byl obsah alkoholu 14,5 % obj., nabízí ročník 2013 mnohem příjemnějších 12,5 % a při popíjení působí mnohem více friendly. Víno můžete otevřít již teď i když Petr Klásek predikuje jeho lahvovou zralost až do roku 2016. K tomuto vínu můžete podávat vepřové maso nebo kozí sýry.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2013
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Zadní hora
Výrobce: Vinařství Klásek Petr, Petrov
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 1304
Obsah zbytkového cukru: 6,9 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,7 g/l
Cukernatost hroznů v době sklizně: 21,5 °NM
Datum sklizně: 7. října 2013
Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)
Typ půdy: středně těžká
Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: 2014 - 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2014)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3275x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.07.2014 11:10:15