O Víně

14.07.2014 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.07.2014 07:00

Rulandské šedé 2011 pozdní sběr - Drápal Oldřich, Brno

Poprvé se dostávám k vinařství Oldřicha Drápala prostřednictvím Rulandské šedého 2011 pozdní sběr. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.

Lahev Rulandské šedého 2011 pozdní sběr jsem kupoval v červenci 2014 za 119,90 Kč (akce Kaufland, běžná cena 199,- Kč). Kromě této lahve bylo ještě v akci Chardonnay stejného přívlastku i ročníku (podoblast Mikulovská), Frankovka a Zweigeltrebe ročníku 2009 a 2010. Vína Oldřicha Drápala byla již dlouhou dobu v prodeji, ale v původní ceně se podle mne v tomto obchodním řetězci prakticky neprodávala. Oldřich Drápal je znám především jako významný výrobce slámových vín, která pravidelně získávají ocenění na národních i mezinárodních výstavách.

Z webových stránek vinařství přebírám základní informace. Počátky vinařství sahají do roku 1980, kdy jsem začal vyrábět první vína. Stále mě lákala myšlenka vyrábět něco nového. Od roku 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd. Tato kategorie byla u nás nová. Lákali mě nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín. Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24 °NM. Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. V průběhu ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny. Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50 °NM. Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 % obj., bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě. Vína lahvuji po dvou létech od výroby do lahví o objemu 0,2 L (na přání zákazníků je možné lahvovat i do lahví 0,35 L). Roční produkce se pohybuje okolo 20 tisíc lahví vína.

Hrozny mají původ na viniční trati Kokusové hory v obci Petrovice. Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Petrovice má 37,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 67,3 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 7 pěstitelů. Znovín nedávno přišel s Veltlínským zeleným z Kokusových hor. Název této polohy mi přišel jak z nějaké fantazijní krajiny, takže jsem v létě neodolal a zajel si, abych tuto vinici vyhledal. Bloudil jsem a nenalezl, protože vinice jsou od obce poměrně vzdálené. Dvě třetiny plochy jsou osázené, registrováni jsou čtyři pěstitelé. Jedním z nich je Premix Rybníky, od kterého nakupuje Jaroslav Tichý z Rybníků. Viniční trať Kokusové hory má výměru 52,5 ha. Osázena je na 37 ha odrůdami Veltlínské zelené (72 %), Müller-Thurgau (12 %), Pálava (7 %), Rulandské šedé (3 %) a Neuburské (3 %).

Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm, která je pro tento typ vína a přívlastek nedůstojná. Adjustáž je taková nenápadná a dá se lehce přehlédnout. Na zadní etiketě najdete pouze základní charakteristiku, což je hrozně málo.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a krásnou jiskru. Viskozita odpovídá přívlastku a zatřídění podle zbytkového cukru. Vůně má ovocitý nástup, ve kterém můžete najít tóny máslových hrušek, které se přesunou do vyzrálých hroznů.

Chuť je středně dlouhá, má pikantní kyselinku a příjemný dozvuk. V závěru můžete najít slabou mineralitu a jemnou kořenitost. Archivační potenciál odhaduji maximálně do roku 2015, ale víno doporučuji otevřít již teď a před podáváním pořádně rozdýchat a správně temperovat. Neobdržel jsem bohužel odpověď na dotazy, je vidět, že se Oldřich Drápal specializuje na slámová vína a výše uvedená vína jsou pouze vedlejším produktem vinařství pro obchodní řetězec. Toto víno můžete podávat k tuňákové majonéze se sekanými zelenými olivami, k toastům s pikantní pomazánkou, telecímu masu na víně a zrajícím sýrům (romadúr, blaťácké zlato).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské šedé
Ročník: 2011
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Petrovice
Viniční trať: Kokusové hory
Výrobce: Drápal Oldřich, Brno
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 33/11
Evidenční číslo jakosti: BO727-30/2012-883
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Doporučená archivace: 2014 - 12015
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 119,90 Kč (akce Kaufland v červenci 2014)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 8 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4363x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.07.2014 10:43:53